Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Golf 4 variant 1.9tdi ATD problem z tylnymi hamulcami

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam problem z hamulcami otóż tył zaciski jakieś rok temu wymienione na nowe. Tarcze, klocki, prowadnice wyczyszczone, zestaw odpowietrzony..

Klocki zużyły się po przejechaniu około 70tys km..

Przód zużyty w 50%. Pomyślałem że coś się zapieka czy klocek nie odbija. Ponownie wymieniłem tył na nowe. Clay komplet klocki tarcze, zaciski regeneracja. Dalej mam problem bo przód zużywa się bardzo nieznacznie zaś tyl już po przejechaniu 35tys km zużył się w połowie. Nie wiem co mam zrobić gdzie robię błąd gdyż przednie tarcze i klocki praktycznie może zużyły się w 50 % zaś tylne znowu będą do wymiany za jakiś czas.

Co robię źle ??

Pomóżcie Panowie i Panie...

Napisano

czy klocki na przodzie i tyle są tej samej firmy (twardość klocka)

czy jest korektor siły hamowania w tym aucie? może to on źle rozdziela ciśnienie płynu?

samochód na kobyłki obustronnie jedna osoba naciska na pedał hamulca i odpuszcza a druga osoba  obraca kołami

i sprawdza czy faktycznie tłoczek wraca i klocek nie obciera , to takie najprostsze sposoby sprawdzenia

Napisano
  • Autor
45 minut temu, Waldek40 napisał(a):

czy klocki na przodzie i tyle są tej samej firmy (twardość klocka)

czy jest korektor siły hamowania w tym aucie? może to on źle rozdziela ciśnienie płynu?

samochód na kobyłki obustronnie jedna osoba naciska na pedał hamulca i odpuszcza a druga osoba  obraca kołami

i sprawdza czy faktycznie tłoczek wraca i klocek nie obciera , to takie najprostsze sposoby sprawdzenia

Golf 4 miał we wszystkich modelach ABS więc korektor siły hamowania nie występował. Już był na podnośniku wszystkie koła kręcą się bez oporów, ocierania. Ręczna działa też ok. Pomysłów już brakuje 

Napisano
5 godzin temu, wojteq85 napisał(a):

Golf 4 miał we wszystkich modelach ABS więc korektor siły hamowania nie występował. Już był na podnośniku wszystkie koła kręcą się bez oporów, ocierania. Ręczna działa też ok. Pomysłów już brakuje 

Korektor jest niezależnie czy auto posiada posiada ABS czy nie  , golfa 4 nie miałem więc się nie będę wymondrzał :bzik:

17129137634325157046365428130845.jpg

Edytowane przez Waldek40

Napisano
  • Autor
51 minut temu, Waldek40 napisał(a):

Korektor jest niezależnie czy auto posiada posiada ABS czy nie  , golfa 4 nie miałem więc się nie będę wymondrzał :bzik:

17129137634325157046365428130845.jpg

Akurat mam przód i tył tarcze więc korektora nie ma..na VWgolf.pl to jasno określili. Kurcze no co mam już sprawdzać nie mam pojęcia. 

Screenshot_20240412-120832_Brave.jpg

Napisano

ok, miałem chrysler voyager był abs i był tez korektor siły hamowania , z korektora nie wychodziły żadne linki i cięgna a wyglądem przypominał

rozdzielacz , z tyłu tego korektora są zaworki i sprężynki korektor siły hamowania

może pompa hamulcowa w twoim przypadku jest wadliwa?

Edytowane przez Waldek40