Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Budowa wysokiej wiaty - jak technicznie podejsc do tematu

Featured Replies

Napisano

Załóżmy, że chciałbym zrobić wysoką wiatkę, tak żeby był podnośnik kolumnowy, więc powiedzmy 4,5 metra wysokości. Do tej pory robiłem sobie jakieś zadaszone tarasy, przybudówki, gdzie w posadzkę wsadzałem takie kotwy i to betonowalem. Potem po przykręceniu krawędziaka długości 2 z kawałkiem metra to już dosyć spora siła nacisku się robiła, zanim tego do końca nie skręciłem, a skręcenie trwało dosłownie chwile zazwyczaj. Zastanawiam się jak technicznie ogarnąć kwestię wkręcenia iluś takich krawędziaków długości ponad 4 metrów, toć jak to się przechyli to już całkiem spore siły będą oddziaływać, nie wiem, czy się nie złamią, albo czy nie popęka posadzka. Może przykręcenie do posadzki kolejnego krawędziaka w formie takiej "murłaty" i do tego zastrzałami wzmocnienia jest jakimś pomysłem? Może krawędziak równoległy do posadzki w połowie wysokości + zastrzały ze wszystkich stron? Budowa w swoim tempie i raczej bez pomocników, do tego jak kupię rusztowanie to też max takie, zeby w jednym miejscu na fragmencie stało, jak byscie to widzieli?

Napisano
Godzinę temu, Josyp napisał(a):

Załóżmy, że chciałbym zrobić wysoką wiatkę, tak żeby był podnośnik kolumnowy, więc powiedzmy 4,5 metra wysokości. Do tej pory robiłem sobie jakieś zadaszone tarasy, przybudówki, gdzie w posadzkę wsadzałem takie kotwy i to betonowalem. Potem po przykręceniu krawędziaka długości 2 z kawałkiem metra to już dosyć spora siła nacisku się robiła, zanim tego do końca nie skręciłem, a skręcenie trwało dosłownie chwile zazwyczaj. Zastanawiam się jak technicznie ogarnąć kwestię wkręcenia iluś takich krawędziaków długości ponad 4 metrów, toć jak to się przechyli to już całkiem spore siły będą oddziaływać, nie wiem, czy się nie złamią, albo czy nie popęka posadzka. Może przykręcenie do posadzki kolejnego krawędziaka w formie takiej "murłaty" i do tego zastrzałami wzmocnienia jest jakimś pomysłem? Może krawędziak równoległy do posadzki w połowie wysokości + zastrzały ze wszystkich stron? Budowa w swoim tempie i raczej bez pomocników, do tego jak kupię rusztowanie to też max takie, zeby w jednym miejscu na fragmencie stało, jak byscie to widzieli?

Chcrsz robic na drewnie? 🤭

Moim zdaniem ksztaltownik 10cm na 10cm scianka 2 lub 3mm. Do tego po przekatnej zatrzaly lub prety 14mm skrecone koronka

Napisano
  • Autor
7 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

Chcrsz robic na drewnie? 🤭

Moim zdaniem ksztaltownik 10cm na 10cm scianka 2 lub 3mm. Do tego po przekatnej zatrzaly lub prety 14mm skrecone koronka

Tez myslalem o stali, ale problemy podobne, a dochodzi targanie spawarki na rusztowanie z przedluzaczem, gdzie sie dobrego przetopu nie osiagnie na cienkim kablu

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, deszczowyRoman napisał(a):

Te kotwy to lipa na 4, 5m 

Do slupa przyspawaj wasy i zalej slup

tak czynilem do tej pory, ale to niezle slup wyginalo juz przy wysokosci rzedu 220-230cm, a co dopiero 450

Napisano
Teraz, Josyp napisał(a):

tak czynilem do tej pory, ale to niezle slup wyginalo juz przy wysokosci rzedu 220-230cm, a co dopiero 450

Slup bramy 10cm x 10cm.scianka 3mm. Wysokość 2m plus. 70cm zabetonowane, doslawane wasy z katownika  40 do 50cm.dlugosci w obie strony. Brama leciutka a slup sie potrafi lekko  odchylic. 

Jak chcesz policzy to jest program spec bud 😉 

Albo popos @dranio o 9bliczenia 😆

na dach bierz dwuteownik bo ma ok 30 % większą wytrzymałość.

Napisano

ja mam taka starą szopę drewnianą, wysoka, z dachówką betonową, ale ma fundament betonowy i na tym slupy. wszystko się trzyma już 50 lat :)  chcesz zdjęcia konstrukcji albo rysunek ?

Napisano
  • Autor
39 minut temu, marcin_szary napisał(a):

ja mam taka starą szopę drewnianą, wysoka, z dachówką betonową, ale ma fundament betonowy i na tym slupy. wszystko się trzyma już 50 lat :)  chcesz zdjęcia konstrukcji albo rysunek ?

mozesz zapodac ;)

Napisano
W dniu 24.09.2025 o 17:02, Josyp napisał(a):

Załóżmy, że chciałbym zrobić wysoką wiatkę, tak żeby był podnośnik kolumnowy, więc powiedzmy 4,5 metra wysokości. Do tej pory robiłem sobie jakieś zadaszone tarasy, przybudówki, gdzie w posadzkę wsadzałem takie kotwy i to betonowalem. Potem po przykręceniu krawędziaka długości 2 z kawałkiem metra to już dosyć spora siła nacisku się robiła, zanim tego do końca nie skręciłem, a skręcenie trwało dosłownie chwile...

A co szkodzi złapać postawiony słup jakąś skośną podporą/łatą przed skręceniem? Ta wiata to będą tylko słupy i dach, żadnych usztywnień nie przewidujesz?

Napisano
  • Autor
15 minut temu, gondoljerzy napisał(a):

A co szkodzi złapać postawiony słup jakąś skośną podporą/łatą przed skręceniem? Ta wiata to będą tylko słupy i dach, żadnych usztywnień nie przewidujesz?

No patrz Pan!!! Genialne w swej prostocie, a w ogole o tym nie pomyslalem ;) dzieki! Wlasnie o przeblysk takiego geniuszu mi chodzilo :jem:

Slupy i dach i to chyba nieco gesciej nizli 4 sztuki, na 3 scianach odeskowanie, tak zeby to z grubsza definicje wiaty bez zgloszenia spelnialo, oczywiscie jeszcze jakies zastrzaly