Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Multipla - pytanie o opinie

Featured Replies

Napisano

Odpuscmy sobie rozmowe o wygladzie... rzeczy dyskusyjna, a skupmy sie na usterkowosci, dostepnosci czesci i tym podobnych ok.gif

Chodzi o samochod z okolo 1998-2002 rok z silnikiem 1.6 16V ok.gif

Ciekaw jestem opinii waytogo.gif

Napisano

> Odpuscmy sobie rozmowe o wygladzie... rzeczy dyskusyjna, a skupmy sie

> na usterkowosci, dostepnosci czesci i tym podobnych

> Chodzi o samochod z okolo 1998-2002 rok z silnikiem 1.6 16V

> Ciekaw jestem opinii

Posiadalem takowy

Super autko fajnie sie jezdzi malo awaryjny duzo miejsca, kazdy osoba ma indiwidualny fotel

Ale musisz uwazac przy zakupie z instalka gazowa bo w multipli jest plastikowt kolektor i niektorzy ludzi nie zwracaja uwage i zakladaja tania instalke i pozniej sie moga rozne rzeczy dziac

Napisano

Witaj!

Mam Bravo z silnikiem 1.6, czyli ten sam silnik jaki chcesz w Multipli. Tutaj podobienstwa sie koncza.

Jednak chcialbym napisac wlasnie cos o silniku. Praktycznie jest on bezawaryjny. Zdazaja sie przypadki zerwania paskow rozrzadu, po prostu nie wolno czekac do zalecanych przez producenta 120tys. km. Dystans ten nalezy skrocic do ok. 70-80tys. km. Komplet rozrzadu (pasek, rolka prowadzaca, napinacz) to koszt ok. 210zl.

Czasami zdarzaja sie awarie wtryskiwaczy w autach na LPG. Nowy kosztuje ok. 300zl, uzywka 50-100zl.

Ogolnie jesli chodzi o silnik, skrzynie, to nie ma z tym zadnych problemow. Auta spokojnie robia przebiegi powyzej 200tys. km. Czesci do 1.6 sa dostepne od reki, w przyzwoitych cenach. To jest silnik sprawdzony w wielu modelach Fiata, godny polecenia.

Natomiast nie wiem jak wyglada sprawa zawieszenia w Multipli, na pewno inni koledzy wypowiedza sie na ten temat.

Napisano
  • Autor

> Posiadalem takowy

> Super autko fajnie sie jezdzi malo awaryjny duzo miejsca, kazdy osoba

> ma indiwidualny fotel

> Ale musisz uwazac przy zakupie z instalka gazowa bo w multipli jest

> plastikowt kolektor i niektorzy ludzi nie zwracaja uwage i

> zakladaja tania instalke i pozniej sie moga rozne rzeczy dziac

o to powiedz mi jak z czesciami i ich dostepnoscia (zamiennikow) bo tego najbardziej sie boje... Chodzi praktycznie o wszystko, zawieszenie, osprzet silnika itp itd

Napisano
  • Autor

dzieki wielkie za opinie o silniczku ok.gif A jak z dynamika?

Tylko martwi mnie to ze w reszcie to zupelnie inne samochody...

Napisano

> dzieki wielkie za opinie o silniczku A jak z dynamika?

> Tylko martwi mnie to ze w reszcie to zupelnie inne samochody.

W Bravo silnik do codziennej jazdy jest wystarczajacy. Silnik lubi wysokie obroty. Od 4000obr/min autko dostaje niezlego kopa. Na trasie autko nie jest zawalidrogą, dosc dynamicznie sie zbiera, takze z wyprzedzaniem nie ma problemow.

Autko slabnie po wlaczeniu klimatyzacji. Wtedy wyraznie czuc spadek mocy, ale to chyba tyczy sie wszystkich aut z klima.

Nie wiem jak bedzie wygladala dynamika tego silnika w Multipli. Na pewno sa tutaj inne przelozenia skrzyni. Takze mozliwe, ze roznica w dynamice nie bedzie kolosalna, choc na pewno aerodynamika multipli spowoduje tutaj swoje.

