Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem - Za wysoka temperatura, brak ogrzewania.

Featured Replies

Napisano

Drodzy koledzy mam dziwny i nietypowy problem.

Mój Asterix to GSI 2.0 8V + LPG z silniczkiem C20NE 893goodvibes.gif, problem polega na przegrzewaniu się silnika, tzn. temperatura silnika jest za wysoka. Odpalam i w drogę. Temperaturka sobie rośnie osiąga 90 stopnij, na chwilę się normuje, a następnie zaczyna się podnosić w górę. Osiąga ponad 100 stopni włącza się wiatrak, temperaturka spada, wiatrak się wyłącza, temperatura się podnosi i tak w kółko. Niby wszystko w porządku ale tak sie dzieje na trasie, prędkość od 80 - 120 km/h.

A w mieście to już wogóle porażka.

Kolejną zagadką jest ogrzewanie. po odpaleniu silnika ogrzewanie działa, nie ma problemu. Jazda zaczyna się w chwili gdy wiatrak włączy sie pierwszy raz. Przy temperaturze okolo 100 stopni C ogrzewanie przestaje działać. Nie mam możliwości schłodzenia silnika włączając nawiew ciepłego powietrza do kabiny, taka możliwość istnieje dopiero po schłodzeniu się silnika poniżej 90 stopni, co jest niewykonalne podczas jazdy, jedynie na postoju.

W weekend pojechałem nad morze, trasa 200 km. Temperaturka podeszła pod 100 stopni i tak się wachała przez całą drogę. Po dojeżdzie na miejsce koputer pokładowy zameldował o ubytku płynu chłodzenia. Wcieło około 1 litra płynu.

W drodze powrotnej uzupełniłem płyn, ogrzewanie na maksa, temperaturka nie skoczyla do 100 stopni, ubytek płynu chłodzącego minimalny lub nie stwierdzono (ciężko powiedzieć).

Jeżeli chodzi o olej, to ani go nie ubyło ani nie przybyło, pośrodku między min, a max.

Śledząc na bierząco forum znam objawy UPG, ale....

U mnie nie dymi, brak bulgotania w zbiorniczku na płyn.

Teraz moje pytanie co to może być....

Koledzy, posiadacze asterek pomóżcie......

Napisano
  • Autor

LPG ze 2 latka już w autku, a termostat raczej sprawny, wymieniany był w grudniu 2005.

Ja mam podejrzenia do UPG, ale poczekam na więcej wypowiedzi ludzi z forum, no i odwiedziny u mechanika.

Napisano

> LPG ze 2 latka już w autku, a termostat raczej sprawny, wymieniany

> był w grudniu 2005.

> Ja mam podejrzenia do UPG, ale poczekam na więcej wypowiedzi ludzi z

> forum, no i odwiedziny u mechanika.

Mam taki sam silniczek ja bym sprawdził jednak ten termostat oraz pompe wody.

Napisano

> Mam taki sam silniczek ja bym sprawdził jednak ten termostat oraz

> pompe wody.

Może wystarczy pompę. Termostat po 1 jest nowy a po 2 kolega pisze że w przy rozgrzewaniu temp na chwile się normuje co by oznaczało otwarnie termostatu. Tak że możliwe że pompa cuś nie działa

Napisano

> Może wystarczy pompę. Termostat po 1 jest nowy a po 2 kolega pisze że

> w przy rozgrzewaniu temp na chwile się normuje co by oznaczało

> otwarnie termostatu. Tak że możliwe że pompa cuś nie działa

Ja bym jednak sprawdził termostat bo jeżeli nie będzie się przymykał to przez nagrzewnicę (która może być lekko przytkana w tym wieku) nie będzie przepływał płyn chłodzący.

Taką mam koncepcję wink.gif

Napisano

wczoraj doświadczyłem tego samego ; jade z kumplem a po 10 min temp100*c bbq.gif, z ogrzewaniem to nie probowalem bo i tak jest goraco ale zamierzam zrobic wypad nad morze cool.gif wiec moze przydałoby sie cos z tym zrobic, kumpel mowi ze to pompa wody , wiatrak się włącza dosłownie na 15 sek, płynu nie ubywa ale ostatnio zauwazyłem ze mam basowy dźwięk z tłumika, czy to moze miec coś wspólnego z zagadnieniem z tematu?

