Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Matowy lakier po polerce ale dopiero po czasie

Featured Replies

Napisano

Ćwiczę z marnym skutkiem swój kunszt lakierniczy, więc zawsze albo wyjdzie skórka pomarańczy, albo zacieki - w obydwu przypadkach kończy się zawsze na polerce i nigdy nie miałem z tym dalszych problemów, aż do teraz. Czytałem kilka takich wątków w necie, ale temat nie jest mocno popularny i nawet na profesjonalnych forach nie bardzo wiedzieli, co jest przyczyną, stąd nadzieja w AK.

Otóż po wyszlifowaniu lakieru papierami wodnymi (od 1200 przy mocnych zaciekach, choć zazwyczaj od 1500 do 3000 gradacja) tak aby uzyskać gładką jego strukturę zaczynam szlifować najpierw mocno ścierną pastą, potem średnią i na końcu wykańczającą. Powinny iść pady: niebieski, pomarańczowy, czarny. Ręki nie daję sobie uciąć, że wszystko zastosowałem tak jak być powinno, ostatnie dwa elementy pojechałem tylko czarnym i tylko wykańczającą pastą, ale inne raczej w miarę prawidłowo, sęk w tym, że po wypolerowaniu była bajka - lakier czarny metalic pięknie się mienił, pełna przejrzystosc. Minęło kilka dni i jest tragedia - lakier całkiem matowy i bez blasku - co poszło nie tak i jak to naprawić?

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, czachabrava napisał(a):

Jakich produktów uzywasz do refinishu? Trzymasz się kart technologicznych? 

Zwykle uzywalem produktow K2 i wtedy bylo git, teraz wszystko robione zestawem 3 past Menzerna, czyli teoretycznie bardzo dobrych - kart nie czytalem

Napisano
10 godzin temu, Josyp napisał(a):

Zwykle uzywalem produktow K2 i wtedy bylo git, teraz wszystko robione zestawem 3 past Menzerna, czyli teoretycznie bardzo dobrych - kart nie czytalem

Bardziej chodziło mi o problem z lakierami. Czy nie zmieniałeś, czy wszystko masz od jednego producenta, itp

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, czachabrava napisał(a):

Bardziej chodziło mi o problem z lakierami. Czy nie zmieniałeś, czy wszystko masz od jednego producenta, itp

Podkłady możliwe, że inne, ale klar ten sam od lat

Napisano
  • Autor

IMG_1098.JPG.fd246f4efd405f195b16ea50ac3ed911.JPGPrzepolerowałem sobie pastą finiszującą jeszcze raz, tym razem na wyższych obrotach i ciut dłużej, efekt znów git, zabezpieczyłem całość woskiem collinte, zobaczymy na ile to starczy...

Edytowane przez Josyp

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 7.06.2023 o 18:14, Josyp napisał(a):

IMG_1098.JPG.fd246f4efd405f195b16ea50ac3ed911.JPGPrzepolerowałem sobie pastą finiszującą jeszcze raz, tym razem na wyższych obrotach i ciut dłużej, efekt znów git, zabezpieczyłem całość woskiem collinte, zobaczymy na ile to starczy...

I jak?

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, Pigmej napisał(a):

I jak?

Póki co efekt się trzyma, ale padaka w garażu ino przykurzona, więc nie wiem, czy po deszczu by się znów nie spaskudziło

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 20.06.2023 o 09:09, Josyp napisał(a):

Póki co efekt się trzyma, ale padaka w garażu ino przykurzona, więc nie wiem, czy po deszczu by się znów nie spaskudziło

Może przed pastą za bardzo agresywną gradacją papieru potraktowałeś element? Pasta finiszowa z reguły posiada w sobie dodatki podbijajace look dlatego jej się nie wymywa tylko dociera w przeciwieństwie do past typu cuting i polishing. Te dodatki z czasem ulegają degradacji i stąd taki efekt, że na początku lustro, a z czasem kicha.

Czasem rysy głębokie papierem wycinam, zaczynam zawsze od 1500, 1800, 2000, 2500 i pasta do polishu i na koniec finish.