Napisano

> o to powiedz mi jak z czesciami i ich dostepnoscia (zamiennikow) bo

> tego najbardziej sie boje... Chodzi praktycznie o wszystko,

> zawieszenie, osprzet silnika itp itd

Ja serwisowalem w ASO wiec nie martwilem sie czesciami ( serwisowanie multipli w ASO wychodzi w miare tanio w porownaniu z innymi markami)

A czesci zamienniki to napewno sa bo w koncu sa do wszystkich aut

Ale z doswiadczenia 6 miesiecznego z nowka multipla wiem ze jest bezawaryjna smile.gif

No chyba ze do awarji mozemy zaliczyc takie bzdety jak nie trzymajace sie pokretla ( jak pocigniesz lekko to wychodza) przepalajaca sie w tempie 2 razy na miesiac zarowka w prawej tylnej postojowce

Ale ogolnie spoko wygodne auto

Dynamka auta tez jest wystarczajaca

ALe na twoim miejscu bym jakiegos Diesla poszukal

Napisano

Jeśli chodzi o silnik 1,6 16V to same + + +

w pracy bujam się palio z tym silnikiem i ma już ponad 380 tys dopiero teraz zaczynaja sie jakieś drobne problemy z elektroniką ( czasami nie ma iskry na którymś z garków) no i raz była robiona głowica zawory się pogięły (przegapiliśmy termin wymiany paska rozrządu i strzelił przy 120km/h) jesli chodzi o samochód to jeśli nie sugerujesz się tylko wyglądem i opinią sąsiadów ale funkcjonalnością to chyba warto zaryzykować.

Zawieszenie itp uciążliwe rzeczy pewnie psują się/zuzywają w podobnym tempie jak i w "superwspaniałych" audi czy wv.

moim zdaniem na wielki PLUS można by dołożyć małą chodliwosc takiego samochodu u złodziei (tak mi się przynajmniej zdaje)

Napisano

> Jeśli chodzi o silnik 1,6 16V to same + + +

poza tym, że pali dość sporo no.gif

Napisano
  • Autor

o niestety wiem, ze pali ale to bedzie drugi samochod w rodzinie wiec spoko ok.gif

interesuje mnie sprawa z trwaloscia tego samochodu. jakies jeszcze info ok.gif no i czy wszystkie czesci dostane jako zamienniki? Czy pokrywaja sie z jakims innym modelem fiata?

Napisano

> o niestety wiem, ze pali ale to bedzie drugi samochod w rodzinie wiec

> spoko

> interesuje mnie sprawa z trwaloscia tego samochodu. jakies jeszcze

> info no i czy wszystkie czesci dostane jako zamienniki? Czy

> pokrywaja sie z jakims innym modelem fiata?

A moze czas na nie FIATa zlosnik.gif

Napisano

Szukalem kiedys Multipli w dobrym stanie i bardzo trudno znalesc.

Jesli ludzie sprzedaja to przewanie padaki.

A jesli jest OK to jezdza dalej.

Ale powodzenia.

Ja nie znalazlem takiej, ktora bym kupil.

Napisano

> Odpuscmy sobie rozmowe o wygladzie... rzeczy dyskusyjna, a skupmy sie

> na usterkowosci, dostepnosci czesci i tym podobnych

> Chodzi o samochod z okolo 1998-2002 rok z silnikiem 1.6 16V

> Ciekaw jestem opinii

Znajomy ma 1.9 JTD z "cipą" na 140.

Sprzęt ma nalot bodajże 180 kkm i jeździ.

ZTCW to multikupa jest na płycie bravo/brava, więc sporo z tego podejdzie klamotów.

A same klamoty eksploatacyjne nie są drogie

Napisano

> Jesli ludzie sprzedaja to przewanie padaki.

> A jesli jest OK to jezdza dalej.

zgodnie z ta teoria wszystkie sprzedawane uzywane auta to padaki... cos w tym jest

Napisano

NIe wiem ile w tym prawdy.

Ale trudno znalesc samochod, szczegolnie 4 - 5 letni ktory jest sprzedawany i jest w bardzo dobrym stanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.