Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Łożysko koła przedn. OPIS WYMIANY

Featured Replies

Napisano

Dokonałem wymiany tego wyjacego elementu.

Narzędzia,które okazały się niezbedne:

-klucz 32 nasadowy, głęboki min 35 mm

-klucze oczkowe 12, 15, 17

-klucze torx 30, 45

-ściągacz średniej wielkości

-porzadne imadło ślusarskie

-przecinarka kątowa mała ( 125 mm)

-młotek, szczypce uniwersalne, śrubokręty różnej wielkości przeznaczone do traktowania młotkiem,

Opis operacji:

I Etap - wymontowanie zwrotnicy z auta

- Młotkiem i odpowiednio dopasowanym śrubokrętem odginamy zaciśnięcia na nakrętce piasty umożliwiając obrót tej nakrętki

- Kluczem nasadowym 32 ( z długim ramieniem ) odkrecamy nakrętkę piasty

- Podnosimy auto na podnośniku, zdejmujemy koło i zabezpieczamy auto np na kobyłce, żeby w czasie manewrów ne spadło na nas

- Zdejmujemy cały zespół hamulcowy + tarcza hamulcowa ( proszę korzystać z pracy doktorskiej halnego ze śmietnika . Jedyna różnica jest taka ,że ja musiałem stosować klucz torx 45, halny imbus 7, do odkręcenia dwóch śrub trzymajacych obudowę tłoczka )

- Odkręcamy śrubkę mocującą czujnik ABS-u ( torx 30 ) i z dużą delikatnością wydłubujemy go ze zwrotnicy. Operacja wymagajaca cierpliwości i uwagi bo czujnik jest kompletnie usztywniony rdzą.Ja zastosowałem mały nożyk do oskrobania wokół czujnika i podważania go.

- Odkręcamy śrubę blokującą sworzeń wahacza (17)

- Odkręcamy śrubę końcówki drążka kier i wyciskamy ją do góry

- Odkręcamy dwie śruby mocujące zwrotnicę do kolumny amorek-sprężyna

- Ściągaczem ściągamy piastę z ośki

- Wyjmujemy do góry zwrotnicę ze sworznia wahacza

II Etap - demontaż starego łożyska

Wyjętą zwrotnicę przenosimy na stół warsztatowy z imadłem celem ekstrakcji starego łożyska

- Wybijamy piastę z łożyska, młotek + dopasowana do średnicy piasty rurka. Ja stosowałem mocny klucz nasadowy 19. Po wybiciu na piaście zostaje połowa wewnetrznego kamienia, z którym niestety są problemy.Wkręcamy piastę w imadło i za pomocą kątówki z wyczuciem nacinamy kamień i młotkiem zbijamy go .

- Usuwamy pierścień zabezpieczający łożysko przy użyciu śrubokreta ( wychodzi bez problemu )

- Wybijamy resztę łożyska ze zwrotnicy. Użyłem do tego dopasowanego krążka ( wytoczonego przez znajomego tokarza)

I w ten sposób mamy stare łożysko z głowy.

Czyścimy zwrotnicę i piastę drobnym papierem ścienym z rdzy i nalotów, a z zewnątrz szczotką drucianą i dodatkowo pomalowałem czarnym Hammeraitem. Nie należy zapomieć o wyczyszczeniu rowka do pierścienia zabezpieczającego oraz otworka do czujnika ABS.

III Etap - montaż nowego łożyska

Zakupiłem łożysko francuskie SNR a że auto ma ABS to łożysko jest zintegrowane z pierścieniem magnetycznym w uszczelnieniu ( francuski patent ASB ) tzn z jednej strony osłonka kulek jest wykonana z czarnego elastomeru z wtopionym koderem. Jest to wynalazek niezwykle upierdliwy bo z łozyskiem trzeba się obchodzić delikatniej niż z jajkiem tzn nie wolno uderzać , drapać, zabrudzić i z dala od wszelkich magnesów i innego pola magnetycznego.

No to zabieramy się do umieszczenia tego jajeczka tam gdzie ma być:

- Wyczyszczone i wypieszczone zwrotnicę i piastę pokrywamy warstewką oleju w miejscach styku z łożyskiem

- Do zwrotnicy wkładamy łożysko, da się wcisnąć ułamek milimetra, zwracając uwagę na to żeby pierścień ASB skierowany był w stronę wewntrzną zwrotnicy ( tam gdzie jest otworek od czujnika ABS-u )

- Wkładamy zwrotnicę do imadła, podkładamy stary, zewnętrzny kamień wyjętego łożyska na nowe łożysko.Cały ten zestaw zaciskamy w imadle mając baczenie na idealne ustawienie tego zestawu względem siebie. Zaciskamy szczęki imadła z zadowoleniem obserwując wślizgujące się łozysko do zwrotnicy.

