Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Seicento S, 1.1, SPI, Wyłączające się wspomaganie kierownicy

Featured Replies

Napisano

Witam, jakiś czas temu zakupiłem kompletne wspomaganie (kolumna, magiel, wiązka, sterownik), zakupiłem instrukcje montażu i wszystko ładnie podpiąłem do mojego autka (tak, posiada sprawny impulsator).

Wspomaganie ładnie się załącza, po przekręceniu kluczyka słychać ze sterownika kliknięcie (takie samo jak na przykład z przekaźniczka od pompy paliwa), wspomaganie na postoju pięknie działa, ale po zrobieniu jednego pełnego (czasem 1,5) obrotu kierownicą w dowolną stronę wspomaganie się wyłącza i na resztę obrotów wraca opór identyczny jak ten w sejo bez wspomagania. Po tym zajściu już wspomaganie nie włączy się ponownie aż do kolejnego wyłączenia i włączenia zasilania. Nie ma znaczenia też czy przed włączeniem autka kierownica jest na maxa skręcona w którąś ze stron czy jest wyśrodkowana, po zrobieniu obrotu wspomaganie odmawia współpracy.

Wiecie może gdzie szukać błędu?

Niestety też obawiam się że nie będzie opcji podłączenia wspomagania pod kompa gdyż moje sejo jest wyposażone w 3 pinową kostkę diagnostyczną i nie wiedziałem co zrobić z tymi 2 przewodami "pod diagnostykę" od wspomagania więc nawet ich nie wyprowadzałem...

• 1 miesiąc później...
Napisano
W dniu 18.06.2023 o 19:12, EdeK_ napisał(a):

Witam, jakiś czas temu zakupiłem kompletne wspomaganie (kolumna, magiel, wiązka, sterownik), zakupiłem instrukcje montażu i wszystko ładnie podpiąłem do mojego autka (tak, posiada sprawny impulsator).

Wspomaganie ładnie się załącza, po przekręceniu kluczyka słychać ze sterownika kliknięcie (takie samo jak na przykład z przekaźniczka od pompy paliwa), wspomaganie na postoju pięknie działa, ale po zrobieniu jednego pełnego (czasem 1,5) obrotu kierownicą w dowolną stronę wspomaganie się wyłącza i na resztę obrotów wraca opór identyczny jak ten w sejo bez wspomagania. Po tym zajściu już wspomaganie nie włączy się ponownie aż do kolejnego wyłączenia i włączenia zasilania. Nie ma znaczenia też czy przed włączeniem autka kierownica jest na maxa skręcona w którąś ze stron czy jest wyśrodkowana, po zrobieniu obrotu wspomaganie odmawia współpracy.

Wiecie może gdzie szukać błędu?

Niestety też obawiam się że nie będzie opcji podłączenia wspomagania pod kompa gdyż moje sejo jest wyposażone w 3 pinową kostkę diagnostyczną i nie wiedziałem co zrobić z tymi 2 przewodami "pod diagnostykę" od wspomagania więc nawet ich nie wyprowadzałem...

Miałem Sejaka ze wspomaganiem oryginalnym.

Był taki objaw jak był kiepski akumulator/padający alternator/zaśniedziałe klemy na aku.

Napisano
  • Autor

Finalnym problemem był jednak sam sterownik. Możliwe że by był do odratowania, ale po jego wymianie wszystko działa jak powinno.

• 10 miesięcy później...
Napisano

Mam podobnie w seju (tylko mi jeszcze dodatkowo czasami brzęczy silnik czy cuś, jak kręcę w jedną stronę). A powiedzcie mi, gdzie szukać tego sterownika- w sensie gdzie on jest.

Napisano

A przy okazji mam pytanie techniczne- czy do wyjęcia kolumny ze wspomaganiem w seju należy demontować całą deskę rozdzielczą, czy można ułatwić sobie sprawę.

• 3 miesiące później...
Napisano

Możliwe, że przewody odpowiedzialne za zasilanie wspomagania są luźne lub uszkodzone.