Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BRAUCHE HILFE!!! Pomocy rodacy Astrolotowcy!!!

Featured Replies

Napisano

Ratunku!!! Jestem za granicą, w Niemczech. Przejechałem 1200 km bez problemów a tu w Mannheim zgroza. Silnik charczy, gaśnie ... coś trze w rozrządzie albo w okolicach. Kody błędów 47 - Zawór recylkulacji spalin i 18- System regulacji spalania stukowego. Akcja po dwudniowym postoju na parkingu... w trasie nie było problemów... ile to może kosztować? Samochód jedzie ale boję wyruszać spowrotem po precież mogę nie dojechać nawet do pierwszego wjazdu na autostradę. Do warsztatu w Niemczech boje się iść bo mnie puszczą z torbami ...ale chyba nie będzie wyboru. Pomocy Astrolotniarze... może ktos zna tu albo w okolicach jakiś niedrogi warsztat... czacha.gif

Napisano
  • Autor

Przesądzone. Jutro idę do warsztatu sciana.gif. Może ktoś napisać co mnie czeka bo nie znam technicznego języka niemieckiego a i na samochodach się nie wyznaję za bardzo... łatwo takiego klienta naciagnąć... niewiem.gif

Napisano

> Ratunku!!! Jestem za granicą, w Niemczech. Przejechałem 1200 km bez

> problemów a tu w Mannheim zgroza. Silnik charczy, gaśnie ... coś

> trze w rozrządzie albo w okolicach. Kody błędów 47 - Zawór

> recylkulacji spalin i 18- System regulacji spalania stukowego.

> Akcja po dwudniowym postoju na parkingu... w trasie nie było

> problemów... ile to może kosztować? Samochód jedzie ale boję

> wyruszać spowrotem po precież mogę nie dojechać nawet do

> pierwszego wjazdu na autostradę. Do warsztatu w Niemczech boje

> się iść bo mnie puszczą z torbami ...ale chyba nie będzie

> wyboru. Pomocy Astrolotniarze... może ktos zna tu albo w

> okolicach jakiś niedrogi warsztat...

Oops. Współczuje frown.gif pod domem nigdy nie nawali tylko zawsze w trasie. Nie wiem co ci poradzić. Może napisz co sprawdzaliście w aucie. Do warsztatu mozesz pojechać zawsze ale może jeszcze raz zajrzyj co jest grane. Spalanie stukowe = za uboga mieszanka. Może jakiś wężyk leć po kolei i sprawdzaj czy jakiś sie nie wysunął. Postaraj się zlokalizować hałas dokładniej. Mógł ci pasek rozrządu przeskoczyć i zapłon jest w niewłaściwym momencie ale tego sam raczej nie sprawdzisz.

Może inni coś podpowiedzą. Szkoda kasy bo pewnie pare ojro przyjdzie zapłacić.

Dla pocieszenia dodam że mój kumpel był ostatnio w disseldorfie i pare km przed okazało sie ze zalepiona dziura w chłodnicy dała o sobie znać. Nie dało się jechac w takie upały płyn uciekał po litrze na pare kilometrów. Podjechał do pierwszego lepszego warsztau.. a tam uszczelnili mu chłodnice wlali do tego jakiś dodtakowy uszczelniacz w buteleczce. Pyta ile ma płacic a oni smile.gif że nic ani centa i że lubią polaków icon_eek.gif pożyczyli szerokiej drogi i tyle.

Bądź optymistą ale postaraj się coś jeszcze tam pogrzebać.

życze pwodzenia

Napisano

Troche poczytałem o tym silniku i nie zauważyłem że masz gaz.

Okazuje sie ze chlopaki mieli juz problemy z czujnikiem spalania stukowego w astrach. Ten efekt dzwiękowy powstaje pod maską tak jakby klekotanie rozrządu !!! Dlatego właśnie jak pisałeś słyszysz brzęki z okolic rozrządu. Ale nic sie nie martw. W 99,9 % przyczyną tegoi błedu jest:

1) gaz do bani (po prostu beznadziejny gaz zatankowali) zalać 98 i jechać na benzynie (nie Vpower Racing bo tez czasami są jaja - zależy jak masz korektor oktanowy ustawiony)

2) nieszczelność w układzie doprowadzania powietrza/gazu

3) uszkodzona elektronika gazu (to potwierdzam - kumpel miał - efekt ten sam co u ciebie)

