Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podłączenie elektrycznego pogrzewacza wody

Featured Replies

Napisano

3 x faza i 1 x ochronny 

Napisano
38 minut temu, bergerac napisał(a):

Kurde, musze zlecić rozprowadzenie instalacji w domku pod podgrzewacz i zwątpiłem. Zleciłem 5X4mm2 ...

Zostaw ten 5x4, w przyszłości może okazać się potrzebny. Dzisiaj przy tym podgrzewaczu wystarczy 4x4, za parę lat może być potrzebny 5x4 jak ten się zużyje.

Napisano

Zgodnie z rysunkiem 3 fazy (L) + ochronny (PE)

Nie jestem za mocny w elektrykę i też dziwi mnie brak 0 :hmm:

Poza tym moim zdaniem film jest mylący, bo pokazuje że niebieski przewód podłącza się do gniazda L2.

A przecież niebieski jest zawsze neutralny.

L2 powinien być szary.

obraz.png.08d80b5b3261f3f57ab664ef9b4f1386.png

Napisano
  • Autor
7 minut temu, Tomo napisał(a):

Zgodnie z rysunkiem 3 fazy (L) + ochronny (PE)

Nie jestem za mocny w elektrykę i też dziwi mnie brak 0 :hmm:

Poza tym moim zdaniem film jest mylący, bo pokazuje że niebieski przewód podłącza się do gniazda L2.

A przecież niebieski jest zawsze neutralny.

L2 powinien być szary.

ano właśnie, też nie kumam.

Napisano

Prawdziwy układ trójfazowy - nie wymaga zera. Zero jest potrzebne, jak się używa oddzielnie faz, czyli 3 razy 1 faza.

W połączeniu w trójkąt zero jest wirtualne, więc nie ma potrzeby marnować kabla, aby go prowadzić :hehe: 

Prowadzisz normalnie 5 żył, ochronny, zero, 3 fazy i po prostu zera nie podłączasz w podgrzewaczu :ok: 

Edytowane przez maras77

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, maras77 napisał(a):

Prawdziwy układ trójfazowy - nie wymaga zera. Zero jest potrzebne, jak się używa oddzielnie faz, czyli 3 razy 1 faza.

W połączeniu w trójkąt zero jest wirtualne, więc nie ma potrzeby marnować kabla, aby go prowadzić :hehe: 

Prowadzisz normalnie 5 żył, ochronny, zero, 3 fazy i po prostu zera nie podłączasz w podgrzewaczu :ok: 

no racja, nie pomyślałem o tym :) Jakoś się odniosłem do sytuacji podłączenia np. indukcji gdzie logika działania jest zupełnie inna. Wielkie dzięki za rozjaśnienie :ok: 

Napisano
17 minut temu, bergerac napisał(a):

no racja, nie pomyślałem o tym :) Jakoś się odniosłem do sytuacji podłączenia np. indukcji gdzie logika działania jest zupełnie inna. Wielkie dzięki za rozjaśnienie :ok: 

Aczkolwiek zastanawia mnie, jak działa zabezpieczenie różnicowoprądowe w układzie trójfazowym.

Napisano
8 godzin temu, maras77 napisał(a):

Aczkolwiek zastanawia mnie, jak działa zabezpieczenie różnicowoprądowe w układzie trójfazowym.

image.png.9ae2d365a0892bd4362cba5c67a47319.png

Napisano
Godzinę temu, sdss napisał(a):

image.png.9ae2d365a0892bd4362cba5c67a47319.png

A jak są ustawione cewki pomiarowe w różnicowce, aby wykryć, że jest różnica prądów?

Napisano
1 godzinę temu, maras77 napisał(a):

A jak są ustawione cewki pomiarowe w różnicowce, aby wykryć, że jest różnica prądów?

Widzę, że dyskusja wkracza na właściwe tory, aby podnieść jej poziom proponuję zagadnienia "trójfazowe" rozpatrywać na poziomie liczb zespolonych :).  

Napisano
32 minuty temu, mikomir napisał(a):

Widzę, że dyskusja wkracza na właściwe tory, aby podnieść jej poziom proponuję zagadnienia "trójfazowe" rozpatrywać na poziomie liczb zespolonych :).  

Zostańmy przy wektorach prądów.

jak-dzia%C5%82a-wy%C5%82%C4%85cznik-r%C3

Suma geometryczna prądów musi wynosić 0.

I nie ma znaczenia, czy prad wraca przewodami fazowymi, czy kablem zerowym. :ok: