Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak powiększyć murowany budynek?

Featured Replies

Napisano

Jest sobie stodoło-szopo-kuźnia:

IMG_20260312_173949-EDIT.jpg

Dobudówka idzie do wyburzenia.

Dach będzie naprawiony z dachówki ściągniętej z domu.

Budynek ma docelowo służyć za garaż, ale jest w środku za krótki.

Pytanie:

Jak w niewielkich pieniądzach go powiększyć?

Żona wymyśliła, że burzymy górę/strych, w miejscu obecnej ściany frontowej wstawiamy nadproże, dobudowujemy ok. 1m, wstawiamy wrota, robimy płaski lekko skośny dach kryty np. blachodachówką.

Ja wolałbym zostawić strych, ale to wiąże się z przedłużaniem dachu i budowaniem całej nowej ściany frontowej + nadproże z pomysłu żony.

Jest też trzecia opcja: dobudować tylko "parter", dokleić kawałek dachu pod włazem na strych i tyle. Ale wizualnie będzie to kupa.

Co szanowne grono powie?

Napisano

Ja bym od nowa postawił. Jak jest miejsce to gdzie indziej a to bym podremontował na warsztacik/schowek rzeczy ogrodniczych.

Napisano
6 godzin temu, bielaPL napisał:

Ja bym od nowa postawił. Jak jest miejsce to gdzie indziej a to bym podremontował na warsztacik/schowek rzeczy ogrodniczych.

Zapewne nie może, bo stoi w ostrej granicy działki.

Napisano

Zaczniesz rozbierać dach i tę część zaznaczoną na zdjęciu to zacznie się to bardziej sypać. Takie stare budynki trzymają się tylko dlatego, że są stare i są razem w całości.

Napisano

popukaj też trochę młotkiem w te cegły i w ogóle zobacz jak zaprawa trzyma

Napisano
  • Autor
21 godzin temu, bielaPL napisał:

Podowiadywałem się trochę.

W związku z tym, że działka znajduje się w strefie ochrony konserwatorskiej to do rozbiórki/przebudowy/budowy niezbędna jest decyzja Konserwatora Zabytków i pozwolenie ze Starostwa.

Poza tym obecny budynek stoi ok. 0,5 m od granicy działki. I póki stoi to może tak być, a jak go zburzę to nie dostanę pozwolenia na postawienie nowego w tym samym miejscu no

Napisano
4 godziny temu, tomeq77 napisał:

Podowiadywałem się trochę.

W związku z tym, że działka znajduje się w strefie ochrony konserwatorskiej to do rozbiórki/przebudowy/budowy niezbędna jest decyzja Konserwatora Zabytków i pozwolenie ze Starostwa.

Poza tym obecny budynek stoi ok. 0,5 m od granicy działki. I póki stoi to może tak być, a jak go zburzę to nie dostanę pozwolenia na postawienie nowego w tym samym miejscu no

Składasz wniosek o przebudowę, rozbudowę itd )

A że zostanie tylko 1 ściana i kawałek fundamentu, no cóż ...

Napisano
8 godzin temu, pakuu1 napisał:

Składasz wniosek o przebudowę, rozbudowę itd )

A że zostanie tylko 1 ściana i kawałek fundamentu, no cóż ...

Dokładnie. tylko trzeba pamiętać, że ściany od strony granicy muszą zostać, bo inaczej może ktoś donosik zrobić i mogą nakazać rozbiórkę. na portalu sadowym czytałem akta sprawy, gdzie ktoś miał ścianę w granicy, ale w czasie przebudowy ją rozwalił i postawił nową i to potem było podstawa do uwalenia całej budowy i nakazu rozbiórki.

I nowe ściany muszą byc juz zgodnie z prawem, czyli 1,5 metra na wąskiej działce, 3 m bez okien oraz 4m ściana z oknami.

Ja tez robiłem przebudowę i rozbudowę na dość wąskiej działce i interpretacja przepisów zależy od lokalnego PINBu. Architekt się nawet pytał na początku, który powiat, bo akurat u mnie jest liberalny a kilometr dalej już są jacyś spięci.

Chodziło o ścianę z oknami nierównoległa do granicy działki oraz ocieplenie. U mnie w PINB przechodzi, że jak ściana zaczyna się np na 3 m od granicy ale jest skośna do granicy, to można dać okno tam, gdzie osiąga 4m od granicy.

A powiat obok już nie.

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 19.03.2026 o 11:47, tomeq77 napisał:

Jest sobie stodoło-szopo-kuźnia:

IMG_20260312_173949-EDIT.jpg

Dobudówka idzie do wyburzenia

Co szanowne grono powie?

Jeśli nie masz życzliwych sąsiadów to rozebrać dobudówkę, dach i tą ścianę z prawej strony od dobudówki.

Po obrysie z dobudówki dobudować ze szkieletu drewnianego/stalowego oraz obłożyć całość płytą warstwową lub blachą lub deską szalówką na pióro wpust. Wtedy na dach dać blachę T18 lub falistą. Wjazd i brama garażowa od prawej strony, jeśli masz miejsce na działce.

Jeśli masz życzliwych sąsiadów to cała procedura administracyjna. Przy tak małym budynku chyba może obyć się na zgłoszenie (do 35m²)

Albo zamówić koparkę położyć cały budynek i postawić z blachy/płyty warstwowej taki garaż jaki się spodoba.

Edytowane przez Tre-Bor