Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Intertechnik MDS-08 Evo II - czyli składak wiejski.

Featured Replies

Napisano

Z racji ze ostatnio duzo śmieci zebrało mi sie w pracowni, pomyślałem, ze moze by je tak jakoś ze sobą połączyć...

Czasu jest sporo, kleje są, nawet juz aparat sie znalazł... to co by sie nie pochwalić smile.gif

Smieci "technologiczne", jak to śmieci, same sobą nic nie reprezentują, ale przykładając jeden do drugiego zauwazyłem ze cÓś moze z tego powstanie.

Pewnie znowu będzie to jakiś ptak nielot, ale za to wygląd będzie miał orła smile.gif

Załozenie było takie:

Ma to mieć sporą siłe napędu przy jak najmniejszej wadze.

Z racji ze to ma być subwoofer, nie moze mieć skoku jak tweeter.

No i po trzecie, to musi jakoś wyglądać. W miare możliwości najbardziej agresywnie i masywnie. W miare możliwości powtarzam smile.gif

Bazą od ktorej zaczałem był kosz z głosnika Intertechnik MDS 08, ktory dzielnie wytrzymywal 3 x wiekszą moc niż zalecenia producenta, lecz nie wytrzymał pewnego osobnika - Michał i Nazar wiedzą... smile.gif. Średnica 20cm jest według mnie najmniejszą jaką moze przyjnować subwoofer (zresztą wiele regulaminów własnie tak go określa), a i przy okazji takie głosniczki sa najdelikatniejsze - najlżejsze. Niestety otwór wokół cewki był za mały by nowa wogóle przez niego przeszła, wiec element trafił na tokarke, az do osiągnięcia 56mm.

Z racji ze miał być zapas mocy potrzebny był spory układ magnetyczny.

W asortymencie miałem same układy z rdzeniem 2 cale z podwójnym magnesem, ale najwiekszy był magnes od suba 12" Lightning Audio, ktorego niestety nie dało sie juz ożywić. Średnica płyt to 160mm wysokość 39mm, szczelina magnetyczna 3mm i spora jej wysokość bo aż 8mm. W sam raz na suba 8" smile.gif

Załozeniem był spory skok membrany. Pociąga to za sobą wieksze resory trzymające układ. Udało mi sie dorwać idealnie duzy z JBLa GT4 10". Był on o jedno zagiecie wiekszy od oryginalnego w MDS 08 wiec sie nie miescił. W tym celu trzeba było lekko przerobić (podpiłować) ramiona aluminiowego kosza by stworzyc rant do ktorego mozna go będzie przymocować. Jest to jedno z bardziej newralgicznych miejsc, poniewaz do dyspozycji jest zaledwie 3mm krawędzi. Spojenie w tym miejscu będzie musiało być idealnie dokładne, inaczej pod wpływem ruchu membrany wszystko sie oderwie.

Nadal odnośnie skoku smile.gif

oszacowałem ze dam membranie możliwość ruchu po 9-10mm w obie strony. Rezystancją cewki starałem sie jednak zjechać możliwie nisko, by wyssała całą moc ze wzmacniaczy. Padło na owe 3 ohm, ktore realizowane jest przez uzwojenie wysokości 28mm drutem 0.35mm. Odnośnie cewki to jednak nie wszystko smile.gif ... Podoba mi sie powiedzenie, ze jeśli coś jest złe/sprawia ciągle problemy - pozbądz sie tego. Tym sposobem postanowiłem pozbyć sie elementu , który niemal zawsze nawala przy głosnikach basowych. Jest to karkas aluminiowy tudziez z kaptonu, z ktorego pod wpływem sporych temperatur drut zsuwa sie unieruchamiając głosnik.

Jest to moja druga udana próba skonstruowania takiego wynalazku. Wewnętrzne uzwojenia od środka złączone są z zewnętrznymi za pomocą bardzo mocnego spoiwa.

