Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tucson nx4 230KM 4x4 spalanie

Featured Replies

Napisano

Hej, wiem, że tu pare takich wersji śmiga. Ile Wam spalają?

Od ok pół roku mam wrażenie, że pali zdecydowanie więcej niż wcześniej. Zdarzało mu sie kiedyś 5,5-7,5l/100, od października regularnie robi 9-10l.

Próba na dwóch kierowcach, jazda naprawdę spokojna. Dzisiaj w mieście (wiec na hybrydy idealnie) 8,2km po miescie, 22 minuty jazdy i spalanie 12l/100.

Podmiejsko - 70-90 robi ok 8l.

Po eSce 120km/h - zrobił 9, przy 130 już 10 (na ok 200km, równa i spokojna jazda).

No powiem szczerze, zwykła benzyna mniej mi paliła i to przy ostrzejszej jeździe. Zgłaszać się do serwisu?

Napisano

Zima to pali więcej, tryb ev później się zalacza. U mnie średnie po roku/17kkm to 6.9 albo 7 ostatnio pokazywał. Jazda miejska i kilka dłuższych tras.

Niedługo będzie trasa z boxem jakies 2tys km więc średnia pewnie pójdzie do gory.

Ale ogólnie uważam, że całkiem oszczędne auto jak na rozmiar/mase/4wd/moc. Kiedyś miałem Priusa gen2 to średnia w podobnych warunkach oscylowala w ok 5-5.5 ale jednak mniejsze/lzejsze/fwd/połowa mocy T.

Napisano
1 godzinę temu, fosfor napisał(a):

Hej, wiem, że tu pare takich wersji śmiga. Ile Wam spalają?

Od ok pół roku mam wrażenie, że pali zdecydowanie więcej niż wcześniej. Zdarzało mu sie kiedyś 5,5-7,5l/100, od października regularnie robi 9-10l.

Próba na dwóch kierowcach, jazda naprawdę spokojna. Dzisiaj w mieście (wiec na hybrydy idealnie) 8,2km po miescie, 22 minuty jazdy i spalanie 12l/100.

Podmiejsko - 70-90 robi ok 8l.

Po eSce 120km/h - zrobił 9, przy 130 już 10 (na ok 200km, równa i spokojna jazda).

No powiem szczerze, zwykła benzyna mniej mi paliła i to przy ostrzejszej jeździe. Zgłaszać się do serwisu?

Jezdze Tucsonem FWD 230KM od polowy pazdziernika i na chwile obecna srednia z 6kkm mam 7.0...

Duzy w tym udzial tras z predkosciami ok 130-135km/h na tempomacie, w zaleznosci od wiatru spala ok 8-8.5/100.

Jazda po Wawie to 5.5-7l, ale startuje z garazu podziemnego zarowno w domu jak i pracy. Na zwyklych drogach podmiejskich 5-6l.

Na odcinkach 2-3km potrafi pokazac spalanie 10+. Ogolnie sporo idzie na ogrzewanie kabiny i wtedy tryb EV w ogole sie nie uruchamia.

IMHO cos za duzo Ci spala, sprawdz czy kola sie nie grzeja, moze jakis klocek nie odbija. 

Ewentualnie to kwestia niskich temperatur obecnie.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
  • Autor
8 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Jezdze Tucsonem FWD 230KM od polowy pazdziernika i na chwile obecna srednia z 6kkm mam 7.0...

Duzy w tym udzial tras z predkosciami ok 130-135km/h na tempomacie, w zaleznosci od wiatru spala ok 8-8.5/100.

Jazda po Wawie to 5.5-7l, ale startuje z garazu podziemnego zarowno w domu jak i pracy. Na zwyklych drogach podmiejskich 5-6l.

Na odcinkach 2-3km potrafi pokazac spalanie 10+. Ogolnie sporo idzie na ogrzewanie kabiny i wtedy tryb EV w ogole sie nie uruchamia.

IMHO cos za duzo Ci spala, sprawdz czy kola sie nie grzeja, moze jakis klocek nie odbija. 

Ewentualnie to kwestia niskich temperatur obecnie.

Aha, dla testu startuje z ciepłego garażu 😄

powrót niestety faktycznie już "na zimno".

Dzięki, sprawdzę koła. Chyba faktycznie ogrzewanie, bo rzadko EV się włącza, mimo, że bateria jest.

Napisano
2 godziny temu, fosfor napisał(a):

Aha, dla testu startuje z ciepłego garażu 😄

powrót niestety faktycznie już "na zimno".

Dzięki, sprawdzę koła. Chyba faktycznie ogrzewanie, bo rzadko EV się włącza, mimo, że bateria jest.

Przy elektrykach ponoc lepiej uzywac grzanych zydli niz ogrzewania kabiny. Mozesz z ciekawosci obnizyc temp grzania i wlaczyc fotele i zobaczyc czy sie bedzie szyzbciej bateria zalaczala 😄

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, zinger napisał(a):

Przy elektrykach ponoc lepiej uzywac grzanych zydli niz ogrzewania kabiny. Mozesz z ciekawosci obnizyc temp grzania i wlaczyc fotele i zobaczyc czy sie bedzie szyzbciej bateria zalaczala 😄

w kabinie jest 21 ustawione,

wyjezdzam z garazu (jakieś +10), na zewnatrz -6 i EV wyłączył się po 15s postoju.

