Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bielenie drewna

Featured Replies

Napisano

Muszę czymś zakonserwować drewnianą łazienkę i myślałem o tym aby ściany wybielić jakimś specyfikiem. Możecie  polecić jakąś chemię która zabezpieczy drewniane ściany przed wilgocią i przy okazji nadal charakterystyczny biały kolor? 

Napisano

Jakie drewno? Jak wybielić, to pewnie dąb, jesion albo świerk?

Ja u siebie mam teak na podłodze i dębowe drzwi i futrynę - oba zabezpieczone olejem, drzwi i futryna dodatkowo twardym woskiem - zmiany wilgoci w powietrzu na nie praktycznie nie wpływają. Gorzej, jeśli będzie jakiś przeciek i woda będzie stała dłużej, to nawet teak zareaguje. Mam też bukowy blat nad pralką i tutaj gorzej - musiałem ściągnąć i ponacinać od spodu, bo mimo kilku warstw lakieru pracował aż miło. Nawet mimo tego zabiegu w jednym miejscu klejonki klej puścił - na tego typu drewno i to w miejscu, gdzie się często chlapie wodą (blat zaraz obok wanny + dwójka dzieci w domu i sam rozumiesz) to tylko lakier jachtowy.

Co do bielenia - jeśli jest w miejscu, że nie będzie lać się woda, to biały olej i twardy wosk bezbarwny wystarczy.

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, Olleo napisał(a):

Jakie drewno? Jak wybielić, to pewnie dąb, jesion albo świerk?

Świerk i sosna. Ten biały olej o którym piszesz zabieli drewno i czy twardy wosk bezbarwny da efekt matowy? 

Napisano

Świerk i sosna. Ten biały olej o którym piszesz zabieli drewno i czy twardy wosk bezbarwny da efekt matowy? 
Z sosny może po długim czasie przebijać trochę żółty. Jeśli weźmiesz sam olej, to potem tylko odnawiać trzeba warstwę i tyle. Olej daje matowe wykończenie. Wosk na drzwiach mam, żeby mniej brud przyjmowały i się olej od rąk nie wycierał.

Zawsze możesz kupić próbkę oleju lub olejowosku i na jakiejś desce spróbować, jak to wygląda. Pochodź po firmach parkieciarskich - z reguły mają oleje, wzorniki i próbki do kupienia.

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

Napisano

Możesz też popatrzeć na jakiś olejowosk od Osmo, nie tanie ale bardzo dobre produkty :ok:

Napisano

Mogę polecić lazurę woskową Remmers. Występuje w kilku kolorach. Bardzo dobry produkt.

Napisano
Mogę polecić lazurę woskową Remmers. Występuje w kilku kolorach. Bardzo dobry produkt.
Tylko pytanie, jak wygląda proces renowacji po lazurze? Szlifowanie do gołego drewna?

Napisano
W dniu 1.07.2024 o 16:44, KYRTAP napisał(a):

Muszę czymś zakonserwować drewnianą łazienkę i myślałem o tym aby ściany wybielić jakimś specyfikiem. Możecie  polecić jakąś chemię która zabezpieczy drewniane ściany przed wilgocią i przy okazji nadal charakterystyczny biały kolor? 

spróbuj dobrać coś z tej firmy - w miarę dobre produkty i rozsądne cenowo:

https://koopmans.pl/katalog/yagolie-excellent-twardy-olej-woskujacy-do-drewna-do-uzytku-wewnetrznego/

Napisano
3 godziny temu, Olleo napisał(a):

Tylko pytanie, jak wygląda proces renowacji po lazurze? Szlifowanie do gołego drewna?

A to najwyraźniej niedoczytałem. Myślałem że chodzi o drewno surowe. Ja na takie stosowałem i nie wiem co zrobić ze starymi powłokami w tym przypadku.

Napisano
A to najwyraźniej niedoczytałem. Myślałem że chodzi o drewno surowe. Ja na takie stosowałem i nie wiem co zrobić ze starymi powłokami w tym przypadku.
Nie no, chodzi o surowe, ale czas leci szybko. Przyjdzie taki moment, że trzeba będzie odnowić i olej po prostu nakładasz nową warstwę po umyciu deski, a lakier musisz zdzierać.

Napisano
55 minut temu, Olleo napisał(a):

Nie no, chodzi o surowe, ale czas leci szybko. Przyjdzie taki moment, że trzeba będzie odnowić i olej po prostu nakładasz nową warstwę po umyciu deski, a lakier musisz zdzierać.

https://media.remmers.com/celum/export/documents/TM_2400_pl_PL_477_67022.pdf

Stosowałem też inny produkt tej marki - HK lasur. Tam renowacja polega na nałożeniu nowej warstwy.

Napisano
4 minuty temu, chemmist napisał(a):

https://media.remmers.com/celum/export/documents/TM_2400_pl_PL_477_67022.pdf

Stosowałem też inny produkt tej marki - HK lasur. Tam renowacja polega na nałożeniu nowej warstwy.

Z karty wynika, że stosuje się jak każdy lakier akrylowy - usunąć stare powłoki, nieuszkodzone powłoki przeszlifować. A ponieważ to powłoka akrylowa (dyspersja akrylowa, nie wiem co to dokładnie znaczy, że na bazie pokostu lnianego i żywic), to jest szansa, że po x latach zacznie się łuszczyć - szczególnie na świerku i sośnie, jak zacznie wychodzić żywica.

Szczerze mówiąc wolę olej. Najbardziej mi odpowiadał olej Bona Carl's 90 - olej z 90% zawartością żywicy sosnowej. Świetny bursztynowy kolor, bardzo dobra impregnacja, świetnie się nakładało. Niestety Bona odeszła od tego produktu :(

Napisano
13 minut temu, Olleo napisał(a):

Z karty wynika, że stosuje się jak każdy lakier akrylowy - usunąć stare powłoki, nieuszkodzone powłoki przeszlifować. A ponieważ to powłoka akrylowa (dyspersja akrylowa, nie wiem co to dokładnie znaczy, że na bazie pokostu lnianego i żywic), to jest szansa, że po x latach zacznie się łuszczyć - szczególnie na świerku i sośnie, jak zacznie wychodzić żywica.

Szczerze mówiąc wolę olej. Najbardziej mi odpowiadał olej Bona Carl's 90 - olej z 90% zawartością żywicy sosnowej. Świetny bursztynowy kolor, bardzo dobra impregnacja, świetnie się nakładało. Niestety Bona odeszła od tego produktu :(

Nie jestem znawcą tematu :) używałem trzech różnych produktów remmers w domu drewnianym i jestem bardzo zadowolony.

• 5 tygodni później...
Napisano
  • Autor
W dniu 1.07.2024 o 17:59, Olleo napisał(a):

Co do bielenia - jeśli jest w miejscu, że nie będzie lać się woda, to biały olej i twardy wosk bezbarwny wystarczy

Dałbyś radę coś polecić? Jakiś konkretny produkt, firmę?