Górny dystans łączący cewke z membraną nawiniety jest z włókna zalanego tym spoiwem wink.gif. Sprawa jest o tyle trudna, ze cała cewka musiała być zrobiona za jednym zamachem. Nie wchodziło w gre spajanie poszczególnych elementów czy warstw. Klej zastygał a czas uciekał, jednak udało mi sie o dziwo za pierwszym razem zeby.GIF . Po 2 dniach poszedłem zobaczyć dzieło, ceremonialne stukniecie niczym śrubokrętem o porcelane...i ten brzdęk smile.gif Trzeba przyznać ze cewka jest bardzo lekka. W zasadzie na jej mase składa sie jedynie miedziane uzwojenie. Spoiwa jest możliwie mało. Grubość cewki w przekroju to zaledwie 0.8mm smile.gif Bez problemu będzie poruszała sie w szczelinie nawet przy najwiekszych wychuleniach membrany. Mozna powiedzieć ze cała masa aluminiowego karkasu została odjęta. W zamian za to zainwestowałem to w dodatkowe uzwojenia smile.gif

W zasadzie ostatni element to membrana z kewlaru, ktorą juz poprostu kupiłem w pobliskim sklepiej z takim asortymentem. Pasuje idealnie i nie różni sie górnym resorem od tamtej. Poprzednia z MDS08 była juz wyraznie zmęczona paluchami ciekawskich smile.gif

No i ta badziewna kopułka przeciwpyłowa. Śmiszna, bo śmiszna, ale uroku dodaje... i WIGORU smile.gif

Projekt zdaje sie byc na ukonczeniu.

Dzisiaj sie zbiore i ciepne to do kupy. Moze niedługo zagra.

Z chęcią odpowiem na drobne pytania, na ktore znam odpowiedz smile.gif

Oryginalny głosnik

I.T.MDS08.jpg

A tu mój

dsc00070gn1.jpg

dsc00073sl4.jpg

dsc00075mw1.jpg

dsc00076ep4.jpg

dsc00077vv9.jpg

dsc00081bx8.jpg

dsc00095ua8.jpg

dsc00084fm1.jpg

dsc00089ss8.jpg

dsc00095ua8.jpg

dsc00093aq8.jpg

dsc00083ch5.jpg

dsc00082cx6.jpg

Napisano
dłuuuuugieeeee.... zlosnik.gif ale za to bardzo ciekawe waytogo.gif gratki brawo.gif
Napisano

> Ciesze sie ze Ci sie podobało.

> Głownie na tym mi zalezy.

owszem podobalo sie, powiem wiecej, gdyby wszedzie byla wlasnie taka "wiocha" to swiat bylby piekniejszy zeby.GIF

Pozdrawiam:D

Napisano

> Ciesze sie ze Ci sie podobało.

> Głownie na tym mi zalezy.

heheh wlasnie na elektrodzie to samo czytalem zlosnik2.gif

Napisano

Brawo! Walcz więcej - aż się ciekawie wczytuje zlosnik.gif

Wszystko cacy ale jak ten frankenstein gra? - czekamy z niecierpliwością claps.gif

Napisano
Stworzyłeś potwora :0 teraz tylko pasowałoby mu TS pomierzyć, wymyślić mu paczke (może masz jeszcze tą co wykorzystaliśmy kiedyś przy EVO I ?) i posłuchać smile.gif
Napisano
  • Autor

Tamtej paczuszki nie ma ale mam inne. smile.gif

Wisior tez juz wspominał o odsłuchach. Moim zdaniem fajny pomysł wink.gif, tym bardziej ze "barbrcu"na małą świnke mi sie wybudowało na podworku smile.gif

Napisano
  • Autor

Obiecane filmiki :

http://media.putfile.com/TI-Evo-II <-FILMIK

Obiecany drugi filmik :

http://media.putfile.com/IT-MDS-08-EvoII <-FILMIK

Zmierzyłem czestotliwośc rezonansową. fs=22hz, chyba niezle jak na 8 cala. Oczywiście Xmax wyszło ...ponad kadr

270751858-jezyk.gif

Ten dziwny dzwek zarejestrowal jedynie aparat.

Głosnik przetwarzał go raczej normalnie wink.gif

Napisano

> Tamtej paczuszki nie ma ale mam inne.

> Wisior tez juz wspominał o odsłuchach. Moim zdaniem fajny pomysł ,

> tym bardziej ze "barbrcu"na małą świnke mi sie wybudowało na

> podworku

uwaga na sasiadke zeby.GIFwink.gif

ale on i tak niepracuje tak ladnie jak stroker wink.gif

pozdrowka

Napisano
  • Autor

> uwaga na sasiadke

> ale on i tak niepracuje tak ladnie jak stroker

> pozdrowka

Stroker bedzie miał robote jutro wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.