Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bagażnik rowerowy na klapę sedana.

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś z Was tego używał? 

Mam służbówkę, hak odpada. Na dach mogę kupić bazowy i dodatek na rowery, ale tak jak popularne i sprawdzone jest to rozwiązanie, tak za cholerę mi nie pasuje, choć w ostateczności to zrobię. 

Po wpisaniu tematu wątku w Google są różne ciekawe opcje, ale żadnej markowej nie znalazłem albo danych marek nie znam. Czy widzieliście takie rozwiązania, używaliście, sprawdzały się? 

Napisano
8 minut temu, bizz napisał(a):

Mam służbówkę, hak odpada. Na dach mogę kupić bazowy i dodatek na rowery, ale tak jak popularne i sprawdzone jest to rozwiązanie, tak za cholerę mi nie pasuje, choć w ostateczności to zrobię. 

Po wpisaniu tematu wątku w Google są różne ciekawe opcje, ale żadnej markowej nie znalazłem albo danych marek nie znam. Czy widzieliście takie rozwiązania, używaliście, sprawdzały się? 

Zazwyczaj niepolecający mówią o rysowaniu, a nawet o wgnieceniach jaki powodują elementy mocujące. Pamiętaj, że to na nich jest cały ciężar, lub trochę więcej niż ciężar, jeśli zadziała dźwignia. I pamiętaj, że to wszystko podczas jazdy zaczyna "chodzić". 

Coś takiego ? 

image.png.413da7b8710f631d6e66366eaa0dc586.png

czy raczej :

image.png.f0fce6484b5379abcde8fe70770a4f22.png

Edytowane przez Raku

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Raku napisał(a):

Zazwyczaj niepolecający mówią o rysowaniu, a nawet o wgnieceniach jaki powodują elementy mocujące. Pamiętaj, że to na nich jest cały ciężar, lub trochę więcej niż ciężar, jeśli zadziała dźwignia. I pamiętaj, że to wszystko podczas jazdy zaczyna "chodzić". 

Coś takiego ? 

image.png.413da7b8710f631d6e66366eaa0dc586.png

czy raczej :

image.png.f0fce6484b5379abcde8fe70770a4f22.png

Bez różnicy które. Miałem na podobnej zasadzie bagażnik na klapę w Yarisie poprzedniej generacji i sprawdzał się świetnie, woziłem trzy rowery na tym bagażniku i nic się nigdy nie porysowało. Zresztą ze zmienionym adapterem jeździł też na BMW 5er, ale kombi. Teraz muszę coś do sedana dopasować i bardzo nie chciałbym nic na dachu.

Jeśli słyszałeś narzekania na rysowanie, to może czytałeś coś o trwałości? Porysowane mnie nie martwi, chcę żeby było bezpieczne. 

Napisano

Jest niezła platforma (nie wieszak) na klapę od THULA

Sprawdź czy twoje auto jest na liście pasujących modeli

Mój niestety nie default_frown.gif

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor
W dniu 15.03.2025 o 12:09, ppmarian napisał(a):

Jest niezła platforma (nie wieszak) na klapę od THULA

Sprawdź czy twoje auto jest na liście pasujących modeli

Mój niestety nie default_frown.gif

Jest, wygląda świetnie i A4 jest na liście pasujących modeli - ale to jest niestety na tylko dwa rowery, a ja potrzebuję cztery. Zostaje mi dach. 

Napisano

Jaki jest sens takiego wiszącego bagażnika ?

Przecież wystaje poza dach, zresztą bokiem, więc opór jest większy niż gdyby był na dachu ....

IMG_20250322_085328612_HDR_AE.jpg

Edytowane przez Raku

• 1 miesiąc później...
Napisano

Odkopuje temat bo może niedługo będzie mnie dotyczyć.

Wybrałeś dach czy jednak na klapę sedana ?

Napisano
  • Autor
6 minut temu, ppmarian napisał(a):

Odkopuje temat bo może niedługo będzie mnie dotyczyć.

Wybrałeś dach czy jednak na klapę sedana ?

Dach. Ale wybrałem rozwiązanie pośrednie - gość mi wyliczył za bazowy plus cztery uchwyty rowerowe Thule 4300 PLN. Jak zacząłem się wahać, to mi powiedział że mogą mi to też wypożyczać - cena na weekend 180 PLN od piątku do poniedziałku, dzwonię do chłopa, umawiam się na godzinę, piję kawę a oni montują w 15 minut. No nie znalazłem uzasadnienia żeby to kupić przy takiej ofercie;]

Cena za 10 dni - 330 PLN. 

Napisano

Dach. Ale wybrałem rozwiązanie pośrednie - gość mi wyliczył za bazowy plus cztery uchwyty rowerowe Thule 4300 PLN. Jak zacząłem się wahać, to mi powiedział że mogą mi to też wypożyczać - cena na weekend 180 PLN od piątku do poniedziałku, dzwonię do chłopa, umawiam się na godzinę, piję kawę a oni montują w 15 minut. No nie znalazłem uzasadnienia żeby to kupić przy takiej ofercie;]
Cena za 10 dni - 330 PLN. 

U mnie raczej dach odpada. O ile wiozę fitnes lub szosę to oczywiście dach a nawet do środka pakuje ale Ebike wrzucić na dach to już wyzwanie… a 2 czy 3 szt - zapomnij

Chyba będzie mix. Czyli ciężkie 1szt Ebike na klapę lekki 2-3szt na dach

Napisano
  • Autor
6 minut temu, ppmarian napisał(a):

U mnie raczej dach odpada. O ile wiozę fitnes lub szosę to oczywiście dach a nawet do środka pakuje ale Ebike wrzucić na dach to już wyzwanie… a 2 czy 3 szt - zapomnij

Gość mnie pytał czy ebike chcę wozić bo miał już takich talentów co cztery sztuki na dach pakowali. Ja potrzebuję cztery zwykłe wozić, ale jeszcze się wymieniam mailami z naszą flotą bo rzuciłem propozycję żeby zamontować hak na mój koszt... Jakoś bym to przebolał, a jednak dużo bezpieczniej wydaje mi się na haku. 

Jakbym miał prywatne auto to nic oprócz haka bym nie rozważał.

Napisano
9 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Zepnie to się z nośnością dachu?

Napisano
Zepnie to się z nośnością dachu?

2-3 lekkie sztuki na dach ? Bez problemu