Napisano
  • Autor

Pompa wody u mnie raczej w porządku, kąpletny rozrząd zrobiony w styczniu (pasek, pompa, napinacz).

Byłem dzisiaj u znajomego mechaniora i jego werdykt to uszczelka. Koszt uszczelki i planowania to jakieś 300 PLN ( z robocizną) , a w gorszym przypadku gdybym chciał zmieniać pierścienie, uszczelniacze to powinienem się zamknąć w 800 PLN.

Znajomy raczej mnie dużo nie kasuje bo dzisiaj za wymianę przednich tarcz i klocków u ojca w Seacie wziął 40 PLN.

Po weekendzie postawie mu samochód, niech obejrzy i zdjagnozuje. Jak będzie trzeba to mały remont silnika....

Napisano

przy takich temp 100*C jak jechałeś nad morze to płyn Ci poprostu wyparował. Jeśli była by to UPG to sprawdź węże, cz są twarde, czy spokojnie możesz je ścisnąć. To, że nie widać dymu nie oznacza, że UPG jest cała. Możesz mieć tak uszkodzoną uszczelkę, że płyn będzie wywalać na zewnątrz.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Hmm co oznacza, że węże są twarde ??

Na zimnym silniku moge bez problemu je ścisnąć. Na ciepłym jest już problem.

Przy zakręconym korku od płynu chłodzącego oczywiście.

Tak się dzisiaj zastanawiałem, że może jak temperatura płynu się podniesie do 100 to wywala go do płynu który już powrócił przez chłodnice i że następuje zmiana obiegu na jakiś taki dziwny. Moje rozważania są czysto teoretyczne, bo nie znam budowy silnika i czy jest to wogóle możliwe.

Pozdrawiam

Napisano

witam

Mam podobny problem tylko że u mnie ogrzewanie przestaje działać po otwarciu termostatu (czyli ok 90stopni) i dopiero jak się silnik schłodzi (zamknięcie termostatu) to zaczyna działać spowrotem.

Co do temperatury silnika to też troszke miałem za wysoką ponad 90 stopni podchodziło nawet do 100.

Wczoraj wymieniłem pompe wody i dopiero się okaże co to dało.

Zauważyłem że silnik trzyma teraz temperature poniżej 90 stopni, ale dopiero jak pojeźdze troszke więcej to w tedy napiszę coś więcej

Pozdrawiam

Asterka 2.0 kombi 93r

LPG LandiRenzo

Napisano
  • Autor

> witam

> Mam podobny problem tylko że u mnie ogrzewanie przestaje działać po

> otwarciu termostatu (czyli ok 90stopni) i dopiero jak się silnik

> schłodzi (zamknięcie termostatu) to zaczyna działać spowrotem.

> Co do temperatury silnika to też troszke miałem za wysoką ponad 90

> stopni podchodziło nawet do 100.

> Wczoraj wymieniłem pompe wody i dopiero się okaże co to dało.

> Zauważyłem że silnik trzyma teraz temperature poniżej 90 stopni, ale

> dopiero jak pojeźdze troszke więcej to w tedy napiszę coś więcej

> Pozdrawiam

> Asterka 2.0 kombi 93r

> LPG LandiRenzo

U mnie jak już pisałem mam nowy rozrząd (pasek, napinacz, pompa), na tym zestawie może z 5 tys przelatałem.

Więc pompa raczej odpada. Termostat mam dziwne wrażenie że działa, bo jak leciałem grzecznie w nocy 80-90 km/h to trzymał temperaturke na poziome 90 stopni, ogrzewanie było, ale nie musiałem go używać.

Co do węży to jest to jakiś trop. Bo na gorących wężach ciężko jest je ścisnąć. Nie pisałem o tym wcześniej, ale po jeździe jak już silnik ostygnie, to jak odkręce korek od płynu to jest delikatne syknięcie. Tylko nie wiem czy w zbiorniczku było pod czy nad ciśnienie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.