Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tasma dylatacyjna

Featured Replies

Napisano

Będę robił na dniach wylewkę pod wiatę, która przylega do zewnetrznej sciany garazu, a za pare miesiecy po wykopaniu kanalu, wylewke wewnatrz garazu. Garaz murowany z zuzlowych pustakow stawianych chyba po pijaku bo wszystko na maxa krzywe, jesli ma to jakiekolwiek znaczenie. Lac beton prosto do sciany, czy dawac tasme dylatacyjna? Jak cos to mozna rozbic odpowiedz na zewnatrrz i wewnatrz.

Napisano
Teraz, Josyp napisał(a):

Będę robił na dniach wylewkę pod wiatę, która przylega do zewnetrznej sciany garazu, a za pare miesiecy po wykopaniu kanalu, wylewke wewnatrz garazu. Garaz murowany z zuzlowych pustakow stawianych chyba po pijaku bo wszystko na maxa krzywe, jesli ma to jakiekolwiek znaczenie. Lac beton prosto do sciany, czy dawac tasme dylatacyjna? Jak cos to mozna rozbic odpowiedz na zewnatrrz i wewnatrz.

taśma dylatacyjna 5 mm moim zdaniem.

Ile metrów potrzebujesz, bo mi zostało trochę, może Ci wyślę zamiast wyrzucać do śmietnika?

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, bergerac napisał(a):

taśma dylatacyjna 5 mm moim zdaniem.

Ile metrów potrzebujesz, bo mi zostało trochę, może Ci wyślę zamiast wyrzucać do śmietnika?

Dzieki ;) ale nie wiem, czy mi sie oplaci placic za przesylke, jak na allegro cale sa w cenie niewiele wiekszej od przesylki, a ze SMARTem 

Na zewnetrzna wylewke to jakies 6m, do wewnatrz to wyjdzie dodatkowe kilkanascie/dwadziescia pare, ale na zewnatrz to bede lac solidna warstwe, jakies 20cm grubosci, to jak rozumiem tasma powinna byc tez na tyle szeroka?

I czy po wyschnieciu sie ja zostawia, czy jakos to zalepia zaprawa, betonem, klejem, czy czymkolwiek?

Napisano
Teraz, Josyp napisał(a):

Dzieki ;) ale nie wiem, czy mi sie oplaci placic za przesylke, jak na allegro cale sa w cenie niewiele wiekszej od przesylki, a ze SMARTem 

Na zewnetrzna wylewke to jakies 6m, do wewnatrz to wyjdzie dodatkowe kilkanascie/dwadziescia pare, ale na zewnatrz to bede lac solidna warstwe, jakies 20cm grubosci, to jak rozumiem tasma powinna byc tez na tyle szeroka?

I czy po wyschnieciu sie ja zostawia, czy jakos to zalepia zaprawa, betonem, klejem, czy czymkolwiek?

OK :)

Po wyschnięciu taśmę się odcina równo z posadzką i oczywiście powinna być zabezpieczona przed działaniem czynników zewnętrznych razem z krawędzią posadzki (jakieś listwy albo spoina elastyczna).

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, bergerac napisał(a):

OK :)

Po wyschnięciu taśmę się odcina równo z posadzką i oczywiście powinna być zabezpieczona przed działaniem czynników zewnętrznych razem z krawędzią posadzki (jakieś listwy albo spoina elastyczna).

to bedzie na zewnatrz przy na maxa krzywej scianie, wiec zadna listwa nie zmaskuje, wolalbym wypelnic czyms, te spoiny elastyczne to jakos sie nazywaja charakterystycznie? Bo pod tym pojeciem na allegro to mi fugi znajduje

Napisano
4 godziny temu, Josyp napisał(a):

to bedzie na zewnatrz przy na maxa krzywej scianie, wiec zadna listwa nie zmaskuje, wolalbym wypelnic czyms, te spoiny elastyczne to jakos sie nazywaja charakterystycznie? Bo pod tym pojeciem na allegro to mi fugi znajduje

Szukaj na allegro pod hasłem "masa dylatacyjna, uszczelniająca", coś jak silikon, tylko chyba bardziej gęsta.

Z reguły są w tzw. "kiełbasie", po 600ml, trzeba mieć odpowiedni wyciskacz, ale chyba widziałem też w standardowych kartuszach 280/310ml, tylko wtedy mniej ekonomicznie to wychodzi.

I sprawdź, czy nadają się na zewnątrz, bo nie pamiętam, ja kupowałem do garażu.

jak masz głęboki otwór to możesz użyć pod masą jeszcze sznura dylatacyjnego, takiego z pianki, różne grubości są.

Edytowane przez apb77

Napisano

Można też dać paski styropianu gr. 1 cm zamiast taśmy.

Napisano

Taśma,bo będzie pękać, no i wiadomo folia pod wylewkę i wywinięta.na ścianę ponad poziom wylewki.