Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra C14NZ problem z przyspieszaniem na "piątce"

Featured Replies

Napisano

Witam.

Od ok. 10 miesiecy jestem posiadaczem Opla Astry C14NZ rocznik 93 przebieg 140.000 km. Jest to moje pierwsze auto. Zauważyłem, że rozpędzenie się moją Asterka powyżej 125 km/h graniczy z cudem (no chyba ze z porządnej góry np. w Bradzie(DLŚ)). Czy to jest "maksymalna" predkość dla 13-letniej C14NZ'ki, bowiem piaty bieg służy mi po prostu do mniejszego spalania. Bo co z tego ze na "trójce" rozpedze sie do 100km\h potem wrzuce "4" i przy prędkości 120km/h wrzuce "piątkę" jak auto wogole nie przyspiesza. W książce serwisowej napisane jest że ta wersja rozpędza sie do 160km\h a ja ledwo rozpędzam sie z górki o nachyleniu +/- 30 stopni do 130km/h (jadąc w 2 osoby (tzn. kierowca i pasażer)). Zaznaczam, że KOMPLETNIE nie znam sie na mechanice pojazdów, ich budowie itp. Dodam, że ostatnio wymieniałem alternator, świece, tzw. "kopułkę" i akumulator. Wiem, że do wymiany pozostała mi jeszcze uszczelka pod silnikiem (chyba coś od oleju), oraz prawdopowobnie wymienię tarcze oraz klocki bo piszczą. Bardzo prosze o jakies przydatne, opinie, wskazówki, porady co do wyżej opisanego problemu. Z góry dziękuję i pozdrawiam

Bloodhawk

Napisano
  • Autor

> moze za mało kucyków pod maską?

Hmmm być może, mam tylko 60 smile.gif Ale czy w tym tkwi problem skoro na "5" wogole nie ciągnie powyżej 120km\h? Juz Matizem (nie obrażając zwolenników tej marki) na kursie prawka jechalem 140km/h po płaskim terenie. Pozdrawiam

Napisano

Żeby było jasne, takiego astrolota, ja mam wersje kombi idzie pchnac z górki do 180km/h a na płaskim nawet 170 pociśnie. Nie musze chyba wspominac ze trzeba niezłego kawałka do tego wyczynu, a i bezpieczne to nie jest smile.gif Predkosci przelotowa astrolota, to jakies 110-120 na 5tce, wtedy jest ekonomicznie, obroty 2500. A czemu sie nie możesz rozpedzic.... na to moze wpływać wiele czynników. Ale skoro mi sie udało, a moja asterka to juz prawie u bram niebios to musisz miec cos skopane, albo za krutki odcinek drogi smile.gif Dodam ze umnie kataliza zajechana, swiece + kable miały wtedy juz pare latek,

filtr i pompa niepewne. Jedyne co pewne i nowe to filtr powietrza smile.gif, a no i oleju mi nie ciagnie zawiele.

Napisano

> Żeby było jasne, takiego astrolota, ja mam wersje kombi idzie pchnac

> z górki do 180km/h a na płaskim nawet 170 pociśnie. Nie musze

> chyba wspominac ze trzeba niezłego kawałka do tego wyczynu, a i

> bezpieczne to nie jest Predkosci przelotowa astrolota, to

> jakies 110-120 na 5tce, wtedy jest ekonomicznie, obroty 2500. A

> czemu sie nie możesz rozpedzic.... na to moze wpływać wiele

> czynników. Ale skoro mi sie udało, a moja asterka to juz prawie

> u bram niebios to musisz miec cos skopane, albo za krutki

> odcinek drogi Dodam ze umnie kataliza zajechana, swiece + kable

> miały wtedy juz pare latek,

> filtr i pompa niepewne. Jedyne co pewne i nowe to filtr powietrza , a

> no i oleju mi nie ciagnie zawiele.

ja mam taki sam silnik i dociagnalem go do 140 we 2 osoby. Pozniej mi sie droga skonczyła zeby.GIF ale sadze ze ponad 150 by poszedł ale to chyba na lotnisku zeby.GIF

Napisano

Ja kiedys mialem takiego Astrolota kombi, to na autostradzie pokazywal 170 -180 liczinkowe

Sprawdz filtr powietrz, paliwa - moze gdzies tam jest przyczyna.

Napisano

zlosnik.gif Przerabiałem to samo zlosnik.gif

No,tylko, że moja buja sie bez problemu do 130 km/h (od 100 raczej powoli), z górki poszła 170 km/h a po płaskim w dwie osoby 155 z pedałem w ziemi.

60 KM to za mało w tym silniku aby mieć satysfakcję z jazdy furious.gif

Ale - jak się nie ma co się lubli....

Napisano

Przez tyle lat to pewnie pare kucy wyparowało 30.GIF Zresztą v-max na tym silniku osiągany jest chyba na 4 biegu. Moja do 120 km/h idzie ładnie, nie odczuwam że mam tylko 60km pod maską, ale dalej zaczynają się schody. Narazie 150 km/h z nie wydusiłem. Tak jak pisał kolega wyżej, wymień filtry a napewno poczujesz minimalną albo i większą różnice.

Napisano

Jedź na hamownię. 140000 dla 13 letniego auta to podejrzanie mało. Przy normalniej jeździe powinno wyjść na poziomie > 250 000. Na mojego nosa kręcony licznik a silnik do remontu

Napisano

> Witam.

