Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czemu gasnie?

Featured Replies

Napisano

Witam

mam takie pytanie astra X16SZR jak jest cieplo lub bardzo cieplo po nocy odpala i zaraz gasnie tak jakby paliwo nie dochodzilo natomiast jezeli zaraz po odpaleniu wcisnie sie pedal gazu to wchodzi na obroty i juz jest ok

coto moze byc? konczy sie EGR? czy cos innego? swiece i kable w stanie dobrym nieduzo jezdzone po wymianie

Napisano

palec i kopulka: wyjmij, oczysc, sprawdź. Efektem ubocznym uszkodzenia jest falowanie obrotów, spadki obrotów, ganiecie silnika jesli swiece, pompka filtr paliwa i kable są ok smile.gif wałkowałem ostatnio podobny temat. wyczysc kopulke (styki) i palec też i sprawdź wtedy. jak bedzi ok to masz wydatek ok 50zł smile.gif

Napisano
  • Autor

> czyściłeś silnik krokowy?

nie staralem si ewyczyscic EGR-a ale w sumie brudny nie byl pojde tym tropem i jeszcze wymienie filtr paliwa

Napisano

> ja nie mam kopulki

sorki, nie luknołem w opis smile.gif

Napisano

ewentualnie może coś z automatycznym ssaniem - zabrudzone??

stosowałeś jakis srodek do czyszczenia układu paliwowego?

Napisano
  • Autor

> ewentualnie może coś z automatycznym ssaniem - zabrudzone??

> stosowałeś jakis srodek do czyszczenia układu paliwowego?

na razie nic nie wlewalem bo w sumie nie za kazdym razem tak jest jak si enp w danym dniu juz odpali samochod to potem pali bez problemow jak zawsze tylko ten pierwszy rozruch jest ciezki

Napisano

sprawdź jeszcze czujnik położenia przepustnicy - może być walnięty. Moim zdaniem może to być taki łańcuszek - czujnik temperatury daje informacje do komputera, że silnik jest zimny, komp szuka informacji od czujnika położenia przepustnicy (CPP)czy silnik jest na jałowych obrotach (całkowicie puszczony pedał gazu) i jeśli tak to przy zimnym silniku włącza ssanie. Gdy silnik nadal jest zimny ale dodasz gazu, czyli otworzysz trochę przepustnicę, wówczas CPP robi "pstryk" i daje sygnał do kompa, że nie jest już na jałowych obrotach więc komp odłącza ssanie. Jeśli więc masz walnięty czujnik to na jałowych nie masz ssania przy zimnym silniku i gaśnie.

Masz 1.6 8v więc pewnie masz instalke LPG zwykłą z parownikiem, czyli może być tak, że na gazie nie będzie gasł bo instalacja LPG ma w d*** komputer i jego wskazania.

Sprawdzić czujnik można dość łatwo - najpierw poruszaj przepustnicą i posłuchaj czy pstryka w momencie kiedy otwierasz przepustnicę (powinno być jedno pstryk jak tylko minimalnie ją otworzysz i drugie pstryk jak ją zamkniesz). Jeśli pstryka to zdemontuj go sprawdź miernikiem jaki opór daje czujnik przed pstryknięciem (na jałowym) a jaki po. Jeśli będą duuże różnice tzn że czujnik jest ok. ps. u mnie padł właśnie czujnik temp cieczy po jego wymianie wszystko wróciło do normy zero gaśnięć koszty to 40zł za czujnik a następnym krokiem było by czyszczenie krokowca ale okazało się zbędne biglaugh.gif i powiem Ci ze jest troszke szukania zaczynająć od świec kabli po kopułke (śniedz wilgoć) po filterek paliwa ja u siebie wymieniałem taniocha a kończąc na walniętym wtrysku i tu sa spore wydatki niom i jak nowy krokowiec

Napisano

> Sprawdzić czujnik można dość łatwo - najpierw poruszaj przepustnicą i

> posłuchaj czy pstryka w momencie kiedy otwierasz przepustnicę

A co tam ma pstrykać jak w środku jest potencjometr?

Napisano

> A co tam ma pstrykać jak w środku jest potencjometr?

Kurna, czekałem aż trafisz na ten watek i to napiszesz... zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> sprawdź jeszcze czujnik położenia przepustnicy - może być walnięty.

> Moim zdaniem może to być taki łańcuszek - czujnik temperatury

> daje informacje do komputera, że silnik jest zimny, komp szuka

> informacji od czujnika położenia przepustnicy (CPP)czy silnik

> jest na jałowych obrotach (całkowicie puszczony pedał gazu) i

>

A ja zawsze myslalem ze czujnik pol przepustnicy to jest TPS a nie jakis CCCP wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.