Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

...brzękot spod maski...

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam problem, ponieważ kiedy jadę i dodam gazu słyszę dziwny brzękot z okolic silnika. Samochód przyspiesza, ma moc, ale dziwnie klekocze, raczej tak metalicznie. Czy moga to być zawory ? Wiem, ze są regulowane hydraulicznie, ale czy popychacze mogą brzęczeć??

Napisano

U mnie brzeczy oslona kolektora wydechowego.

Byla juz raz przyspawywana,ale sie znowu oderwala.

Napisano

> Witam

> Mam problem, ponieważ kiedy jadę i dodam gazu słyszę dziwny brzękot z

> okolic silnika. Samochód przyspiesza, ma moc, ale dziwnie

> klekocze, raczej tak metalicznie. Czy moga to być zawory ? Wiem,

> ze są regulowane hydraulicznie, ale czy popychacze mogą

> brzęczeć??

też mam coś takiego ! chyba: to jest dźwięk silnika ale taki jakby za wysoki...'rzęzi'... też mam przy przyspieszaniu.... znajomy powiedział że coś z wentylatorem może być...ale może ktoś ma inne pomysły ?

Napisano

popieram kolegę poniżej, osłona kolektora pewnie brzęczy ok.gif odpalcie, odwtórzcie mache i nasłuchujcie z tych okolic zlosnik.gif

Napisano

> popieram kolegę poniżej, osłona kolektora pewnie brzęczy odpalcie,

> odwtórzcie mache i nasłuchujcie z tych okolic

hmmmm zaznacz na jakiejs fotce 'te okolice' wink.gif i jesli sie sprawdzi to co z tym fantem zrobic i ile kosztuje zeby.GIF

Napisano

to jest blacha na kolektorze wydechowym - co tu zaznaczać na fotkach? zlosnik.gif można też złapać za rurę idącą od tej blachy (jak silnik ciepły coby się nie poparzyć zlosnik.gif ) do puszki filtra powietrza i energicznie potrzochnąć zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

No co Wy?? nono.gif Przecież osłonę kolektora bym zdiagnozował, brzęczy tylko wtedy kiedy przyśpieszam na 3, 4 i 5 t-ce, kiedy silnik wchodzi na obroty przy wyzszym biegu z ok. 2500 rpm. Wydaje mi sie, że to mogą być popychacze, ale wyraźcie swoją opinię i nie piszcie wiecej o osłonie kolektora, bo na postoju nie brzeczy, podczas przegazowania też nie. To coś z rozrzadu, pytanie tylko co?? sciana.gif

Napisano

> No co Wy?? Przecież osłonę kolektora bym zdiagnozował, brzęczy tylko

> wtedy kiedy przyśpieszam na 3, 4 i 5 t-ce, kiedy silnik wchodzi

> na obroty przy wyzszym biegu z ok. 2500 rpm. Wydaje mi sie, że

> to mogą być popychacze, ale wyraźcie swoją opinię i nie piszcie

> wiecej o osłonie kolektora, bo na postoju nie brzeczy, podczas

> przegazowania też nie. To coś z rozrzadu, pytanie tylko co??

Wlasnie u mnie tak przy 2500 obr/min brzeczy,w innych zakresach obrotowych jest cisza.

Ale nie mam zamiaru Cie przekonywac byc moze to co innego.

Napisano
  • Autor

> Wlasnie u mnie tak przy 2500 obr/min brzeczy,w innych zakresach

> obrotowych jest cisza.

> Ale nie mam zamiaru Cie przekonywac byc moze to co innego.

U mnie brzęczy od 2500 rpm w górę, aż wycie silnika go zagłuszy. Dziwna sprawa bo dzieje sie to wtedy kiedy silnik się rozgrzeje, na zimnym jest cisza, a osłonę kolektora wywaliłem i też brzęczy frown.gif

Napisano
  • Autor

Jeśli kiedyś ktoś jechał maluchem z rozciagniętym łańcuszkiem rozrządu i słyszał ten klekot to u mojej Asterki jest podobnie. Czy to moze być rozrząd?? Czy ktoś mi pomoże??

Napisano

A u mnie jest tak... bo mam podobny problem

Na wolnych obrotach nie brzęczy... ale w zakresie obrotów 1500-prawie 4000 coś mi niegłośno brzęczy w silniku. I nie ma znaczenia czy to podczas jazdy czu na biegu jałowym. Powyżej 4000 obrotów brzęczenie ustaje... a jak zdejmę nogę z gazu to w zakresie 4000-1500 obrotów znów jest brzęczenie.

Są oczywiście czasem dni, że brzęczenia wogóle nie ma... szukałem, słuchałem i nic nie mogę znaleść. Co to może być??

Czy może to być jakaś rolka?? Ale one raczej nie brzęczą tylko chyba szumią??

Napisano

Jeśli słyszysz "zawory" to równie dobrze może to być spalanie stukowe. Ma ono to do siebie, że często występuje w pewnym zakresie obrotów i przypomina klekotanie rozrządu.

Zalej na próbę Pb98 i sprawdź czy przeszło.

Napisano

> U mnie brzęczy od 2500 rpm w górę, aż wycie silnika go zagłuszy.

> Dziwna sprawa bo dzieje sie to wtedy kiedy silnik się rozgrzeje,

> na zimnym jest cisza, a osłonę kolektora wywaliłem i też

> brzęczy

Witam!

Tez mam ten dzwiek ale tylko jak na obrotku jest okolo 3.000. Powyzej i ponizej zanika, podejrzewalem ta oslone. Ale skoro piszesz, ze wywaliles a jest dalej to u siebie zaczynam podejrzewac katalizator.

A dlaczego, poniewaz jak pierwaszy raz to uslyszalem ten dzwiek dochodzil jakby z prawej strony na wysokosci nog pasazera na przednim fotelu. Teraz po uplywie 2 lat nasilil sie a na liczniku juz 100k. Kat chyba sie jeszcze nie konczy bo jajek nie czuc.

Napisano
  • Autor

> Jeśli słyszysz "zawory" to równie dobrze może to być spalanie

> stukowe. Ma ono to do siebie, że często występuje w pewnym

> zakresie obrotów i przypomina klekotanie rozrządu.

> Zalej na próbę Pb98 i sprawdź czy przeszło.

Spalanie stukowe?? Hmmm...czyli co?? Czujnik spalania stukowego padł?? W tej chwili ustawiony jest na 95 okt. co da jeśli zaleję 98Pb??

Napisano

> Spalanie stukowe?? Hmmm...czyli co?? Czujnik spalania stukowego

Nie koniecznie, zawartosc liczby oktanow w paliwie Pb95 moze byc mniejsza(,,chrzszczone paliwo", slaba jakosc itp.) i miec faktycznie tylko np.92 okt. i wtedy czujnik wariuje.

> padł?? W tej chwili ustawiony jest na 95 okt. co da jeśli zaleję

> 98Pb??

Zalewajac Pb 98 podnosisz liczbe okt. i masz wieksze prawdopodobienstwo ze liczba oktanow bedzie wyzsza niz 95 a nie mniej.

Choc niestety jak ostatnio tankowalem na schellu power racing to mi wyskakiwal blad -czujnik spalania stukowego 10.3.2.5 (0325)

Napisano
  • Autor

No dobra, a czy mozliwa jest taka akcja ze rozrzad np. przeskoczył na pasku o 1 ząbek i teraz zawory grają??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.