- Wciśnięte łożysko zabezpieczamy pierścieniem ( nowym dołączonym do łozyska ) wciskając go w rowek zwrotnicy ( wchodzi lekko ) w ten sposób żeby przerwa w pierścieniu trafiała na otworek od czujnika ABS-u

- Następnie w imadle ustawiamy zestaw zwrotnica + piasta. Po stronie przeciwnej od wciskanej piasty na wewnętrzny kamień nowego łożyska nakładamy wewnętrzny kamień odzyskany ze starego łożyska.W ten sposób zabezpieczymy nowe łożysko przed rozerwaniem ( wewnętrzna bieżnia łozyska składa się z dwóch połówek. Ściskamy to wszystko w imadle powodując ,że piasta znajdzie się tam gdzie powinna.

IV Etap - montaż zwrotnicy w aucie

Odbywa się w sposób odwrotny do opisanego w Etapie I z tym ,że:

Nową nakrętkę piasty (dołączona do łozyska ) z powodu braku odpowiedniego przyrządu zacisnąłem przy użyciu śrubokręta i młotka

Czujnik ABS-u montowałem uszczelniając go na obrzeżu otworu warstewką farby bo w wersji fabrycznej jakieś przecieki wody (solanki) były.

Po postawieniu auta na koła, umyciu spracowanych rączek, z duszą na ramieniu usiadłem za kierownicą i przekręciłem kluczyk uuuuf kontrolka ABS promiennie się zapaliła a gdy silnik doszedł do głosu grzecznie zgasła , czyli nic nie uszkodzone w temacie ABS. Następnie w teście szosowym zauważyłem brak huczenia i na dróżce zanieczyszczonej piaskiem i kamyczkami po naciśnięciu pedału hamulca do oporu tenże odwdzięczył mi się hałaśliwymi uderzeniami w nóżkę. Po tych udanych próbach wróciłem do domu po zasłużone oklaski i głosy podziwu rodziny i znajomych.

Koszty :

łożysko z nakrętką i pierścieniem - 155 zł

robocizna - 4 roboczogodziny

inne - woda mineralna gazowana - 1,9 zł ,

Wnioski:

Praca jest do wykonania w warunkach amatorskich przez średnio wyposażonego w talenty i narzędzia użytkownika BBM-ów

Pozdrawiam

Napisano

Witam

Opis Ekstra, szkoda że nie ma kilku dobrze zrobionych zdjęć.

Proponuję zapodać opracowanie do zbiorów śmietnika, a w miejsce wody mineralnej gazowanej piwo.gifpiwo.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Dokonałem wymiany tego wyjacego elementu.

Kurza dupa - "amator" powiesz? Profesjonalna robota! ok.gif

Opatrz kilkoma fotkami (choćby poglądowtymi) i wyprodukuj referat na śmieci!

Napisano
  • Autor

> Witam

> Opis Ekstra, szkoda że nie ma kilku dobrze zrobionych zdjęć.

Niestety nie mam praw autorskich od patre na używanie gustownego wskaźnika-strzałki , a brudnym paluchem pokazywać nie chciałem zlosnik.gif

> Proponuję zapodać opracowanie do zbiorów śmietnika, a w miejsce wody

> mineralnej gazowanej

To jest wybór indywidualny. Ja nie stosowałem tego wspomagacza ponieważ temperatura powietrza w tym czasie wynosiła +35 Celsjuszów i na jednym piwo.gif by się nie skończyło a chciałem mimo wszystko dobrnąć do końca operacji. Po drugie chciałem odbyć test drogowy a nie chciałem żeby policial.gifbusted.gif zabrali mi auto na parking strzeżony ze sprawnym już łożyskiem hahaha.gifhahaha.gif

> Pozdrawiam

Również

Napisano
  • Autor

> Kurza dupa - "amator" powiesz? Profesjonalna robota!

Nie krępuj się można już mówić "kacza dupa" grinser006.gif

Zdecydowałem się na samoróbkę po opisie jednego z kolegi jak mu sp...li ABS przy okazji wymiany łożyska w ASO i na dodatek szukali innego winnego ( chodził taki wątek)

Napisano

swietny opis... zdjecia duzo dalyby przy tym opisie...

wskaznik mozesz zrobic lepszy, niz patre zlosnik.gif

jak moga spier... ABS to lepiej nie wymieniac tego w ASO zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.