Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Demontaz zderzaka przedniego, reflektor i nadkole plastikowe

Featured Replies

Napisano

Poniewaz moja kierowniczka postanowila przejechac Panda przez row zlosnik.gifhehe.gif byla mala naprawa w Pandzie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Zrobila to na tyle cyrkowo, ze nie uszkodzila zadnych elementow metalowych zlosnik.gif poszly tylko plastiki ktore sam wymienilem jump.gif

Maly manual jak sie dobrac do zderzaka z przodu:

Na poczatek odkrecamy grill srubami ktore widac po otwarciu maski. Odkrecamy to zwyklym srubokretem tzw krzyzakiem choc przyda sie jakis niezly (jedna srube odkrecilem dopiero piatym srubokretem tak trzymala a auto nie ma jeszcze roku boje_sie.gif) Po odkreceniu srub odchylamy lekko grill i podnosimy do gory ok.gif

Teraz mozemy dobrac sie do zderzaka. Ponizej foto ze srubami trzymajacymi zderzak - jak widac jest ich kilkanascie (zaznaczone na zielono):

- Trzy sruby pod grilem (torx)

- Cztery sruby pod zderzakiem (torx) mocujace zderzak do pasa przedniego (w Pandzie pas przedni to plastikowa konstrukcja)

- Zderzak przykrecony jest do przednich nadkoli po jednej srubie do kazdego nadkola - zwykly krzyzak ok.gif

- Zderzak montowany jest takze do blotnikow - po kazdej stronie na dwie sruby. Jedna sruba jest prawie widoczna przez specjalne wyciecie w plastikowym nadkolu pozwalajace wprowadzic w nie klucz plaski. O ile pamietam 8ka chyba hmm.gif Druga sruba to kolejny torx ktory wkrecany jest od dolu w blotnik - tej sruby nijak nie widac, dobrze jest o niej wiedziec zlosnik.gif Dostep po wlozeniu reki miedzy zderzak a nadkole (przy grubej rece dobrze jest poluzowac cale nadkole z przodu; odkrecic sruby mocujace nadkole do karoserii)

- Po stronie kierowcy dodatkowo zderzak przykrecony jest do nadkola od dolu - co ciekawe fabrycznie po stronie pasazera nie ma tej sruby! (na foto kolorem zoltym zaznaczone jest miejsce gdzie sruba powinna byc a jej nie bylo). W nowym nadkolu jest tam otwor na srube, w zderzaku nie ma! niewiem.gif

277153598-zderzak.JPG

Tu widac dokladniej miejsca mocowania zderzaka - na dole do pasa przedniego i miejsca mocowania do blotnika ok.gif

277153598-zderzakireflektor.JPG

Dodatkowo widac zaznaczone na czerwono miejsca mocowania reflektora - dolne mocowanie (niewidoczne bez zdjecia zderzaka choc mozna sie do niego dostac po zdemontowaniu zaslepek na halogeny) to sruba wkrecana od strony blotnika wglab auta.

Kolejna ciekawostka - plastikowe nadkole po stronie pasazera ma o jedna srube mocujaca wiecej niz po stronie kierowcy - sruba wkrecona jest w jakas plastikowa obudowe hmm.gif

Same nadkola bez problemu mozna zdemontowac bez zdejmowania kola i bez podnosnika - wygodnie jest tylko skrecic kola na max w jedna a potem na max w druga strone ok.gif

Nadkole plastikowe w ASO to ok 70 PLN Ogolnie czesci do Pandy nie sa drogie grinser006.gif

Jak ktos ma jakies pytania to pytac, postaram sie odpowiedziec jesli bede wiedzial zlosnik.gif

Auto naprawilem, plastiki (nadkola i kopak firmowy) kupilem, a zdesio skleilem - prawie nie widac grinser006.gif

post-571-14352472024765_thumb.jpg

Napisano

> Poniewaz moja kierowniczka postanowila przejechac Panda przez row

> byla mala naprawa w Pandzie

> Zrobila to na tyle cyrkowo, ze nie uszkodzila zadnych elementow

> metalowych poszly tylko plastiki ktore sam wymienilem

> Maly manual jak sie dobrac do zderzaka z przodu: [ciach]

dodaj ze cala operacja nie zajmuje wiecej niz 30 minut - przynajmniej ja sie wyrobilem w takim czasie z demontazem nadkoli oraz zderzaka

montaz wiadomo ciud dluzej tylko i wylacznei dlatego zeby rowno zgrac zderzak z reszta - chociaz co mi sie bardzo spodobalo zderzak na swoich koncach ma prowadzenia (bolce)

bardzo dobrze montuje sie go przymocowujac najpierw zgrubnie od gory oraz od dolu (rama chlodnicy) a poznie tylko przykrecac i wkrecac sruby

dzisiaj w swojej pandzi wreszcie zalozylem zdesio i nie musze sie rozgladac czy jakis kraweznik mnie nie bedzie chcial na dywanik wzywac

zostalo mi nalozyc nadkola - niestety dfzisiaj ich nie zdazylem zalozyc (malo czasu) biorac pod uwage to ze musialem spasowac reflektor na dorabianych mocowaniach oraz wyrobic siatke wraz z jej przyklejeniem - calosc czyli przygotowanie zderzaka od srodka, dociecie i wyrobienie siatki przyklejenie jej, wymiana reflektora wraz ze spasowaniem oraz zalozenie siwatla wraz z zamocowaniem zderzaka zajela mi 2 h - co uwazam ze jest niezlym wynikiem

teraz tylko kilkanascie minut na zalozenie nadkoli i autko znowu w komplecie

no moze nie calkiem w pierwotnym zestawieniu - nie mam juz fabrycznej atrapy/plastiku pod tablica rejestracyjna smile.gif

Napisano

> no moze nie calkiem w pierwotnym zestawieniu - nie mam juz fabrycznej

> atrapy/plastiku pod tablica rejestracyjna

no właśnie... pokaż co wyrzeźbiłeś, bo opis na gg zdradza to i owo biglaugh.gif

Napisano

> no właśnie... pokaż co wyrzeźbiłeś, bo opis na gg zdradza to i owo

dokladnie... czekamy na fotki i powiedz ile zainwestowales w to wink.gif

Napisano

> dokladnie... czekamy na fotki i powiedz ile zainwestowales w to

a tak trudno se wyobrazic siatex w tym miejscu? zeby.GIF

Napisano

> no właśnie... pokaż co wyrzeźbiłeś, bo opis na gg zdradza to i owo

postaram sie dzisiaj - tylko ze przynajmniej na poczatek fotki moga byc kupowate bo fonem zrobione smile.gif

Napisano

> dokladnie... czekamy na fotki i powiedz ile zainwestowales w to

inwestycje to:

- praca wlasna w kwocie ok 3 godzin (z tego czesc na naprawe relektora)

- pieniadze w kwocie 36 zl (w calosci na modyfikacje zderzaka)

Napisano
  • Autor

Ja akurat dluzej rozkrecalem hehe.gif bo nie moglem ruszyc jeden ze srub zlosnik.gif

Skrecenie w porownaniu do walki z ta sruba to byla pestka grinser006.gif

Fakt, duzo pracy z tym nie ma ok.gif Nawet poprawialem zderzak zeby rowno siedzial w miare (w miare bo zdesio lekko sie zdezelowal w rowie hehe.gif)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.