Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaka cena tarczy sprzęgła?

Featured Replies

Napisano

No i wyjaśniło się co pieprzło w Bravie. Po 8 miesiącach eksploatacji odmówiła posłuszeństwa tarcza sprzęgła. jak to możliwe do cholery, że po tak krótkim czasie tak się stało?. A wymieniałem komplet - Valeo. Dziś mechanik jedzie zareklamować tarcze ale mówi, że moga powiedzieć, że było źle eksploatowane! Ile sama tarcza kosztuje?

Napisano
  • Autor

Kurde ale po 8 miesiach?? I działało jak burza aż któregoś dnia nie wszedł mi bieg z 2 na 3 i po zawodach. Jak dla mnie to coś musiało byc nie tak z tarczą. Na starym sprzęgle po zakupie auta przejeździłem 3 lata a nie wiedzialem jak bylo ekploatowane przez osobę, któa miała auto przede mną i było ok. A tu nowe sprzęgło i 8 miesięcy. Paranoja. 40zł tarcza powiadzasz?? A taka Valeoska? Bo nie moge w necie znaleźć??

Napisano
  • Autor

Nic się nie stało smile.gif

A z linką to może i byc prawda. W każdym razie mechanik juz dzwonił do mnie. Podobno coś z okładziną się zrobiło bo druga okładzina jest na tip top jak i cała reszta sprzęgła. Poznieważ było na gwarancji mechanik dostał całe nowe sprzęgło i mi wstawia a ja mam czekać z reklamacją mojego 2 tygodnie i jak sie okaże, że nie uwzglednią to będę musiał zapłacić za nowe sprzęgło! Po prostu paranoja. Jak będę musiał po 8 miesiącach płacić za całe to się załamię. Z jakiej racji mam tyle płacić jak reszta mojego sprzęgła była dobra? Nie mogli mi ewentualnie tylko tarcze założyć nową??

Napisano

> Kurde ale po 8 miesiach?? I działało jak burza aż któregoś dnia nie

> wszedł mi bieg z 2 na 3 i po zawodach. Jak dla mnie to coś

> musiało byc nie tak z tarczą.

czasem zdarzają się buble ,

z drugiej strony jakby linka była źle wyregulowana to tarcza czy docisk miał prawo się wykończyć ,

jak ci po wymianie brało sprzęgło - czasem nie na samym dole lub na samej górze ?

Napisano
  • Autor

Po wymianie było ok. Sprzęgło tuż po samej wymianie czyli po wyjechaniu od mechanika brało mi prawie od razu. Z czasem trochę wyżej ale niedużo.

Napisano

> Po wymianie było ok. Sprzęgło tuż po samej wymianie czyli po

> wyjechaniu od mechanika brało mi prawie od razu. Z czasem

> trochę wyżej ale niedużo.

czyli w sumie ledwo ci rozsprzęglało , za zdrowe to dla tarczy nie było ,

no ale w końcu to nie ty osobiście wymieniałeś sprzęgło i sam nie musiałeś regulować linki ,

na przyszłośc jednak chyba będziesz bardziej wyczulony wink.gif

Napisano

> ja po 4 miechach podciągnąlem linkę o 2 obroty. z tym, że linkę też

> dałem nową.

cze WAM !!!!

widze że temat mnie interesujący

małe pytanko - jak podciągnąć tą cholerną linkę - próbowałem ale jakoś chyba cos robię źle frown.gif

Napisano

odkręcasz kontrę , regulujesz nakrętką długość linki , sprawdzasz efekt , jak ok. to zakręcasz kontrę ok.gif

wizualizacja : klik załącznik wink.gif

post-24156-14352472722297_thumb.jpg

Napisano

> No i wyjaśniło się co pieprzło w Bravie. Po 8 miesiącach eksploatacji

> odmówiła posłuszeństwa tarcza sprzęgła. jak to możliwe do

> cholery, że po tak krótkim czasie tak się stało?

Czyli tarcza, tak jak obstawiałem

ale powiedział mech co dokładnie sie stało?

bo w tak krótkim czasie nie ma siły żeby sie zużyła chyba ze naprawde ją zakatowałeś ( tak jak ja kiedyś zimą w górach ). Zwykle pekają te głupie spręzynki, niewiele im trzeba - jakiś syf na tarczy albo zbyt duże obciązenie sprzęgła. Nie ma co sie złościć na Valeo bo w sumie niewielką mamy alternatywę - po prostu trafił się lewy egzemplarz. Jesli dobrze pamietam to sama tarcza stoi koło 100zł ale szczerze mówiąc spotkałem sie tylko z calymi kopletami.

