Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Astra - Zacierający się silnik

Featured Replies

Napisano

Witajcie wszyscy zainteresowani tematem. Posiadam Asterkę bożą z silnikiem 1.6 T. Dokładniej jest to Z16LET. Chciałbym sięgnąć porady może ktoś z was już miał podobny problem. 

Jakiś czas temu z silnika zaczęły dobiegać stuki. Od razu zabrałem auto do mechanika i okazało się że to panewka. Jak wyszło później na jaw w samym oleju pojawił się brokat (miliony opiłków metalu). Remont generalny wyceniony od 10 do 15k zł. Nowy silnik okolice 8k zł - wiadomo z silnikami kupowanymi jest różnie. Zastanawiam się co robić, chciałbym mieć samochód który pojeździ jeszcze trochę, innych ciekawych modeli w tym budżecie nie ma. Więc chciałbym zostać przy nim. Jakieś porady w co się pakować a w co nie ? 

Napisano

Nikt nie ma tutaj szklanej kuli, ale jeśli 'nowy' silnik za te 8k to ma być zagadka, która nie wiadomo co kryje w środku to jestem sceptyczny. Do tego jeszcze i tak trzeba zapłacić za włożenie tego silnika pewnie dodatkowe 2k.

W używane silniki można się pakować jak wiesz na 100%, że jest sprawny, bo działa np w innym aucie, albo jak sobie sam wymianę ogarniesz. 

• 6 miesięcy później...
Napisano
W dniu 18.03.2025 o 19:46, koodty napisał(a):

Witajcie wszyscy zainteresowani tematem. Posiadam Asterkę bożą z silnikiem 1.6 T. Dokładniej jest to Z16LET. Chciałbym sięgnąć porady może ktoś z was już miał podobny problem. 

Jakiś czas temu z silnika zaczęły dobiegać stuki. Od razu zabrałem auto do mechanika i okazało się że to panewka. Jak wyszło później na jaw w samym oleju pojawił się brokat (miliony opiłków metalu). Remont generalny wyceniony od 10 do 15k zł. Nowy silnik okolice 8k zł - wiadomo z silnikami kupowanymi jest różnie. Zastanawiam się co robić, chciałbym mieć samochód który pojeździ jeszcze trochę, innych ciekawych modeli w tym budżecie nie ma. Więc chciałbym zostać przy nim. Jakieś porady w co się pakować a w co nie ? 

Kiedyś zmieniłem silnika i był gorszy niż ten co go wyciągnąłem....ale.to powinien Ci podpowiedzieć dobry mechanior