Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Łuparka do drewna

Featured Replies

Napisano

Mam sporo drewna do połupania (brzoza i sosna)
Teraz jest go znacząco więcej bo robię drogę przez las ale generalnie mam stale coś do połupania - częściowo ogrzewam dom kominkiem

Wypożyczyłem łuparkę poziomą. Moc silnika 2200W. Hydrauliczny siłownik pcha klocek w kierunku klinu a po puszczeniu dźwigni, wraca do tyłu.
Zaskoczony jestem jak sprawnie działa takie urządzenie i pracując w piątek i sobotę nie trafiłem na klocek gdzie urządzenie klęknęło na robocie (a niektóre były na prawdę konkretne - grube i sękate)

Chcę kupić taką łuparkę i mam zagwostkę odnośnie nacisku.
To co mam pożyczone - jedyne oznaczenia posiada na silniku (2200W) i chłop zeznaje że ma 7 ton (nigdzie nie jest to napisane i nie ma żadnego oznaczenia producenta czy modelu - najchętniej chciałbym taką samą tylko nową)
Wyszukując obiektywem googla trafiłem na model Hecht 6500
Ten ma też silnik 2200W ale nacisk podają 5T
Inny model tego producenta (Hecht 670) ma silnik o tej samej mocy ale nacisk podany jako 7T
Konstrukcyjnie podoba mi się ta pierwsza - ma takie blachy wzdłuż szyny na klocki dzięki czemu nie będą spadać przy cięciu - ta wypożyczona takie ma.

https://www.hechtpolska.pl/pl/p/LUPARKA-HECHT-6500/10606
https://www.hechtpolska.pl/pl/p/LUPARKA-HECHT-670/10054

Co radzicie?
Jakie generalnie macie doświadczenia z łuparkami?
Może polecicie jakiś model?
Wydać chcę tak do 1,5k 

A tak wygląda ta wypożyczona:

a1b83182dfb816b5c29bb209c09252ef.jpg437c660b12b66b173528c85c5bf4aecc.jpg

Napisano

Tacie, którego hobby na emeryturze jest palenie w kominku a który z wiekiem osłabł, kupiłem taką:

https://allegro.pl/oferta/luparka-do-drewna-hydrauliczna-rebak-zestaw-stojak-hl760ls-scheppach-13775263373

Był sceptycznie nastawiony bo co siekiera, to siekiera a jak nie idzie to kliny... Po próbach, na jakichś pokręconych klockach, był zachwycony. Klocki idą bez wysiłku. Pół roku temu kosztowała 1100,-

Wady - nóżki za wysokie ale można skrócić mając  spawarkę. Popychacz mógłby być większy i o kształcie zapobiegającym wyskakiwaniu klocka. A tak to musi być równo ucięty.