Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprawozdanie II LPG po 26 kkm

Featured Replies

Napisano

Sprawozdanie II po 26 000 km na LPG.

Witam wszystkich zainteresowanych LPG w Punto II 1.2 8v (kolektor z tworzywa).

Obiecywałem poprzednio sprawozdanie po ok. 15 kkm, ale niestety brakło trochę czasu i chęci.

Z tego pierwszego powodu przez prawie 10 miesięcy nie logowałem się na forum. Co nie znaczy, że nie podglądałem.

No, ale do rzeczy.

Ostatnie tankowanie przy 25 959 km przejechanych na gazie (Total 93 173 km).

Średnie roczne spalanie LPG 7,1 l/100km.

Dodatkowo benzyna ok. 0,5 l/100km.

Obliczony zwrot kosztów ok. 2440 PLN. Czyli jeszcze jedno lub dwa tankowania i zwrócą się koszty założenia instalacji !!

Jak dla mnie rewelacja. Chciałbym, żeby wszystkie moje inwestycje przynosiły takie "dochody" !!

Instalacja sprawuje się bardzo dobrze.

W ciągu roku użytkowania zdarzyło się może 6-7 "strzałów" w kolektorze (tyle usłyszałem).

W tym, drugi raz zablokowało bezpiecznik w pozycji "otwarty". Sytuację taką opisywałem w pierwszym sprawozdaniu. Pomogło przeszlifowanie (ogradowanie) metalowych prowadnic korka bezpiecznika. Oczywiście kolektor przeżył wszystkie strzały i w tej chwili jestem już spokojny o jego wytrzymałość.

Po tych 26 kkm na LPG mogę już chyba autorytatywnie powiedzieć, że moje autko jest słabsze na LPG. Nie jest to jakaś przepaść, ale dla mnie jest to odczuwalne. Małżonka puka mi się głowę i mówi, że nie czuje różnicy (ma na koncie ok. 60% przejechanych km naszym autkiem).

Na ostatnim przeglądzie LPG po 15 kkm na moją prośbę podregulowali coś, co by autko było mocniejsze i faktycznie na wyższych obrotach (IV i V bieg) nie traci teraz mocy ok.gif, ale ciut podskoczyło spalanie no.gif.

No i cóż. Tutaj mógłbym zakończyć, bo nie miałem ŻADNYCH KŁOPOTÓW z LPG !!! yay.gif

Mam tyko nadzieję, że tak będzie dalej. Niedługo następny przegląd instalacji gazowej.

Polecam wszystkim niezdecydowanym. Pamiętam jak sam się wahałem przed zainstalowaniem LPG.

W załączniku plik Excel-a z dokładnymi wyliczeniami - dla dociekliwych.

W dalszym ciągu staram się tankować do pełna i kontrolować spalanie (oraz inne wydatki moto.)

Następne sprawozdanie może pod koniec roku.

Pozdrowienia dla wszystkich kącikowiczów !

LPG ok.gifok.gif

Napisano

> No i cóż. Tutaj mógłbym zakończyć, bo nie miałem ŻADNYCH KŁOPOTÓW z

> LPG !!!

A te strzały to co? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A te strzały to co?

Podobno to normalne.

Nie wiadomo było czy kolektor wytrzyma.

Ale wytrzymał !

I nie wyobrażam sobie sytuacji, w której mógłby nie wytrzymać takich kichnięć. Zajmuję się trochę technologią tworzyw i wiem z czego i jak robi się takie kolektory. Oczywiście nie twierdzę, że nigdy nie pęknie, ale wydaje mi się to bardzo mało prawdopodobne.

Regardsy

Napisano

W jakich okolicznosciach slyszales te strzaly? Ja przejechalem 26kkm na gazie i zero strzalow ok.gif, pozatym slyszalem, ze Punto rzadko strzela. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> A mogę wiedzieć ile kosztowała Cię instalka i gdzie?

Instalacja - LANDI LES98.

Data montażu 12.02.2003.

Cena : 2500 PLN

Przełączanie na LPG ustawiono na 2500 RPM.

Zbiornik na LPG - toroidalny 39-40 dm3

Wlew LPG obok tablicy rejestracyjnej - tylnej ;-))

Podczas montażu zainstalowano jeden "bezpiecznik" na kolektorze dolotowym.

AWRES s.c. Auto Na Gaz

35-326 Rzeszów, ul.Nowowiejska 7b, tel. (017) 864-13-08

Ostatnio byli zawaleni robotą.

Podoba mi się ich robota, więc polecam.

W tym roku może taniej wink.gif

Napisano
  • Autor

> W jakich okolicznosciach slyszales te strzaly? Ja przejechalem 26kkm

> na gazie i zero strzalow , pozatym slyszalem, ze Punto rzadko

> strzela.

Pierwszy strzał - pierwszy dzień po instalacji. Parkowałem w zaspie i udusiłem go na gazie.

Potem długa przerwa. Kilka miesięcy temu jechałem na złamanie karku do Krakowa. Parę razy redukowałem do wyprzedzania i wtedy w ten jeden dzień ze trzy razy kichnął.

Zdarzyło się raz przy przechodzeniu na gaz, na parkingu, gorący silnik. Nie wiem dlaczego niewiem.gif

Ostatnio gdzieś przed Nowym Rokiem - długa górka, próbowałem wyciągnąć na IV biegu. Niestety obroty spadły poniżej 1500 przed końcem górki i przy redukcji na III strzelił.

To chyba wszystkie przypadki.

Napisano

> Przełączanie na LPG ustawiono na 2500 RPM.

Czyli poniżej tych obrotów pracuje na benzynie confused.gif

Napisano

> Czyli poniżej tych obrotów pracuje na benzynie

przy pierwszym prześciu powyżej 2500 rpm przełacza się na gaz i potem cały czas na gazie chodzi wink.gif

chyba że jest ustawiony na benzynę to wtedy non stop na benzynie pracuje zlosnik.gif

Napisano

> przy pierwszym prześciu powyżej 2500 rpm przełacza się na gaz i potem

> cały czas na gazie chodzi

> chyba że jest ustawiony na benzynę to wtedy non stop na benzynie

> pracuje

Dzięki,

zawsze mi się wydawało, że przełączenie na LPG następuje po osiągnięciu określonej temperatury przez silnik, stąd moje pytanie.

Napisano

> Dzięki,

> zawsze mi się wydawało, że przełączenie na LPG następuje po

> osiągnięciu określonej temperatury przez silnik, stąd moje

> pytanie.

jest taka opcja ale zazwyczaj gazownicy jej nie podłaczają...

Napisano
Przejechałem juz grubo ponad 35 kkm na gazie i moge sie z czystym sumieniem podpisac obiema rekami pod tym co napisałes. Nie byłem nigdy na zadnej regulacji gazowej i auto smiga az miło. Oby tak dalej ! Równiez zaobserwowałem ze dwa - trzy strzały przy zabawie pedałem przyspieszenia, ale bez konsekwencji. Pozdrawiam i zyczę dalszego zadowolenia z LPG.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.