Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ocieplenie garażu blaszanego po raz 9999

Featured Replies

Napisano

Garaż blaszany ok 5.5x5.5, wysokość w środku ściany bocznej 205cm (z przodu 220, z tyłu 190)

Z racji niskiej wysokości chcę ocieplić całość od środka (ściany + dach) jakiś twardym styropianem 2-3cm + uzupełnienie ubytków pianką montażową + ewentualne pomalowanie całości na biało

Do tego 2-3 kratki wentylacyjne z możliwością zamknięcia w czasie ogrzewania

Do ogrzewania mam webasto 4kw (komora zamknięta), pomieszczenie murowane o podobnych wymiarach z +2 do +15 podgrzewałem w ok 2h

Przeznaczenie: przydomowy warsztatogaraż 😉 raczej nieużywany w temperaturze poniżej -5 lub nawet 0 stopni 

Jak myślicie? Będzie coś z tego? 🙂

Napisano
11 godzin temu, swienty napisał(a):

Się nie znam ale jeżeli rozpoczniesz pracę nie zapomnij też o jakiejś izolacji podłogi, jakieś maty izolacyjne czy dywan perski ;) ale mniej będzie ciągnąć od ziemi.

Napisano
W dniu 19.05.2025 o 21:00, swienty napisał(a):

😁😉 Bierz przykład od najlepszych majstrów.

Jak masz kasę na tę inwestycję to jeszcze lepiej cyknąć pianę ok 5cm z agregatu. Będzie lepsza izolacja i mniejsza przenikalność cieplna przez taką przegrodę.

Napisano
  • Autor
15 minut temu, Tre-Bor napisał(a):

😁😉 Bierz przykład od najlepszych majstrów.

Jak masz kasę na tę inwestycję to jeszcze lepiej cyknąć pianę ok 5cm z agregatu. Będzie lepsza izolacja i mniejsza przenikalność cieplna przez taką przegrodę.

Na to trzeba jeszcze kręcić jakieś cienkie osb bo wygląda masakrycznie brzydko. Styropian można pomalowac na biało i za jakiś czas jak się pobrudzi, poprawka ;] 

Napisano
11 minut temu, swienty napisał(a):

Na to trzeba jeszcze kręcić jakieś cienkie osb bo wygląda masakrycznie brzydko. Styropian można pomalowac na biało i za jakiś czas jak się pobrudzi, poprawka ;] 

No wygląda suabo ale izoluje dobrze.

Płyty styropianu nie odpadną po przyklejeniu np podczas podmuchu wiatru jak blacha faluje? W sumie jest na to sposób. Wystarczy na pistolet zainstalować dyszę plastikową tą od polynor i rozpylić pianoklej równomiernie na płycie 

Ps. Mam sporo płyt styropianu 2cm na zbyciu, niestety miękki. Ty potrzebujesz twardy podłogowy Eps 100.

Napisano
  • Autor
20 minut temu, Tre-Bor napisał(a):

Wystarczy na pistolet zainstalować dyszę plastikową tą od polynor i rozpylić pianoklej równomiernie na płycie 

Z tego co wyczytałem to potrzebny jest klej poliuretanowy / pianoklej :oki: a niewielkie ubytki można już uzupełnić pianką montażową

20 minut temu, Tre-Bor napisał(a):

Ty potrzebujesz twardy podłogowy Eps 100

Zgadza się :oki: i jednak myślałem o 3cm, przy takich cienkich płytach każdy centymetr będzie robił różnicę

od razu pomaluję go na biało i jak się kiedyś zabrudzi to poprawka, bo jak już zżółknie to nie wiem czy złapie na niego farba

Edytowane przez swienty

Napisano

Kup taką pianę pur. Dobrze się klei do różnych powierzchni. Będzie w zestawie z rozpylaczem.

Ja ją kupiłem do uszczelnienia przestrzeni między krokwią a ścianą szczytową - wełna ani płyta pir nie wchodziła.

https://allegro.pl/oferta/piana-natryskowa-do-izolacji-bauhus-875ml-16766784351

Będzie o 10-12 zł. drożej od pianokleju a będzie lepsza izolacja 

Napisano

Problemem takiego blaszaka jest sam fakt, że jest blaszakiem, a blacha jest absolutnie nieprzepuszczalna dla pary wodnej. Trzeba kombinować analogicznie do rozwiązań dla dachów drewnianych krytych papą lub blachą. Więc wypada zapewnić możliwość wentylowania powietrzem z zewnątrz przestrzeni pomiędzy styropianem, a blachą. Żeby to miało ręce i nogi, ze styropianu trzeba zrobić wiatroszczelny termos. Drugie co można poradzić, to odizolować się od wilgoci z gruntu.