Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PRZYCIEMNIANIE SZYB JAK SIE ZABRAĆ DO TEGO?

Featured Replies

Napisano

Jak to jest z tym przyciemnianiem szyb, mam zamiar sobie okleić tylną i wszystkie boczne z tym, że nie wiem czy trzeba wszystkie szyby wyciągnać i jak sie okleja tylna szybę, bo ona ma ogrzewanie i nie wiem czy można tak okleić ją jak pozostałe.

Proszę o pomoc tych co oklejali.

Napisano

Co prawda nie przyciemnieałem w astrze szyb, tylko w tico i powiem Ci że najlepiej jest wyjąć szyby i przyklejać folię na zdjętą szybę. Ale w astrze pewnie są przyklejone szyby więc jest problem z wyjęciem bo potem trzeba ją wkleić spowrotem. Jeśli chodzi o przyklejanie na ścieżki rezystancyjne ogrzewania tylniej szyby to nie ma sie co bać tylko trzeba dokładniej wyciągać wodę z pod folii bo robią sie pęcheże powietrza. Nawet przy zdzieraniu folii nic się nie działo, ścieżki pozostały nienaruszone. Z tego co zauważyłem po przyciemnieniu tylniej szyby to to że ogrzewanie zaczęło słabiej działać, ale wszystkie ścieżki były nienaruszone.

Co do przyciemniania przednich bocznych szyb to jest to zabronione przez polskie prawo więc niezalecam. Chyba że jest to fabryczne przyciemnienie.

Podobno w zakładach przyciemniają szyby bez ściągania ich ale tam mają te droższe folie. Więc jak już kupować to jakieś dobrej firmy a nie za 20 złotych.

Napisano

> Jak to jest z tym przyciemnianiem szyb, mam zamiar sobie okleić tylną

> i wszystkie boczne z tym, że nie wiem czy trzeba wszystkie szyby

> wyciągnać i jak sie okleja tylna szybę, bo ona ma ogrzewanie i

> nie wiem czy można tak okleić ją jak pozostałe.

> Proszę o pomoc tych co oklejali.

Osobiście nie polecam oklejania szyb na własną rękę. Po pierwsze primo: jak trafisz na radiowóz to szykuj kase. (chociaż sama tylna może by przyciemniona w 1000% i nie mogą się przyczepic).

Po drugie primo: bez wyjmowania szyb z uszczelki nie uda ci się dobrze tego zrobi i zrobic i zawsze znajdzie się jakiś pęcherz.

Po trzecie ultimo: na folie (lepszą - nie z allegro) zapłacisz ok 70 zł a za profesjonalne przyciemnienie 3-szyb tylniej, i 2 bocznych w zakładzie zapłacisz ok 200-250zł i wtedy zyskujesz:

gwarancję z reguły samochód nie przeżyje gwarancji ( z reguły od 5 lat w górę)

atest!! pokazujesz policji na kontroli i naraaaaa

zrobią to naprawdę ładnie, żardnych bąbli, pecherzy itp.

Więc zastanów się jeszcze czy chcesz sam przyciemniac czy da do zakładu. To tyle

post-73592-14352472833473_thumb.jpg

Napisano

Ja oklejałem swoje szybki astra kombi.

Boczne w drzwiach demontowałem natomiast boczne bagażnika i tył oklejałem na autku. Samo oklejanie jest dość kłopotliwe jedna para rąk to stanowczo za mało. Ważna sprawa to BARDZO DOBRZE wymyć i wyskrobać szyby. Każdy brudek później będzie widać. Podczas nakładania folii trzeba MOCNO nawilżyć szybę jak i folię. Na łapkę wyciskającą wodę warto nałożyć złożony na kilka części ręcznik papierowy, łatwo porysować folię. Niema żadnej różnicy przy klejeniu na szybę z ogrzewaniem, można tył pokleić na dwie części łączenie folii właśnie na paskach grzewczych ale osobiście proponuje spróbować z jednego kawałka. powodzenia ok.gif

Napisano

> (...)

> atest!! pokazujesz policji na kontroli i naraaaaa

ten atest nic Ci nie da bo jak szyby przednie beda za ciemnie to i tak dowodzik poleci

Napisano

> Osobiście nie polecam oklejania szyb na własną rękę. Po pierwsze

> primo: jak trafisz na radiowóz to szykuj kase. (chociaż sama

> tylna może by przyciemniona w 1000% i nie mogą się przyczepic).

> Po drugie primo: bez wyjmowania szyb z uszczelki nie uda ci się

> dobrze tego zrobi i zrobic i zawsze znajdzie się jakiś pęcherz.