> Od ok. 10 miesiecy jestem posiadaczem Opla Astry C14NZ rocznik 93

> przebieg 140.000 km. Jest to moje pierwsze auto. Zauważyłem, że

> rozpędzenie się moją Asterka powyżej 125 km/h graniczy z cudem

> (no chyba ze z porządnej góry np. w Bradzie(DLŚ)). Czy to jest

> "maksymalna" predkość dla 13-letniej C14NZ'ki, bowiem piaty

> bieg służy mi po prostu do mniejszego spalania. Bo co z tego ze

> na "trójce" rozpedze sie do 100km\h potem wrzuce "4" i przy

> prędkości 120km/h wrzuce "piątkę" jak auto wogole nie

> przyspiesza. W książce serwisowej napisane jest że ta wersja

> rozpędza sie do 160km\h a ja ledwo rozpędzam sie z górki o

> nachyleniu +/- 30 stopni do 130km/h (jadąc w 2 osoby (tzn.

> kierowca i pasażer)). Zaznaczam, że KOMPLETNIE nie znam sie na

> mechanice pojazdów, ich budowie itp. Dodam, że ostatnio

> wymieniałem alternator, świece, tzw. "kopułkę" i akumulator.

> Wiem, że do wymiany pozostała mi jeszcze uszczelka pod silnikiem

> (chyba coś od oleju), oraz prawdopowobnie wymienię tarcze oraz

> klocki bo piszczą. Bardzo prosze o jakies przydatne, opinie,

> wskazówki, porady co do wyżej opisanego problemu. Z góry

> dziękuję i pozdrawiam

> Bloodhawk

Tak być nie może. Ja swoim asterixem byłem w Wiedniu ostatnio. Cztery osoby na pokładzie i w Czechach do samego Brna nie schodziłem poniżej 130 a i 150 też było. FAkt że 5-ka to w c14nz bieg służący głównie do utrzymywania prędkości ale moj powyżej 120 przyspiesza płynnie (choć nie za szybko). Ostatnio na trasie do katowic miałem 170 z lekkiej górki na prostej 160 pójdzie. Najlepiej jakbyś sprawdził sobie kompresję w silniku. Tak jak powiedzieli koledzy przyczyn może być wiele od złego paliwa aż do usterek silnika. Trzeba wszystko dokładnie przejżeć zmierzyć. Może rzeczywiście jest gdzieś nieszczelność w wydechu albo dolocie czy inny mały error 893goodvibes.gif

Napisano

Wrzuć 5tke przy 150, zobaczysz czy idzie na 4 jak trzeba. A może sprzęgiełko się ślizga?

Napisano

> Witam.

> Od ok. 10 miesiecy jestem posiadaczem Opla Astry C14NZ rocznik 93

> przebieg 140.000 km. Jest to moje pierwsze auto. Zauważyłem, że

> rozpędzenie się moją Asterka powyżej 125 km/h graniczy z cudem

> (no chyba ze z porządnej góry np. w Bradzie(DLŚ)). Czy to jest

> "maksymalna" predkość dla 13-letniej C14NZ'ki, bowiem piaty

> bieg służy mi po prostu do mniejszego spalania. Bo co z tego ze

> na "trójce" rozpedze sie do 100km\h potem wrzuce "4" i przy

> prędkości 120km/h wrzuce "piątkę" jak auto wogole nie

> przyspiesza. W książce serwisowej napisane jest że ta wersja

> rozpędza sie do 160km\h a ja ledwo rozpędzam sie z górki o

> nachyleniu +/- 30 stopni do 130km/h (jadąc w 2 osoby (tzn.

> kierowca i pasażer)). Zaznaczam, że KOMPLETNIE nie znam sie na

> mechanice pojazdów, ich budowie itp. Dodam, że ostatnio

> wymieniałem alternator, świece, tzw. "kopułkę" i akumulator.

> Wiem, że do wymiany pozostała mi jeszcze uszczelka pod silnikiem

> (chyba coś od oleju), oraz prawdopowobnie wymienię tarcze oraz

> klocki bo piszczą. Bardzo prosze o jakies przydatne, opinie,

> wskazówki, porady co do wyżej opisanego problemu. Z góry

> dziękuję i pozdrawiam

> Bloodhawk

Moja Asi też jest w miarę zwinna do 120 - 130, potem robi się nieco ospała. Z 4 osobami na pokładzie i pełnym bagażnikiem chwilami jechałem 140 na A4 - poszłaby więcej, ale przy 140 nie było przyjemnie. Sam jachałem max 150, też na A4 i też pojechałaby szybciej, ale to auto chyba nie jest stworzone do takich prędkości. W Bardzkich na trasie Kłodzko - Bardo też można ją rozbujać - z górki. Przy podjeździe pod Bardzką jest niestety słaba sick.gif 3 tyś km. temu zmieniłem pierścienie (brała 0,3oleju /1000) i teraz jest może ciut bardziej żywsza i chyba trochę ładniej się zbiera. Też ma najechane 140 000 km i też jest z roku 1993 wink.gif. Muszę jeszcze podjechać do mechaniora na sprawdzenie błędów - ostatnio kilka razy zapalił się check engine, zawieszają się obroty jałowego, przy dużym obciążeniu trochę mi przydzwaniają zawory i silnik trzyma wyższą temp - myślę że krokowiec będzie do wymiany, zapłon do ustawienia i coś tam może jeszcze! Za miesiąc minie nam rok współpracy - kochane autko! serce.gif

Napisano
  • Autor

Witam.

Bardzo dziękuję za wszelkie informacje, uwagi i opinie. W poniedziałek jade do warsztatu na wymiane oleju i hamulców, tak więc dzieki Wam powiem co powinni jeszcze przejrzeć bo mi sie wyjzad zbliża, a nie chce sie rozkraczyc w trasie. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki. Bloodhawk

Napisano

> Ja kiedys mialem takiego Astrolota kombi, to na autostradzie

> pokazywal 170 -180 liczinkowe

Też potwierdze moja była X14NZ do 170 sie bujała solo zlosnik.gif

a w 5 osób i pełen bagażnik do 150 bez problemu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.