Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana płynu hamulcowego megane iii w warunkach domowych?

Featured Replies

Napisano

Cześć,

przymierzam się do wymiany płynu hamlcowego w megane iii 1.6

Założenia wymiany - metoda garażowa - wężyk i przepompowywanie płynu przez odpowietrznik, pompując pedałem hamulca i cyklicznie odkręcając/zakręcając odpowietrznik.

Z uwagi na to, że auto poiada ABS, ESP część osób twierdzi, żeby wymiany w/w sposobem dokonywać przy uruchomionym silniku? Obawiam się jednak, że czujniki zgłupieją i będę miał choinke kontrolek na desce od tych systemów.

Do tej pory (astra H) wymieniałem płyn poprzez przepompowanie jak wyżej, ale na wyłączonym silniku oraz zapłonie.
Czy w megane to nie przejdzie? orientuje się ktoś?

Napisano

akurat w Megane3 tego nie robiłem, ale nigdy bym nie pomyślał, że w aucie z klasycznym układem hamulcowym (nie jakiś lexus/toyota) robić to przy uruchomionym silniku.

Ja bym odessał ile można ze zbiorniczka, zalał nowego, pompował przez odpowietrzniki po kolei, dolewając płynu i tyle

Napisano

Zawsze taką operację przeprowadzałem razem z wymianą klocków..

Do operacji dokładałem 40 zł i po kłopocie.

Napisano
  • Autor
W dniu 17.02.2024 o 14:59, jqr napisał(a):

akurat w Megane3 tego nie robiłem, ale nigdy bym nie pomyślał, że w aucie z klasycznym układem hamulcowym (nie jakiś lexus/toyota) robić to przy uruchomionym silniku.

Ja bym odessał ile można ze zbiorniczka, zalał nowego, pompował przez odpowietrzniki po kolei, dolewając płynu i tyle

Dla mnie też to było dziwne... 

Zrobiłem w takim razie "po staremu", z wyłączonym zapłonem -> pacjent żyje;) i hamuje.

Zamieszczam wpis, gdyby ktoś też miał podobny dylemat.

Dzięki za podpowiedzi.

Napisano
  • Autor
W dniu 17.02.2024 o 19:43, Adalbert napisał(a):

Zawsze taką operację przeprowadzałem razem z wymianą klocków..

Do operacji dokładałem 40 zł i po kłopocie.

Fajnie... o ile faktycznie ktoś za 40zl Ci to wymieni, a nie tylko wymieni w zbiorniczku co widać... obstawiam że tak wygląda ta wymiana za taką kwotę.

W każdym razie ostatnio "stracilem" mechanika przez 3 wpadki pod rząd wynikające z zaniedbania. Po 3 razie wróciłem do grzebania samemu przy takich "prostych" tematach.

Napisano
4 godziny temu, 00Tom00 napisał(a):

Fajnie... o ile faktycznie ktoś za 40zl Ci to wymieni, a nie tylko wymieni w zbiorniczku co widać... obstawiam że tak wygląda ta wymiana za taką kwotę.

Sądzę, że chodziło o zakup płynu w tej kwocie i samodzielna wymianę :ok:

Napisano

W sierpniu 22 roku do przeglądu zleciłem dodatkowo wymianę tarcz, klocków płynu hamulcowego i do rachunku za wymianę płynu mam doliczone 40 zł.

Napisano

Wymianę płynu to na wyłączonym silniku i można pompować tradycyjnie pedałem, można też aparaturą ciśnieniową - jak ktoś ma. Odpowietrzanie z włączonym zapłonem (nie silnikiem) jest zalecane do odpowietrzania tyłu w autach z ABS ale w przypadku demontażu zacisków, rurek albo przewodów giętkich.