Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

chcę kupić astrę :)

Featured Replies

Napisano

witam.

mam wielką prośbę. chciałbym kupić astrę I z 1998 -2000r lub astrę II z pierwszych lat produkcji. jak każdy model chrakteryzuję się określonymi wadami i usterkami. i tu moją prośba. proszę napisać mi na co zwrócić uwagę przy zakupie, np. gdzie rdzewieje, co sie wybija, gdzie cieknie itd. chciałbym wyłapać, czy samochód jest przypicowany do sprzedania i ktoś chce ukryć poważne wady. jakie silniki polecacie? czy z 16 zaworowymi silnikami są problemy (przepływomierze, egr'y itp) i czy trudno wkłada się gaz? czy 1,6 8V to dobry silnik? czy lepiej kupić salonówkę czy poszukać z zachodu?

z góry dziękuję za odpowiedzi.

Napisano

Astra F z 1998 to jeszcze nie Classic, będziesz miał dostępne większą gamę silników lepsze wyposażenie, 1999-2000 to już F'ki z Gliwic, 3 silniki do wyboru 1.4 8V 60KM, 1.6 8V 75KM, 1.6 16V 100KM - w sumie wszystkie nadają się do gazu... typowe usterki: rdza, tylne nadkola, progi (choć w Gliwickich słabiej to wyłazi, dużo wolniej), pooglądać czy nie bita, odpalić posłuchać czy równo chodzi, nie klekocze, nie tłucze się coś, jaki olej ejst zalany, jak 15W40 jest prawdopodobne, że go sobie podpija, o co też warto wypytać właściciela, EGR'a się zaślepia i nie ma problemu zlosnik.gif lubią silentbloki s przodu stukać, drążki kierownicze czasami (ach te nasze drogi), zawieszenie tył w tym wieku trzyma się... to chyba tyle... 8V mniej palą i są tańsze w eksploatacji, natomiast 16V dynamika większa, ale i spalanie

Napisano

> witam.

> mam wielką prośbę. chciałbym kupić astrę I z 1998 -2000r lub astrę II

> z pierwszych lat produkcji. jak każdy model chrakteryzuję się

> określonymi wadami i usterkami. i tu moją prośba. proszę napisać

> mi na co zwrócić uwagę przy zakupie, np. gdzie rdzewieje, co sie

> wybija, gdzie cieknie itd. chciałbym wyłapać, czy samochód jest

> przypicowany do sprzedania i ktoś chce ukryć poważne wady. jakie

> silniki polecacie? czy z 16 zaworowymi silnikami są problemy

> (przepływomierze, egr'y itp) i czy trudno wkłada się gaz? czy

> 1,6 8V to dobry silnik? czy lepiej kupić salonówkę czy poszukać

> z zachodu?

> z góry dziękuję za odpowiedzi.

Wszystkie informacje na ten temat znajdziesz we wcześniejszych postach - poszukaj tylko trochę...

Napisano

Fakt, bylo dość sporo, trzeba sobie poszukać w archiwum, ewentualne problemy rozwiejemy później wink.gif

Napisano
  • Autor

> Fakt, bylo dość sporo, trzeba sobie poszukać w archiwum, ewentualne

w tym sęk że forum przejrzałem i takiego tematu nie ma. natomiast przegladanie kazdego wątku mija się z celem, szczególnie że nie znam tego samochodu i nie wiem co może mu potencjalnie dolegać.

potrzebuje skondensowanej informacji, typu: zwróć uwagę na to, na to i na to, bo w tym roczniku to występuje, bo np źle było skonstruowane, jest typowym uszkodzeniem, które wcale nie musi dyskwalifikować samochód. często jest tak że samochód jest tak dopicowany że aż jest to podejżane.

dla przykladu: wcześniej jeżdziłem uno, gdzie regułą był cieknący wybierak, cieknące półosie, rdzewiejące drzwi czy umierający moduł na aparacie zapłonowym. poprostu w tym samochodzie to się psuło i jak ogladałem samochód z np 95 roku który miał ładne drzwi to napewno były szpachlowane.

> problemy rozwiejemy później

wlasnie chce tego uniknać, coby się później nie męczyć.

pzdr.

Napisano

> w tym sęk że forum przejrzałem i takiego tematu nie ma. natomiast

> przegladanie kazdego wątku mija się z celem, szczególnie że nie

> znam tego samochodu i nie wiem co może mu potencjalnie dolegać.

> potrzebuje skondensowanej informacji, typu: zwróć uwagę na to, na to

> i na to, bo w tym roczniku to występuje, bo np źle było

> skonstruowane, jest typowym uszkodzeniem, które wcale nie musi

> dyskwalifikować samochód. często jest tak że samochód jest tak

> dopicowany że aż jest to podejżane.

> dla przykladu: wcześniej jeżdziłem uno, gdzie regułą był cieknący

> wybierak, cieknące półosie, rdzewiejące drzwi czy umierający

> moduł na aparacie zapłonowym. poprostu w tym samochodzie to się

> psuło i jak ogladałem samochód z np 95 roku który miał ładne

> drzwi to napewno były szpachlowane.