Jednym słowem:

a) gdzie tankowałes gaz? spróbuj pojechac tylko na benzynie moze ustąpią dolegliwośći

b) sprawdz dokładnie czy nie ma gdzies nieszczelności w dolocie powietrza/gazu

c) w elektronice gazu to tam podobno wiele nie ma jakies rezystorki i tyle wiec jakby wszystko zawiodło to musisz przelączyc na PB i jazda

d) sprawdz jeszcze wtryskiwacz

Jakbys jednak trafił do warsztatu to niech ci nie wmówią głupot. Wiesz co mniej więcej może być. Ogólnie masz zbyt ubogą mieszankę albo sterowanie gazu padło. Zeby ci alternatora niue wymieniali smile.gif pzdr

Napisano

Znam warsztat w Groß-Gerau kolo Darmstadt, prowadzi go Polak. Odleglosc od Mannheim nieduza wiec jakby co to sluze pomoca na privie

Napisano
  • Autor

> Znam warsztat w Groß-Gerau kolo Darmstadt, prowadzi go Polak.

> Odleglosc od Mannheim nieduza wiec jakby co to sluze pomoca na

> privie

Powołując się na przyjaźń polsko-niemiecką i rezygnując z osobistego odszkodowania za wrzesień 1939 roku udało mi się wcisnąć na początek tygodniowej listy oczekujących spokojnie na przegląd tubylców... samochód potraktowano z największą czcią jako obiekt prawie muzealny. Padła zębatka rozrządu ( zamiennik) po przejechaniu 5000 km i pompa wody... serce me się ściska na myśl o rachunku.

Napisano

> Powołując się na przyjaźń polsko-niemiecką i rezygnując z osobistego

> odszkodowania za wrzesień 1939 roku udało mi się wcisnąć na

> początek tygodniowej listy oczekujących spokojnie na przegląd

> tubylców... samochód potraktowano z największą czcią jako obiekt

> prawie muzealny. Padła zębatka rozrządu ( zamiennik) po

> przejechaniu 5000 km i pompa wody... serce me się ściska na myśl

> o rachunku.

No wiesz z tym Twoim czysto niemieckim nickiem to nic dziwnego ze udalo Ci sie zalatwic naprawe. Wpadasz do warszatu i jedziesz z textem :guten tag, meine names is hans aus AK aus polen, bitte schnell reparierte maine Maschinerie tuk.gif

hahaha.gif

Napisano
  • Autor

No coś w tym stylu... na szczęście Niemcy, ci którzy nie byli w SS, mają odrobine serca dla sąsiadów zza wschodniej granicy. Dzięki za pomoc.

Napisano

> Padła zębatka rozrządu ( zamiennik) po

> przejechaniu 5000 km i pompa wody...

nowa oryginalna zebatka mala kosztuje 70zl. u mnie wywalony klin, rozwalone kolo pasowe. astrolot stoi od 3 tygodni na kolkach, czeka do soboty.

dlaczego nikt, malo kto radzi aby przy wymianie rozrzadu wymienic tez ta mala zebatke?

kazdy radzi wymieniac pompe, pasek, napinacz, rolke, a o tej zebatce jakos kazdy zapomina.

napisz ile cie to szarpnelo.

Napisano

> nowa oryginalna zebatka mala kosztuje 70zl. u mnie wywalony klin,

> rozwalone kolo pasowe. astrolot stoi od 3 tygodni na kolkach,

> czeka do soboty.

> dlaczego nikt, malo kto radzi aby przy wymianie rozrzadu wymienic tez

> ta mala zebatke?

> kazdy radzi wymieniac pompe, pasek, napinacz, rolke, a o tej zebatce

> jakos kazdy zapomina.

> napisz ile cie to szarpnelo.

Zapewne jest mowa o tej zębatce co podaje impulsy do czujnika obrotów wału korbowego, ja właśnie mam zamiar do niej zaglądnąć, może jeszcze dzisiaj albo jutro to uczynię, w sensie mechanik, bo autko mam przymulone o czym piszę w innych wątkach.

Napisano

> Zapewne jest mowa o tej zębatce co podaje impulsy do czujnika obrotów

> wału korbowego, ja właśnie mam zamiar do niej zaglądnąć, może

> jeszcze dzisiaj albo jutro to uczynię, w sensie mechanik, bo

> autko mam przymulone o czym piszę w innych wątkach.

może z rachunkiem nie będzie tak źle, ale przynajmniej naprawią Ci na oryginalnych częściach

pozdrawiam

Przemula

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.