Kolego arturo99, bracie:) Ja też jestem pół Legnica pół Wrocław ( a trzecie pół Międzygórze smile.gif ). Nie wiem jak w 1.6 ale u mnie zakres tej regulacji jest ograniczyony... rurą od chłodnicy. Wiec uważaj bo jak za mocno sobie wykręcisz linke to mozesz uszkodzić rurkę.

Napisano
  • Autor

> Czyli tarcza, tak jak obstawiałem

> ale powiedział mech co dokładnie sie stało?

> bo w tak krótkim czasie nie ma siły żeby sie zużyła chyba ze naprawde

> ją zakatowałeś ( tak jak ja kiedyś zimą w górach ). Zwykle

> pekają te głupie spręzynki, niewiele im trzeba - jakiś syf na

> tarczy albo zbyt duże obciązenie sprzęgła. Nie ma co sie złościć

> na Valeo bo w sumie niewielką mamy alternatywę - po prostu

> trafił się lewy egzemplarz. Jesli dobrze pamietam to sama tarcza

> stoi koło 100zł ale szczerze mówiąc spotkałem sie tylko z calymi

> kopletami.

> Kolego arturo99, bracie:) Ja też jestem pół Legnica pół Wrocław ( a

> trzecie pół Międzygórze ). Nie wiem jak w 1.6 ale u mnie zakres

> tej regulacji jest ograniczyony... rurą od chłodnicy. Wiec

> uważaj bo jak za mocno sobie wykręcisz linke to mozesz uszkodzić

> rurkę.

Jutro jadę po odbiór auta więc wszystkiego się dowiem. Coś przez telefon mi mówił, że okładzina jedna spadła czy cos takiego. Reszta jest cycuś i nawet druga okładzina nienaruszona. Przypominam, że stało się to podczas wrzucania biegu z 2 na 3 z tym, że 3 już mi nie weszła tylko zachrobotało, usłyszałem jakiś metaloczny dźwięk i już żaden bieg nie wszedł. Ruszałem czasem gwałtowniej no ale to jest kurde 8 miechów dopiero. Jak mi reklamacji chu..e nie uwzględnią to zabije! Ale może będzie wszystko OK smile.gif

Napisano

> że okładzina jedna spadła czy cos takiego.

powiem tyle:

icon_eek.gif

ale buble sie zdarzaja

jesli masz na wszytsko kwity to reklamacja musi być uwzględniona

> Przypominam, że stało się to podczas wrzucania biegu z 2 na 3 z

> tym, że 3 już mi nie weszła tylko zachrobotało, usłyszałem jakiś

> metaloczny dźwięk i już żaden bieg nie wszedł. Ruszałem czasem

> gwałtowniej no ale to jest kurde 8 miechów dopiero.

to standardowy objaw padu sprzegła

gdyby od gwałtownego ruszania zdychało sprzegło to ja bym wymieniał 3 razy w roku:) mam na mysli takie katowanie, że czujesz ten charakterystyczny smród jaranego sprzęgła, wtedy ono się autentycznie "sciera w oczach"

Polecam wyjazd na narty do Karpacza w styczniu.

tydzień musiałem wietrzyć auto zeby sie pozbyc tego smrodu:)

Napisano
  • Autor

No tak to chyba nigdy nie katowałem smile.gif Raz w życiu czułem ten smród jak ruszałem z 4 smile.gif A tak to normalnie eksploatowane autko. Dzieki wszystkim za podpowiedzi. Pozdrawiam smile.gif

Napisano

> Kolego arturo99, bracie:) Ja też jestem pół Legnica pół Wrocław ( a

> trzecie pół Międzygórze ). Nie wiem jak w 1.6 ale u mnie zakres

> tej regulacji jest ograniczyony... rurą od chłodnicy. Wiec

> uważaj bo jak za mocno sobie wykręcisz linke to mozesz uszkodzić

> rurkę.

to hello półlegniczaninie wink.gif

nie wiem czy to jednak kwestia linki - przy normalnym położeniu pedału sprzęgła słyszalny jest wyrażny metaliczny dźwięk - jednak po niewielkim podniesieniu pedału (o ok. 2-3 cm) ten dźwięk zanika

czy to dosisk do wymiany - czy jakoś można to prościej (czytaj taniej) wyeliminować ??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.