Napisano 2 godziny temu2 godziny No nareszcie… 🚐 e-TOLL dla zestawów z przyczepami zostanie zniesiony!To ważna wiadomość dla caravaningowców i wszystkich kierowców podróżujących samochodem z przyczepą.Po zmianie przepisów z obowiązku uiszczania opłaty elektronicznej zostaną zwolnione zespoły pojazdów, w których pojazd ciągnący ma DMC nieprzekraczające 3,5 tony.👉 Nie będzie miało znaczenia, jaką DMC ma przyczepa ani jaka jest łączna DMC całego zestawu.Przykład:🚗 samochód – 3500 kg DMC➕ przyczepa – 750 kg DMC🟰 zestaw – 4250 kg DMC➡️ Po wejściu nowych przepisów taki zestaw nie będzie podlegał e-TOLL.Co ważne, uprawnienia do kierowania pozostają bez zmian. Jeżeli zestaw przekracza limity dla kategorii B, nadal może być wymagany kod 96 albo prawo jazdy kategorii B+E.⚠️ Ważny przepis przejściowyArt. 14 ustawy przewiduje, że w odniesieniu do pojazdów, które na mocy nowych przepisów przestaną podlegać obowiązkowi uiszczenia opłaty elektronicznej:➡️ nie wszczyna się postępowań administracyjnych dotyczących naruszeń popełnionych przed wejściem ustawy w życie,➡️ a postępowania już wszczęte umarza się.Oznacza to, że kierowcy zestawów objętych nowym zwolnieniem nie powinni być karani za brak opłaty e-TOLL za przejazdy wykonane przed wejściem ustawy w życie.📅 Ustawa ma wejść w życie po 60 dniach od opublikowania w Dzienniku Ustaw.W praktyce: samochód do 3,5 t DMC + przyczepa — niezależnie od jej masy — nie będzie już oznaczał obowiązku e-TOLL tylko dlatego, że cały zestaw przekracza 3,5 tony.#eTOLL #kowal_moto #przyczepa #scigacz_pl #trackday Edytowane 2 godziny temu2 godziny przez G.O.A.T.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina O, nie wiedziałem o tym przepisie przejściowym. Muszę przeczytać w końcu tą ustawę, bo etoll to jest rak nad raki
Napisano 1 godzinę temu1 godzina Autor 16 minut temu, format napisał:O, nie wiedziałem o tym przepisie przejściowym. Muszę przeczytać w końcu tą ustawę, bo etoll to jest rak nad rakiDaj Pan spokój… czasem wiecej płaciłem za e-trolla niż za wypożyczenie przyczepy. Jedni piszą ze można już nie płacić bo nie będą ścigać, inni że trzeba czekać do wejścia w życie.
Napisano 15 minut temu15 min Godzinę temu, G.O.A.T. napisał:Daj Pan spokój… czasem wiecej płaciłem za e-trolla niż za wypożyczenie przyczepy.Godzinę temu, G.O.A.T. napisał:Jedni piszą ze można już nie płacić bo nie będą ścigać, inni że trzeba czekać do wejścia w życie.Pisać sobie mogą, a za 4,5 roku przyjdzie kwitek, ze nieopłacone itd. Ja tam wolę zapłacić.