Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja hamulca przód

Featured Replies

Napisano

Cześć

Olej wymieniony, łancuch nasmarowany, pierwsze km w tym roku zrobione. Chciałbym zmienić działanie przedniego hamulca. Tarcza i klocek sa w super stanie. Jak kupiłem moto to poprosiłem serwis zeby ustawili przod tak żeby ostro nie brał. I rzeczywiście bierze słabo. Trzeba mocno wcisnąć zeby byl jakis konkretny efekt. Suma sumarum zacząłem czesto sie wspomagać tyłem.

Chciałbym ustawić ten hamulec zeby działał normalnie. Pytanie brzmi jak. Wszędzie filmiki tylko z ustawiania klamek a nie z działania realnej siły. Przewody hamulcowe sa w stalowym oplocie, tarcza jedna z przodu, zacisk brembo. Ktoś cos sie orientuje?

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

Takie gdzieś dostałem info

"Ustawić hamulec żeby ostro nie brał ? Jak niby ? Nasmarowali Ci klocki towotem? 😅 Tam nie ma żadnej regulacji. Może masz zapowietrzony układ lekko, ale lepiej jedz do kogoś kto zna temat bo po tym co napisałeś od razu czuje, że jestes osoba którą można delikatnie mówiąc " zrobić w ciula""

Ktoś coś? @Pyrekcb @jimbo22 ?

Napisano

Wg mojej wiedzy, nie ma możliwości regulacji - poza klamką, ale to regulacja sterowaniem, a nie siłą działania hamulca.

A zapowietrzony hamulec rzeczywiście daje efekt "nie_ostrego" brania.

Najpierw zerknij na pompę - czy jest sucha. Mi w Rce "popłynęła" jak motocykl stał nieużywany... blush

Zestaw naprawczy ceną nie zabija - do BMW dwieście z hakiem.

Jeżeli jest sucho - sprawdź płyn hamulcowy, testery kosztują od kilkunastu pln. A jak dawno nie wymieniałeś - od razu wymień bez zabawy w sprawdzanie.

No i odpowietrz porządnie.

Powinno pomóc. ok

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, Pyrekcb napisał:

Jak oryginalna działa, to chcesz zakładać jakiegoś uniwersalnego "chińczyka"? panic

nie znam się to się pytam zlosnik poszukam tego zestawu naprawczego albo wstawie do jakiegoś typa

Napisano
Godzinę temu, bielaPL napisał:

nie znam się to się pytam zlosnik poszukam tego zestawu naprawczego albo wstawie do jakiegoś typa

Ale sprawdziłeś najpierw, czy się poci/leje?

Jak jest sucha, to najpewniej pracuje prawidłowo i wystarczy odpowietrzyć (ew. najpierw zmienić płyn).

Napisano
  • Autor
14 minut temu, Pyrekcb napisał:

Ale sprawdziłeś najpierw, czy się poci/leje?

Jak jest sucha, to najpewniej pracuje prawidłowo i wystarczy odpowietrzyć (ew. najpierw zmienić płyn).

jest wyciek zaschnięty na handbarze od wewnątrz, nieduży ale jest

Napisano
  • Autor

Szukam i szukam i nie mogę znaleźć. Jakiś sklep gdzie taki zestaw naprawczy dostane? Pegaso ie z 2004 roku

Napisano
4 godziny temu, bielaPL napisał:

Szukam i szukam i nie mogę znaleźć. Jakiś sklep gdzie taki zestaw naprawczy dostane? Pegaso ie z 2004 roku

Nie patrz na model moto tylko na model pompy, oznaczenie musisz tam mieć.

Napisano
W dniu 2.03.2026 o 13:35, bielaPL napisał:

Takie gdzieś dostałem info

"Ustawić hamulec żeby ostro nie brał ? Jak niby ? Nasmarowali Ci klocki towotem? 😅 Tam nie ma żadnej regulacji. Może masz zapowietrzony układ lekko, ale lepiej jedz do kogoś kto zna temat bo po tym co napisałeś od razu czuje, że jestes osoba którą można delikatnie mówiąc " zrobić w ciula""

Ktoś coś? @Pyrekcb @jimbo22 ?

Przejedź innym egzemplarzem. i sprawdz czy TTTM i czy warto walczyć.
Hamulca nie wyregulujesz - tylko zmiana pompy na jakąś inną, ale tu warto wiedziec co się robi, kluczowa jest srednica tłoka. Albo przełożenie całego zacisku z pompą (jakims adapterkiem CNC) z np. japonii (Nissin/Brembo).
Zestawy naprawcze ew. kupisz w Larssonie.

Edytowane przez jimbo22

Napisano
  • Autor

Dzięki. Za info. Na początku jak go kupiłem to brał ok więc problem z pompą. Generalnie postanowiłem już sam nie gmerać bo się nie znam więc w sobotę wstawiam do mechanika. Ogarnie mi przy okazji kilka rzeczy z którymi miałem też problemy zlosnik