> wlasnie chce tego uniknać, coby się później nie męczyć.

> pzdr.

No coz moge Ci tylko doradzic, abys kupil w salonie, wtedy bedziesz go mial od nowosci i bedziesz pewien ze nikt nic przed tobą nie ukrył. Innej 100% rady nie ma. Kazdy cos ukrywa, doslownie kazdy.

Kupując używany samochod musisz liczyc sie z tym ze niewazne jakie rady by Ci dawali to i tak zawsze jest jakies ryzyko ukrytej wady, usterki, itd. Zawsze jest ryzyko. nawet moze byc tak ze kilku mechanikow tego nie wykryje, a potem sie to ujawni. Wiekszosc osob ma szczescie, ale są tacy ze wiele razy astra ich zalamala. Dodam tylko na pocieszenie ze to nietylko tak w oplach jest tongue.gif.

Ty w dodatku nosisz sie z zamiarem zamontowania gazu, a to jeszcze bardziej podnosi ryzyko.

No cóz.... nie popadajmy w paranoje smile.gif. Ale radze przyszykowac sobie troche kasy na ewentualne poprawki po zakupie. Jak kupisz w polsce, to na 90% bedziesz musial cos robic.

Niedawno kupilismy passata b5, stan jak nowka z salonu, swierzo sprowadzony, nie bity, normalnie cudo, ale nie to zeby byl wypicowany przed sprzedazą, poprostu bardzo zadbany. Testowalismy go prawie caly dzien. Jezdzilismy po dziurach po dolach, gazowalismy, hamowalismy, itd. Silnik, nadwozie sprawdzilismy co do centymetra. Podwozie tez. No cóz juz po tygodniu wyszlo ze trzeba bedzie zawieszenie robic, (odbojnice tył, i z przodu cos zaczelo piszczec w amorach). Na razie nic wiecej. Chce tylko zanaznaczyc, ze ideału nie znajdziesz.

Napisano
  • Autor

> No coz moge Ci tylko doradzic, abys kupil w salonie, wtedy bedziesz

> go mial od nowosci i bedziesz pewien ze nikt nic przed tobą nie

> ukrył. Innej 100% rady nie ma.

mogłeś sobie darować ten sarkazm oslabiony.gif

>Kazdy cos ukrywa, doslownie

> kazdy.

> Kupując używany samochod musisz liczyc sie z tym ze niewazne jakie

> rady by Ci dawali to i tak zawsze jest jakies ryzyko ukrytej

> wady, usterki, itd. Zawsze jest ryzyko. nawet moze byc tak ze

> kilku mechanikow tego nie wykryje, a potem sie to ujawni.

> Wiekszosc osob ma szczescie, ale są tacy ze wiele razy astra ich

> zalamala. Dodam tylko na pocieszenie ze to nietylko tak w oplach

> jest .

ja to doskonale wiem, ze kupno samochodu uzywanego to ryzyko. moze masz problem ze zrozumieniem tego co napisałem - nie pytałem jak kupic uzywany samochód tylko jak kupic uzywana astre.

Napisano

> masz problem ze zrozumieniem tego co napisałem - nie pytałem jak

> kupic uzywany samochód tylko jak kupic uzywana astre.

Dość sensownie byłoby może jakby ktoś z kącikowiczów chciał sprzedać. Wtedy prześledzisz historię jego postów i wiesz co jest nie tak a co jest OK zeby.GIF

Napisano

> Dość sensownie byłoby może jakby ktoś z kącikowiczów chciał sprzedać.

> Wtedy prześledzisz historię jego postów i wiesz co jest nie tak

> a co jest OK

Jak sie chlopak naczyta, to zrezygnuje wogole z opla wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jak sie chlopak naczyta, to zrezygnuje wogole z opla

myśle ze nie zrezygnuje z opla smile.gif wcześniej miałem i jeździłem corsą. teraz chce coś większego.

pzdr.

Napisano

To może zrób tak: Ty szukaj a jak juz znajdziesz kandydatki to zapodaj na forum opisy, jakieś fotki, wtedy napiszemy Ci nasze opinie. Bo tak to sam wiesz... Każdy typ silnika ma swoje wady i zalety, blachy też są rózne w róznych rocznikach. Trudno jest przewidzieć wszystkie opcje na jakie możesz trafić.

Napisano
  • Autor

> To może zrób tak: Ty szukaj a jak juz znajdziesz kandydatki to

> zapodaj na forum opisy, jakieś fotki, wtedy napiszemy Ci nasze

> opinie. Bo tak to sam wiesz... Każdy typ silnika ma swoje wady i

> zalety, blachy też są rózne w róznych rocznikach. Trudno jest

> przewidzieć wszystkie opcje na jakie możesz trafić.

dzieki. jak coś znajde to podeśle. mimo to zacieśnie krąg poszukiwań: 4/5 drzwi, benzyna 1.4 16V, 1.6 8V lub 1.6 16V. roczniki już podałem: 1998-2000. lub pierwsze astry II.

pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.