Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zapieczone odpowietrzniki

Featured Replies

Napisano

Czy zna ktoś skuteczny sposób na odkręcenie zapieczonych tylnych odpowietrzników hamulców ? Chciałem wymienić u mechanika płyn- przednie pusciły tylne nie.Swierdził że się urwią.

Napisano

> Czy zna ktoś skuteczny sposób na odkręcenie zapieczonych tylnych

> odpowietrzników hamulców ? Chciałem wymienić u mechanika płyn-

> przednie pusciły tylne nie.Swierdził że się urwią.

popukaj w nie młotkiem, bo i tak beda na wymiane, moze sie odbija, a jak obrobi sie łepek pod klucz złap "żabą blacharską" zaciskając kilkakrotnie, zeby ząbki dobrze sie wbiły. jak sie urwie jest szansa uratowania cylinderka ale bys musisz uzyc paru narzędzi ślusarskich.....

Napisano

wd-40 dobre na wszystko zawsze warto spróbować hmm.gif

Napisano

jak mechanik nic nie poradził to zmień czym prędzej mechanika.

co do WD-40 według mnie lepiej zastosować typowy środek do odkręcania zapieczonych śrub, bo WD ma za zadanie przede wszystkim smarować. Kiedyś kupiłem środek, chyba "Penetrator" smile.gif, działał dużo lepiej i szybciej niż WD, a jak nie chcesz bawic się w koszty skorzystaj z Coli, efekt murowany.

Napisano

>WD ma za zadanie przede wszystkim smarować.

No, może nie "przede wszystkim" wink.gif To jedna z wielu jego cech:

Quote:

PREPARAT DO USUWANIA WODY

Skład WD-40 zapewnia niezwykle silne właściwości przywierania do metali. W pełni pokrywa powierzchnie, łącznie z mikroskopijnymi zagłębieniami nawet w obecności wilgoci. WD-40 przenika pod warstwę wilgoci tworząc barierę ochronną pomiędzy wodą i metalami. WD-40 jest izolatorem i szybko eliminuje spięcia spowodowane wilgocią.

PENETRATOR

Niezwykłe właściwości przywierania WD-40 do powierzchni powodują, że jest on bardzo skutecznym środkiem penetrującym, który pomaga rozluźnić zapieczone połączenia metali. Pozostałe właściwości WD-40 zapewniają właściwą pracę mechanicznych części metalowych.

ŚRODEK SMARUJĄCY

Niezwykłe właściwości przywierania WD-40 do powierzchni powodują, że czynniki smarujące są dobrze rozprowadzone i silnie przywierającą do poruszających się elementów.

ŚRODEK ANTYKOROZYJNY WD-40
rozprowadza czynniki antykorozyjne na całej powierzchni pokrytego przedmiotu, łącznie z mikroskopijnymi nierównościami. Bariera ochronna WD-40 eliminuje zagrożenie wilgocią i innymi czynnikami korozjotwórczymi. Precyzyjnie wysuszają pokrywaną powierzchnię, eliminując mikroskopijne krople, które są często przyczyną korozji.

ŚRODEK CZYSZCZĄCY

WD-40 dostaje się pod warstwę brudu, tłuszczów, smarów i olejów, czyszcząc spryskaną powierzchnię. Jednocześnie formowana jest bariera antykorozyjna. WD-40 rozpuszcza większość materiałów samoprzylepnych, ułatwiając usuwanie nalepek i innych klejących zabrudzeń.

Napisano

Według mnie Wd jest do wszystkiego. A jak coś jest do wszystkiego to wiadomo że jest do niczego. Lepiej kupić jakiś penetrator z prawdziwego zdażenia. A jaśli chodzi o smarowanie to też lepiej zaopatrzyć się w jakiś specjalny olej. Nie mam dobrego zdania o WD-40.

Napisano

> Według mnie Wd jest do wszystkiego. A jak coś jest do wszystkiego to

> wiadomo że jest do niczego. Lepiej kupić jakiś penetrator z

> prawdziwego zdażenia. A jaśli chodzi o smarowanie to też lepiej

> zaopatrzyć się w jakiś specjalny olej. Nie mam dobrego zdania o

> WD-40.

dokładnie, a cytaty ze strony sprzedającej uw specyfik traktuję z przymróżeniem oka.

Napisano

cylinderek kosztuje 20zl.

warto oszczedzac na Twoim bezpieczenstwie? jak sie nie chca odkrecic to je wymien i juz. to niekosztuje az tak wiele.

wiem, ze z plynem to juz jakis koszt ale to w koncu hamulce!

Napisano

> cylinderek kosztuje 20zl.

> warto oszczedzac na Twoim bezpieczenstwie? jak sie nie chca odkrecic

> to je wymien i juz. to niekosztuje az tak wiele.

> wiem, ze z plynem to juz jakis koszt ale to w koncu hamulce!

dokladnie popieram, koszt niewielki a masz pewnosc ze przez najblizszy czas nie bedzie nic cieklo, a te odpowietrzniki to tez musialbys sobie skads nowe zalatwic, wiec raczej lepiej juz komplet kupic 270751858-jezyk.gif

Napisano

No niby racja.

Tylko jak znam życie nie skonczy sie na wymianie samego cylinderka ale także na wymianie przewodów hamulcowych.

Pozdrowienia

> cylinderek kosztuje 20zl.

> warto oszczedzac na Twoim bezpieczenstwie? jak sie nie chca odkrecic

> to je wymien i juz. to niekosztuje az tak wiele.

> wiem, ze z plynem to juz jakis koszt ale to w koncu hamulce!

Napisano

> No niby racja.

> Tylko jak znam życie nie skonczy sie na wymianie samego cylinderka

> ale także na wymianie przewodów hamulcowych.

> Pozdrowienia

> > wiem, ze z plynem to juz jakis koszt ale to w koncu hamulce!

no przewod hamulcowy kupowalem za 12 zl/szt (do astry hb pasuje 60cm - ja niestety mam 80cm :/ i spiralki musialem krecic).

zabrzmi to moze troche drastycznie ale jak nie masz kasy na utrzymanie auta to kup sobie rower!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.