> Po trzecie ultimo: na folie (lepszą - nie z allegro) zapłacisz ok 70

> zł a za profesjonalne przyciemnienie 3-szyb tylniej, i 2

> bocznych w zakładzie zapłacisz ok 200-250zł i wtedy zyskujesz:

> gwarancję z reguły samochód nie przeżyje gwarancji ( z reguły od 5

> lat w górę)

> atest!! pokazujesz policji na kontroli i naraaaaa

> zrobią to naprawdę ładnie, żardnych bąbli, pecherzy itp.

> Więc zastanów się jeszcze czy chcesz sam przyciemniac czy da do

> zakładu. To tyle

oj chyba nie wiesz co mowisz atest to ja mozna sobie w pupe wlozyc grinser006.gif jest tak tylna, tylne boczne mozesz sobie olejna zamalowac , a przedniej i przednich bocznych nie ruszac wcale, bo zwykle juz maja przepuszczalnosc mniejsza niz 100%, a jesli przyciemnisz reszte mozesz jezdzic spokojnie i Ci nic nie zrobia, ja osobiscie w kombi mam z 3 paskow klejona folie na klapie

Napisano

> oj chyba nie wiesz co mowisz atest to ja mozna sobie w pupe wlozyc

> jest tak tylna, tylne boczne mozesz sobie olejna zamalowac , a

> przedniej i przednich bocznych nie ruszac wcale, bo zwykle juz

> maja przepuszczalnosc mniejsza niz 100%, a jesli przyciemnisz

> reszte mozesz jezdzic spokojnie i Ci nic nie zrobia, ja

> osobiscie w kombi mam z 3 paskow klejona folie na klapie

wg prawa polskiego tylnie szyby moga byc nawet zaspawane jezeli masz oba boczne lusterka ( jak narazie to tylko w wartburgach widzialem 1 lusterko 270751858-jezyk.gif) przednie szyby moga byc przyciemnione chyba 15%

Napisano
  • Autor

Dzięki serdecznie!

pytanie jeszcze jedno mianowicie jakie byście polecili foilie z allegro bo jest tam tego dośc troche i nie bardzo wiem którą kupić, chyba że wogóle nie polecacie tam kupować?

Napisano

> widzialem 1 lusterko ) przednie szyby moga byc przyciemnione

> chyba 15%

Przyciemnienie przednich szyb nie może być większe niż 30%.

Napisano

niestety ściema nie moze być większa niż 25%...

tez musze sobie przyciemnic w mojej F-ce tylnie boczne i tylnią...

tylko czsu i $ nie ma ... clown.gif

Napisano
  • Autor

A jak sie ma sprawa z wyciągnieciem szyb bocznych tylnich one są chyba klejone, czy tylko na uszczelce?

Bo żeby je przyciemnić to chyba też by trzeba było je zdjąć?

Napisano

> A jak sie ma sprawa z wyciągnieciem szyb bocznych tylnich one są

> chyba klejone, czy tylko na uszczelce?

> Bo żeby je przyciemnić to chyba też by trzeba było je zdjąć?

moim zdaniem wystarczy od wewnatrz odkrecic te plastikowe oslony ktore nachodza na szybe i tak dociac aby folia zachodzila pod nie, a poza tym na krawedziach tych szyb jest taka jakby czarna otoczka jakby kawalek szyby byl zamalowany, wiec jak pokryjesz szybe folia, kawaleczek zeby na to zachodzilo to nie bedzie nic widac ok.gif

Napisano
  • Autor

> moim zdaniem wystarczy od wewnatrz odkrecic te plastikowe oslony

> ktore nachodza na szybe i tak dociac aby folia zachodzila pod

> nie, a poza tym na krawedziach tych szyb jest taka jakby czarna

> otoczka jakby kawalek szyby byl zamalowany, wiec jak pokryjesz

> szybe folia, kawaleczek zeby na to zachodzilo to nie bedzie nic

> widac

Czyli radzisz żeby te szyby okleić bez sciągania, w sumie tak jak mówisz powinno sie udać smile.gif

Napisano

> Czyli radzisz żeby te szyby okleić bez sciągania, w sumie tak jak

> mówisz powinno sie udać

powinno sie udac ale znacznie lepiej spokojniej i pewniej bylo by to zrobic w domu wyciagajac te szyby... dlatego czy mozna je wyciagnac? odkrecajac te czesci czy sa klejone ??

Napisano

wydaje mi sie ze jednemu z kolegow na forum kiedys ciekla ta szyba i ja wyjmowal o ile sie nie myle byla jakos przykrecana, chyba byly nawet foty, ale glowy sobie uciac nie dam grinser006.gif

Napisano

Ja przyciemniałem z bratem w vw golfie tanimi foliami i nawet ladnie się prezentuje. Żadnych pecherzy ani prześwitów. Najlepiej robić to w 2 osoby (bez wyciągania szyb).

Jeżeli będziesz wyciągał szyby pamiętaj że te cholerstwo bardzo dlugo schnie, zakładając folia może sie przesunąć.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.