Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piecyk/koza na przepracowany olej

Featured Replies

Napisano

Robię generalny remont garażu i pomyślałem nad jakimś ogrzewaniem. Mam kilkanaście litrów przepracowanego oleju, w razie czego zawsze się coś zbierze z jakichś wymian, a i koledzy proponują setki litrów niemalże za darmola, więc najbardziej oczywistym wyborem staje się jakaś koza. Widziałem wersje przerobione z jakimiś podajnikami i palnikami na przepracowany olej, ale rzadko to występuje, stąd pytanie lamerskie, ale czy jeśli wezmę garnek, wleję do niego olej, z wierzchu wstrzyknę nieco benzynki, czy innej łatwopalnej cieczy, ewentualnie na wierzch kilka drewienek i jakaś rozpałka to będzie to normalnie grzało w jakiejś zwykłej kozie bez specjalistycznych przeróbek? 

Ewentualnie jakieś inne pomysły jak zrobić/zbudować coś na przepracowany olej nie za miliony? Bo pewnie w zimie będzie to okazjonalnie wykorzystywane tylko.

Napisano

Chińskie webasto?

Edytowane przez zzzz

Napisano
5 godzin temu, Josyp napisał(a):

Robię generalny remont garażu i pomyślałem nad jakimś ogrzewaniem. Mam kilkanaście litrów przepracowanego oleju, w razie czego zawsze się coś zbierze z jakichś wymian, a i koledzy proponują setki litrów niemalże za darmola, więc najbardziej oczywistym wyborem staje się jakaś koza. Widziałem wersje przerobione z jakimiś podajnikami i palnikami na przepracowany olej, ale rzadko to występuje, stąd pytanie lamerskie, ale czy jeśli wezmę garnek, wleję do niego olej, z wierzchu wstrzyknę nieco benzynki, czy innej łatwopalnej cieczy, ewentualnie na wierzch kilka drewienek i jakaś rozpałka to będzie to normalnie grzało w jakiejś zwykłej kozie bez specjalistycznych przeróbek? 

Ewentualnie jakieś inne pomysły jak zrobić/zbudować coś na przepracowany olej nie za miliony? Bo pewnie w zimie będzie to okazjonalnie wykorzystywane tylko.

Nie będzie. Olej potrzebuje dużo powietrza i małe dawki by się dobrze spalał. W necie jest pierdylion projektów i testów. 

Napisano
7 godzin temu, Josyp napisał(a):

na elektrodzie jest sporo przepisów i projektów pieców na przepracowany olej.

Generalnie chodzi o to, aby był filtr oleju, pewna pompka, wystarczająco powietrza i wysoka temperatura spalania. :ok: 

Napisano
  • Autor
15 godzin temu, zzzz napisał(a):

Chińskie webasto?

To też ponoć dobre, ale sęk w tym, by mieć potencjalnie darmowe paliwo, a jednocześnie pozbyć się syfu

EDIT:

Spojrzałem na jutubie, że robią mieszanki z przepracowanym olejem i da się to tym spalać, nawet nie wiedziałem, w takim razie wygląda to na najlepszy wybór, parę stówek za gotowe urządzenie :jem:

Edytowane przez Josyp

Napisano

Kiedyś w warsztacie gdzie serwisowałem LPG mieli samoróbkę z dużej butli gazowej walcowej. Zbiornik z kranikiem był zamontowany nad butlą i przewodem miedzianym grawitacyjnie kapał sobie olej na palenisko. Od spodu z boku był zamontowany wentylator nadmuchowy do podtrzymania płomienia.

Oczywiście wiesz że spalanie przepracowanego oleju jest zabronione 😁

5 lat temu kupiłem pięć nadmuchowy do magazynu na paliwa stałe ale producent zaproponował też możliwość montażu przystawki na olej. Mówił, że najlepszy efekt jest mieszać olej przepracowany z olejem opałowym. Piece Mironex.

Dokładnie taki tylko 30KW

https://allegro.pl/oferta/piec-nadmuchowy-nagrzewnica-t150-25kw-sterowanie-szybkie-tanie-ogrzewanie-16071234972

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
5 minut temu, maras77 napisał(a):

3600 zł vs 360 zł na aliexpress. Co wybierze @Josyp ?

@Josyp będzie sam rzeźbił 😁

Chińskie Webasto zasilane jest samym On/OO. On chce na sam olej przepracowany.

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

@Josyp będzie sam rzeźbił 😁

Chińskie Webasto zasilane jest samym On/OO. On chce na sam olej przepracowany.

Chińskie webasto wszyscy chwalą, pali nawet mało i ja zawsze myślałem, że to tylko na ON jest, ale znalazłszy filmiki pokazujące, że da się tym palić w rozmaitych proporcjach z przepracowanym wybór jest oczywisty. Swoją drogą nieźle to potaniało, lata temu te słabsze były po 800 chyba, te 8kW po 1200, a teraz okolice 400, z zasilaczem dobrym na 12V poniżej 500, dokupić długą rurę do spalin, bo wszyscy na to narzekają, a jednocześnie za rodzaj kaloryfera będzie robić i w niecałych 600 masz komplet, dzięki za nakierowanie na chyba najlepszy możliwy wybór :piwko: