Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sub podlaczenie bez wzmaka / prosba!

Featured Replies

Napisano

Witam! Bardzo prosze o pomoc, mam radyjko clarion DXZ558RMP, 4 kanały wyjścia liniowego RCA Dwa kanały wejścia AUX, chcialbym podlaczyc jakos suba bezposrednio bo na wzmaka kasy narazie brak, prosze poradzcie jak to mozna zrobic, najlepiej jakis ryzuneczek bo jestem zielony jak widac 270751858-jezyk.gifsick.gif

Napisano

> bo jestem zielony jak widac

Widać, suba do radia się nie podpina... screwy.gif

Napisano
  • Autor

> Widać, suba do radia się nie podpina...

no hmm jakis czas temu widzialem tu na forum ze ktos komus proponowal taka rzecz ale bylo powiedziane ze zle gra...

Napisano

Na suba stać a na wzmaka już nie? Odpuść sobie

Napisano

> Na suba stać a na wzmaka już nie? Odpuść sobie

Ja mam subwoofer podpiety pod 11-letnie radio. Nie stac mnie na lepsze radio i nie stac mnie na wzmacniacz. Skrzynie na glosniku Focala kupilem za grosze 2 lata temu. Wtedy nie mialem jeszcze swojego samochodu. Sub byl podpiety pod wzmacniacz Unitry i gral sobie w domu.

Obecnie jest podpiety jest jak zwykly głosnik.

Nie gra to rewelacyjnie, bo radio ma zbyt małą moc i brakuje filtrów ale sluchać się da i bas rownież czuć. Moze nie ma masowania pleców i nie jest to cos o czym marzylem, jednak z biegiem czasu uzbieram na radio i wzmacniacz.

Napisano

> Nie gra to rewelacyjnie, bo radio ma zbyt małą moc i brakuje filtrów

A nie zastanawiałeś się nad tym czy całe pasmo nie skończy Ci głośnika??

Napisano

No dobra rozumiem skrajne przypadki - ale jak ktoś kupuje sobie suba za te 2-3 stówy a potem marudzi że już na wzmaka odłożyć nie może to dla mnie jest śmieszne- chyba że pieniążki dostał od dobrej cioci na urodziny.

Napisano

> Witam! Bardzo prosze o pomoc, mam radyjko clarion DXZ558RMP, 4 kanały

> wyjścia liniowego RCA Dwa kanały wejścia AUX, chcialbym

> podlaczyc jakos suba bezposrednio bo na wzmaka kasy narazie

> brak, prosze poradzcie jak to mozna zrobic, najlepiej jakis

> ryzuneczek bo jestem zielony jak widac

Oj Kolego ....

Jeśli nawet masz instrukcję od odtwarzacza, to napewno napisane jest w niej, że na wyjściach RCA jest napięcie (zmienne) od powiedzmy 0,5V do max kilku pojedynczych woltów. I Ty chcesz tym wysterować głośnik ? Nawet nie mówię tu o dużym subie ....

To tak jakbyś chciał zapiąć załadowaną naczepę nie do ciągnika siodłowego tylko do Trabanta 601. Może i by ją deczko przestawił, ale nie ma mowy o przejechaniu takim zestawem wyznaczonej trasy. I niech Ci nie przyjdzie do głowy zapinanie naczepy do złączonych 2 Trabantów 601 - czyli w tym przypadku mostkowanie wyjść z radia ....... tak czy siak kupa.

Jeśli nie masz kaski na dobrą skrzynię i wzmacniacz do niej, to upoluj na allegro tubę Tonsila SAS-250 (ma zintegrowany wzmacniacz). Wiem, że generalnie tuby nie są lubiane ze względu na kartonową konstrukcję i opóźnianie basu, ale to rozwiązanie zapewni Ci przynajmniej masowanie pleców na średnio przyzwiotym poziomie a już bez porównania lepsze od tego, co chcesz zrobić. A wiem, bo kilka lat temu miałem ten sprzęt w Mietku i było całkiem nieźle.

Jak chcesz, to porozmawiam z kolegą, bo ma taką tubę i może ją sprzeda po pieniądzach.

Przypomniało mi się jeszcze jedno porównanie - takie podłączenie głośnika to tak jakbyś dmuchał baranowi w du.... i czekał na to, że się mu rogi wyprostują .......

Oczywiście jeśli chcesz to podłączaj sub pod radio, ale uważaj na końcówkę mocy - może się zadymić.