Tak czy siak, talisman w benzynie mniej palil, a szybciej nim jezdzilem 😄 Tu już się boje gaz nacisnac 😄

Edytowane przez fosfor

Napisano
35 minut temu, fosfor napisał(a):

wyjezdzam z garazu (jakieś +10), na zewnatrz -6 i EV wyłączył się po 15s postoju.

No ale skad bys mial miec cieplo w kabinie w takiej sytuacji? Musi odpalic silnik spalinowy, bo z baterii nie nagrzeje wnetrza...

Ja mam do roboty ok 9km, z czego polowa w pelzajacym korku, to spalanie jak dojezdzam jest na poziomie 7l przy tych temperaturach.

Jak wracam to juz 5,5-6, ale na parkingu pod biurowcem jest z 20 stopni bo ma miejsce na poziomie -4.

Widac, ze ten system jest bardzo wrazliwy na temp zewnetrzna. Osobiscie jestem zadowolony ze spalania :ok:

PS. Klima rowniez w trybie auto na 21 stopni, ten pierwszy poziom z 3 (chyba soft czy jakos tak). 

Edytowane przez Maciej__

Napisano
Godzinę temu, fosfor napisał(a):

To mamy identyczne warunki, jak będę jechał to sprawdzę po jakim czasie wylaczy/włączy tryb ev po wyjeździe.

Napisano
7 minut temu, zinger napisał(a):

To mamy identyczne warunki, jak będę jechał to sprawdzę po jakim czasie wylaczy/włączy tryb ev po wyjeździe.

Tak sie chyba nie da porownac, bo zalezy pewnie od stanu naladowania baterii z jakim startujesz i warunkow na drodze.

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, zinger napisał(a):

No dobra, rano z cieplego 6,9 powrót do domu 11. To chyba jednak po prostu temperatura.

9 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Tak sie chyba nie da porownac, bo zalezy pewnie od stanu naladowania baterii z jakim startujesz i warunkow na drodze.

Wiadomo, zawsze trasa trochę inna, ale mimo wszystko dosc podobne. To nie PHEV, bateria tutaj się szybko ładuje. zwykle jest 1/4-3/4 i te zmiany są dosć szybkie. Do domu z górki, to i zwykle jest ok 2/3 w domu.

Napisano
13 godzin temu, fosfor napisał(a):

No dobra, rano z cieplego 6,9 powrót do domu 11. To chyba jednak po prostu temperatura.

Dzisiejszy dojazd do pracy, spalanie 9.1/100, przejechane 8.5km w 20 min (bylo dosc luzno). Na zewnatrz -7, start z garazu +10.

Tryb EV wlaczyl sie dopiero po ok 7km i 15min, wiec ewidentnie jest to kwestia temperatury i ogrzewania. 

Napisano

Powrot z roboty ta sama trasa, spalanie 5,5l/100 ;] Start z garazu +15C, temperatura na zewnatrz +3C.

Tryb EV uruchomil sie po ok 1,8km (5min). HEV to nie jest optymalny naped na mrozy.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Jeżdżę Niro HEV i jak tylko temp na zewnątrz przebiła 0st, to momentalnie benzyna się uspokoiła, częściej i dłużej jadę na baterii. Gdy było poniżej zera, to bateria rzadko kiedy była rozładowywana poniżej 50proc, teraz zdażyło się, że były to nawet dwie kreski poniżej połowy. Spalanie oczywiście niższe, na razie o ok. 0,5L/100. Jak zrobi się ok 19st, to pewnie będzie 1L mnie w stosunku do zimy, czyli tak jak być powinno 😄

Napisano
16 godzin temu, Jogi napisał(a):

Jeżdżę Niro HEV i jak tylko temp na zewnątrz przebiła 0st, to momentalnie benzyna się uspokoiła, częściej i dłużej jadę na baterii. Gdy było poniżej zera, to bateria rzadko kiedy była rozładowywana poniżej 50proc, teraz zdażyło się, że były to nawet dwie kreski poniżej połowy. Spalanie oczywiście niższe, na razie o ok. 0,5L/100. Jak zrobi się ok 19st, to pewnie będzie 1L mnie w stosunku do zimy, czyli tak jak być powinno 😄

U mnie przy obecnych temperatura, dojazd do roboty to spalanie ok 6-6.5l.

Przy mrozach to bylo ok 9l.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

To mam tak samo, jak się lekko ociepliło to wrócił na 6-7,5, jak jest mróz to leci  w 9-11, zależnie od dystansu.

Napisano
21 minut temu, fosfor napisał(a):

To mam tak samo, jak się lekko ociepliło to wrócił na 6-7,5, jak jest mróz to leci  w 9-11, zależnie od dystansu.

Wiesz moze jak jest rozwiazana klimatyzacja w tym ukladzie hybrydowym?

Musi chodzic silnik spalinowy, czy jest jakas elektryczna sprezarka/napedzana silnikiem EV?

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Wiesz moze jak jest rozwiazana klimatyzacja w tym ukladzie hybrydowym?

Musi chodzic silnik spalinowy, czy jest jakas elektryczna sprezarka/napedzana silnikiem EV?

szczerze nie wiem, sprobuje podpytac jak bede w serwisie

Napisano
1 minutę temu, fosfor napisał(a):

szczerze nie wiem, sprobuje podpytac jak bede w serwisie

@zinger Ty juz chyba jedno lato masz za soba? ;)

Napisano
52 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

@zinger Ty juz chyba jedno lato masz za soba? ;)

No mam ale nie mam pojęcia i nie zastanawiałem się zbytnio... Ogólnie działa i mi to wystarczy :)