Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cylinder po szlifie, docieranie i ciśnienie sprężania

Featured Replies

Napisano

Zanim cokolwiek ruszyłem ciśnienie sprężania wynosiło 6 barów.

Po szlifie i zainstalowaniu zupełnie nowej głowicy - 7 barów.

Czy jest szansa że w trakcie docierania gdy zniknie drobna "choinka" po honowaniu cylindra ciśnienie jeszcze wzrośnie?

Napisano

Jakie nominalne ciśnienie sprężania ma nowy silnik książkowo??

Napisano
  • Autor

"Ukoronowaniem czynności diagnostycznych powinno być sprawdzenie ciśnienia sprężania w cylindrze. Pomiar tej wielkości, będącej wskaźnikiem stopnia zużycia gładzi cylindrycznej tłoka oraz stanu pierścieni, należy wykonywać po nagrzaniu silnika. Ciśnienie to mierzymy za pomocą manometru z zaworem zwrotnym, wciskając jego końcówkę do otworu w głowicy (po uprzednim wykręceniu świecy) i energicznie naciskając wielokrotnie na dźwignię rozrusznika aż do ustalenia się wskazówki manometru na największej wartości.

Prawidłowe ciśnienie dla silników SO1Z powinno wynosić 7,0 kG/cm², a dla silników SO1-Z3 - 7,5 kG/cm². Jeśli zmierzone wartości są mniejsze niż odpowiednio 6 i 6,5 kG/cm² silnik na skutek nadmiernych luzów kwalifikuje się do naprawy."

Przeliczyłem 7 kg/cm², jest to niecałe 7 barów. Ja mierzyłem ciśnienie na zimnym silniku, po rozgrzaniu powinno być nieco więcej z czego wynika że jest ok. 

Na FB grupie WSK jacyś mądrale pisali że 10 barów jest ok, 8 dolna granica, 6 silnik do remontu. Czyżby fantaści mądrzejsi od konstruktorów?

Napisano

To po dotarciu na ciepłym silniku będzie OK:oki:

Wiesz dobrze że na YT mogą być fantaści co mają nawet 12

Przy prawidłowo złożonym i spasowanym silniku masz serie,to tylko się cieszyć.

Napisano
  • Autor
18 minut temu, rbgarb1 napisał(a):

To po dotarciu na ciepłym silniku będzie OK:oki:

Wiesz dobrze że na YT mogą być fantaści co mają nawet 12

Przy prawidłowo złożonym i spasowanym silniku masz serie,to tylko się cieszyć.

Też mi się wydaje że WSK jest ogólnie mało wysilona, przystosowana jeszcze do starych paliw o niskiej liczbie oktanowej.

Tu aż się prosi by nieco podnieść stopień sprężania.

Napisano

Zawsze możesz testować na innej ,planowanej głowicy po dotarciu silnika :)

Napisano

Marcin, jak myślisz, co znaczy docieranie się silnika? Czemu ono służy? 

Tak, po dotarciu będzie minimalnie lepiej, lub znacznie lepiej 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, 4thelement napisał(a):

Marcin, jak myślisz, co znaczy docieranie się silnika? Czemu ono służy? 

Tak, po dotarciu będzie minimalnie lepiej, lub znacznie lepiej 

Znam definicję a jedynym sprzętem który docierałem dawno temu był motorower.

A tak w ogóle jestem na siebie zły.

Miał być plan minimum, a widzę ile już pieniędzy poszło i ile jeszcze może iść.

Zaraz będę połowił silnik i wał pójdzie do roboty, przy okazji diabli wiedzą co jeszcze wyjdzie... A ja nie lubię prowizorek w silniku.

Napisano
1 godzinę temu, Cinek napisał(a):

Znam definicję a jedynym sprzętem który docierałem dawno temu był motorower.

A tak w ogóle jestem na siebie zły.

Miał być plan minimum, a widzę ile już pieniędzy poszło i ile jeszcze może iść.

Zaraz będę połowił silnik i wał pójdzie do roboty, przy okazji diabli wiedzą co jeszcze wyjdzie... A ja nie lubię prowizorek w silniku.

A mówiłem Ci żebyś odrobinę odpoczął, postaw sprzęt w kącie, zima jest długa a i kasy nazbierasz 

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, 4thelement napisał(a):

A mówiłem Ci żebyś odrobinę odpoczął, postaw sprzęt w kącie, zima jest długa a i kasy nazbierasz 

No ale... Ale... ;]

Napisano
29 minut temu, 4thelement napisał(a):

Sorry, za OT, ale ile tej kasy może iść w taki prymitywny silniczek?

Napisano
42 minuty temu, technix napisał(a):

Za czasów mojej młodości , kiedy w każdym sklepiku z częściami motoryzacyjnymi kupiłeś nowy cylinder, tłok z pierścieniami, głowice z usczelką bo akurat przeciągnąłes gwint przy 5 wymianie świecy dzisiaj, to taki silniczek kosztował grosze. Teraz to jest rarytas kolekcjonerski i szlif cylindra jest nie tylko obrobką mechaniczną, ale skomplikowanym procesem technologicznym z szamanami włączenie.

A to już może kosztować tyle, za ile szaman zgodził się zatańczyć😁. W skrócie świat oszalał.

Kiedyś sam osobiście jako nastolatek wymieniałem tłok, pierścienie i cylinder w tym silniku w ciągu max 1 h. Robota prosta. Wyciągnąć stare graty, oczyścić przylgnie pod cylinder, złożyć nowe części , które dzień wcześniej przywiozłem w plecaku wracając ze szkoły. Uszczelki robiło się wystukując je kluczem z kartki bloku technicznego i smarując obficie hermetykiem.

Teraz są procedury, pomiar ciśnienia sprężania, podnoszenie stopnia sprężania, irydowe świece zapłonowe... 

Złóż czyste nowe / zregenerowane części zgodnie z instrukcją sprzed 50 lat i zdrowym rozsądkiem i ciesz się swoim hobby. A tym szamanom z YouTube powiedz stanowcze raczej nie 😁.

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, technix napisał(a):

Obecnie idzie to nawet w tysiące. Ludzie którzy nie mają pojęcia i wszystko zlecają naprawdę tyle płacą.

Poza tym nawet tłoków są różne rodzaje, od tanich do Aliena który kosztuje tyle ile niedawno cała WSK :lol:

I tak ze wszystkim.

Staram się wybierać zdroworozsądkowo czyli rzeczy o optymalnym stosunku jakości do ceny. I tak Japończyka z WSK nie zrobię. ;)

Edit. Aż zrobiłem podsumowanie, poszło 2154 zł nie licząc ostatnich wydatków. Nie na sam silnik ale głównie na niego.

Edytowane przez Cinek

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, rbgarb1 napisał(a):

Zawsze możesz testować na innej ,planowanej głowicy po dotarciu silnika :)

W sumie.. Genialne.. ;] :ok:

Napisano
12 godzin temu, Cinek napisał(a):

To jak już będziesz grzebał przy wale to podkowę zamontuj, bo ponoć warto:phi:

Napisano
  • Autor
48 minut temu, volf6 napisał(a):

To jak już będziesz grzebał przy wale to podkowę zamontuj, bo ponoć warto:phi:

To bym raczej się skłaniał ku membranie w dolocie