Napisano
  • Autor

Zaraz dostane szaluuu, chyba wiadomo ze nie kupowal bym suba a potem sie pytal jak debil czy da sie podlaczyc, dostalem suba i nie mam z nim teraz co zropbic wiec pytam grzecznie czy da sie inaczej go podlaczyc < lol >

Napisano

> Zaraz dostane szaluuu, chyba wiadomo ze nie kupowal bym suba a potem

> sie pytal jak debil czy da sie podlaczyc, dostalem suba i nie

> mam z nim teraz co zropbic wiec pytam grzecznie czy da sie

> inaczej go podlaczyc < lol

Się Kolega zagalopował ..... nikt tu o debilach nie mówi ani tym bardziej od debili nie wyzywa ...... skromny.gifswiety.gif

Jeśli dostałeś suba to po prostu dokup wzmacniacz bo masz o jeden wydatek mniej - właśnie na subwoofer.

Jeśli nie masz kasy na wzmacniacz, to schowaj suba do szafy, kup skarbonkę i odkładaj, bo jeśli podłączysz suba pod radio to możesz mieć jeszcze jeden nieplanowany wydatek na zakup kolejnego radia (sprawnego).

Na kilku forach piszą, że dobry wzmacniacz to Carpower (Monacor) 602 - powinien załatwić Twój problem (cena około 200 zł za nówkę)

Myślę, że temat jest banalnie prosty. cool.gifzlosnik.gif

Napisano

> A nie zastanawiałeś się nad tym czy całe pasmo nie skończy Ci

> głośnika??

Jesli przez 2 lata Unitra go nie zniszczyła, to i radyjko firmy Sonic nie zabije go smile.gif

Napisano

> No dobra rozumiem skrajne przypadki - ale jak ktoś kupuje sobie suba

> za te 2-3 stówy a potem marudzi że już na wzmaka odłożyć nie

> może to dla mnie jest śmieszne- chyba że pieniążki dostał od

> dobrej cioci na urodziny.

Z tym się zgodze. Ja skrzynie kupilem za 50 zl. Będzie kasa, to bedzie wzmacniacz monacar za 208 zl i radyjko JVC za okolo 350 zl.

Napisano

> no hmm jakis czas temu widzialem tu na forum ze ktos komus proponowal

> taka rzecz ale bylo powiedziane ze zle gra...

a nie poszukal bys linka, chcialbym zobaczyc kto taki mądry jest.... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

sie zaraz zobaczy i poszukam gdzie to bylo 270751858-jezyk.gif

Napisano

> A nie zastanawiałeś się nad tym czy całe pasmo nie skończy Ci

> głośnika??

a niby dlaczego mialby zaszkodzic kolego drogi? czyzby kolejna bajka w stylu "zabijania glosnika harmonicznymi" A niby czym jest sygnal muzyczny jak nie dzika mieszanina roznych tonow ???!!!

zapamietajmy raz na jutro: glosniki niszczy sie albo termicznie (za duza moc -> spalenie cewki) albo mechanicznie (traktowanie sygnalem o zbyt niskiej czestotliwosci -> uszkodzenie zawieszenia, cewki). W przypadku 2 cewkowcow nalezy jeszcze uwazac na to zeby obie cewki dostawaly ten sam sygnal. Ale jesli wszystkie powyzsze warunki sa spelnione to glosnika zniszczyc sie nie da ani sinusoida ani prostokatem ani szumem ani zadnym innym sygnalem.

Napisano

Dodajmy do tej mieszanki jeszcze wilgoć, promienie UV i potencjalne uszkodzenia mechaniczne;]

Napisano
To wytłumacz mi prosze jak się ma odtwarzanie wysokich tonów na głośniku niskotonowym?
Napisano

Nijak - bo zwykle nie odtwarza(bądź z dużym spadkiem dB względem niższego pasma) jeśli się dobrze orientuję

Napisano

> Nijak - bo zwykle nie odtwarza(bądź z dużym spadkiem dB względem

> niższego pasma) jeśli się dobrze orientuję

Ale suba można skończyć wysokimi tak jak tweetera niskimi??

Napisano

> Ale suba można skończyć wysokimi tak jak tweetera niskimi??

Jeśli przekroczysz termiczną wytrzymałość cewki to się da...ale ponieważ impendancja takiego głośnika rośnie wraz z częstotliwością to raczej jest to teoretyzowanie niż realna mozliwość cfaniaczek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.