Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomocy, porady potrzebuję - stacja zasilania przenośna

Featured Replies

Napisano

Temat kompletnie mi nie znany, mile widziane podpowiedzi praktyczne:

- przenośna stacja zasilania zastosowanie awaryjne w razie zaniku zasilania (nie do zasilania np altanki na działce)

- z szybką realną możliwością naładowania z sieci

- ładowanie z paneli PV możliwe ale nie jest priorytetem

Mile widziane rady praktyczne na co zwrócić uwagę, czego, jakiej firmy unikać itp.

Napisano

Moc, pojemność, ilość i rodzaj gniazd (wyjść).

Napisano
3 godziny temu, Przemo napisał(a):

Temat kompletnie mi nie znany, mile widziane podpowiedzi praktyczne:

- przenośna stacja zasilania zastosowanie awaryjne w razie zaniku zasilania (nie do zasilania np altanki na działce)

- z szybką realną możliwością naładowania z sieci

- ładowanie z paneli PV możliwe ale nie jest priorytetem

Mile widziane rady praktyczne na co zwrócić uwagę, czego, jakiej firmy unikać itp.

Inwerter np Volt + bateria aku 12/24V. Wpięcie się w rozdzielnicę napięcia poprzez rozłącznik w kluczowe obwody, które mają być awaryjnie podtrzymane.

Kwestia doboru konkretnych gratów w zależności od obciążenia, czasu, itd.

Napisano
  • Autor
24 minuty temu, sherif napisał(a):

Inwerter np Volt + bateria aku 12/24V. Wpięcie się w rozdzielnicę napięcia poprzez rozłącznik w kluczowe obwody, które mają być awaryjnie podtrzymane.

Kwestia doboru konkretnych gratów w zależności od obciążenia, czasu, itd.

To cudo ma być przenośne - są takie w sprzedaży. Do grubszych zastosowań jest agregat awaryjny 3F.

To ma być w miarę mobilne urządzenie do przeniesienia/przewiezienia na odległość 100-300 m i zasilenia obwodów wymagających małej mocy (ładowarka telefoniczna, mini lampka, laptop, radio)  na czas kilku-kilkunastu godzin do czasu usunięcia usterki itp. I do obsługi przez laika.

Link poglądowy:

https://allegro.pl/oferta/fossibot-pl-przenosna-stacja-zasilania-2048wh-2400w-f2400-magazyn-energii-18046941895?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=YzFlYzU5NWItNzU3Mi00NjQ4LWE3NzctOGU3ODBhYjI4NTk0AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=9bc9821c-51ed-451d-b79d-47136b02d21d

Napisano
19 minut temu, Przemo napisał(a):

To cudo ma być przenośne - są takie w sprzedaży. Do grubszych zastosowań jest agregat awaryjny 3F.

ładujesz do auta i jest przenośne :)

Napisano
8 godzin temu, Przemo napisał(a):

To ma być w miarę mobilne urządzenie do przeniesienia/przewiezienia na odległość 100-300 m i zasilenia obwodów wymagających małej mocy (ładowarka telefoniczna, mini lampka, laptop, radio)  na czas kilku-kilkunastu godzin do czasu usunięcia usterki itp. I do obsługi przez laika.

Link poglądowy:

https://allegro.pl/oferta/fossibot-pl-przenosna-stacja-zasilania-2048wh-2400w-f2400-magazyn-energii-18046941895?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=YzFlYzU5NWItNzU3Mi00NjQ4LWE3NzctOGU3ODBhYjI4NTk0AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=9bc9821c-51ed-451d-b79d-47136b02d21d

To co podlinkowałeś to całkiem duże urządzenie.

Ja od 3 lat używam czegoś takiego: https://www.amazon.de/dp/B09LQ94C99 i sprawdza się do zastosowań które podałeś. I jest bardzo małe i poręczne

image.png.40e2466e38d2544b4b6bb0cc4e5aaef7.png

Napisano
8 minut temu, slawekw napisał(a):

To co podlinkowałeś to całkiem duże urządzenie.

Ja od 3 lat używam czegoś takiego: https://www.amazon.de/dp/B09LQ94C99 i sprawdza się do zastosowań które podałeś. I jest bardzo małe i poręczne

image.png.40e2466e38d2544b4b6bb0cc4e5aaef7.png

Aczkolwiek podstawowa wadą, że musisz mieć do tego osobną ładowarkę. Najlepiej mieć gniazdo C14 bezpośrednio.

Napisano
16 minut temu, K3 napisał(a):

Aczkolwiek podstawowa wadą, że musisz mieć do tego osobną ładowarkę. Najlepiej mieć gniazdo C14 bezpośrednio.

Fakt, mój model (a nie doktoryzowałem się przed zakupem) ma dedykowany zasilacz lub może być ładowany z fotowoltaiki.

Napisano
13 minut temu, slawekw napisał(a):

Fakt, mój model (a nie doktoryzowałem się przed zakupem) ma dedykowany zasilacz lub może być ładowany z fotowoltaiki.

To dodam, że dobrze zwrócić uwagę na moc stałą i chwilową, pojemność dobrać do zastosowania, ładowanie bezpośrednio z sieci oraz także 12V z opcją do kilkudziesięciu. Dwa, trzy gniazdka i kilka USB, ewentualnie samochodowe 12V.

I ewentualnie opcja to dołączenie drugiego modułu, ale tu zawsze można kupić drugą stację.

Edytowane przez K3