Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kanalize chcą mi zrobić- bać się?

Featured Replies

Napisano
  • Autor

No i kuku

Wykonawca bez szemrania podpisał wersję Umowy gdzie zrobiliśmy w zasadzie kopiuj wklej to co przesłała nam Gmina.

Gmina nieugieta. Taki mają wzór i chu. Poszły uwagi radcy do nich żeby ślad pozostał. Jakby co będę się martwił jak coś odjaniepawla

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 15.09.2025 o 20:08, ZUBERTO napisał(a):

Jeżeli masz pustą działkę i nie zamierzasz używać to nie wiem czy jest sens budować przyłącze tylko po to by je zaczopować.

Jest. Bo pomijając koszta budowy przyłącza w późniejszym terminie, jak i też biorąc pod uwagę ewentualne kolizje, to gminy potem także liczą kasę za zajęcie/wykorzystanie ich działki przez cudzą infrastrukturę, bo wtedy jesteś właścicielem rury aż do samego kolektora.

Napisano
5 godzin temu, K3 napisał(a):

Jest. Bo pomijając koszta budowy przyłącza w późniejszym terminie, jak i też biorąc pod uwagę ewentualne kolizje, to gminy potem także liczą kasę za zajęcie/wykorzystanie ich działki przez cudzą infrastrukturę, bo wtedy jesteś właścicielem rury aż do samego kolektora.

Zawsze będziesz właścicielem przyłącza aż do głównej rury w kanalizacji.

Wczoraj rozmawiałem o swoim, gmina mi wypuści rurę do granicy, ale jak wystąpię o warunki przyłączenia, wybuduję i podpiszę umowę, to ten odcinek też przejdzie na mój stan.

Jakiś czas temu przepisywalem w miescie umowy na wodę i kanalizę gdzie podział własności był na liczniku wody w domu i studzience kanalizacyjnej w ogródku, a w nowych umowach na zaworze i studni w głównych nitkach sieci.

Za rury w pasie drogowym nie płacę i nie spotkałem się z taką praktyką w przypadku "prostych, krótkich" przyłączy.

Z tego co zrozumiałem to u niego gmina buduje tylko główną nitkę (sieć), a przyłącza robić i tak mają sami i teraz też zapłacą za zajęcie pasa drogowego, a jeśli gmina policzy za umieszczenie to będzie płacił od teraz i nie używał.

Czym się różnić będą koszty budowy w późniejszym terminie? Nie wiemy jak będą wyglądać stawki względem inflacji.

Problem widzę tylko w przypadku gdyby po wybudowaniu kanalizacji zrobili drogę i np. trzebaby było ciąć asfalt, a jeszcze gorzej jak byłby on na gwarancji.

To, że teraz ma Wykonawcę na miejscu może być dobre finansowo, a to że "namaszczonego" to niekoniecznie.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

No właśnie, a ja znam przypadek odwrotny. Jak gmina robiła, to ci co chcieli robili na własny koszt tylko od granicy działki do domu. To co pod drogą jest gminne, a jeśli nawet przeszło na właścicieli nieruchomości, to nie płacą za to nic.

A tu jeden nie chciał, bo "nie", on ma szambo i go taniej wychodziło podobno. Po kilku latach jednak zachciał jednak przyłącza, to nie dość, że płacił za całość, musiał wystąpić o zgody a zajęcie drogi na czas robót, to jeszcze co roku płaci do gminy opłatę za dzierżawę, że jego kawałek rury leży w gminnej ziemi.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No dobra branżowcy

Dzwonił wykonawca że robota zrobiona i żeby się rozliczyć

Pytam o odbiory i fakturę

Chwila ciszy

...

- Klasyk "no to jak z fakturą to trzeba bezie VAT doliczyć".

Na umowie wyraźnie podane co w brutto/netto

- pytam o kopie jakiś odbiorów, dokumentacji powykonawczej (oferta mówi wprost o realizacji z odbiorami włącznie)

"To sobie Pan pojedzie do spółki wod-kan"

Kurtyna

NO i pytanie właściwe do branżowców:

co po położeniu przykanalików od nitki gminnej do wykonanej przez nich studzienki już w granicach działki powinienem dostać od Wykonawcy?

Tx

Napisano
  • Autor

.76306270879ef491cfc414c9a1464312.jpg