Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przerywacz tylnej wycieraczki, tranzystor - NAPRAWIONE

Featured Replies

Napisano

Witam,

od pewnego czasu (od kiedy mechanik zepsul mi wycieraczke) tylna wycieraczka dziala tak, ze po zalaczeniu jej wlacznikiem przy kierownicy - dziala caly czas a po wylaczeniu zatrzymaju sie w miejscu, w ktorym akurat sie znajduje.

Wiedzialem, ze musi tam byc jakis element sterujacy praca tej wycieraczki. Rozebralem silnik wycieraczki - tj. ten caly element na ktorym trzyma sie pioro wycieraczki.

Poza silniczkiem jest plytka drukowana zaopatrzona w tranzystor MPSW45A, kondensator 25V 100uF i wlasnie przerywacz (Interval wiper control) HG4117/012-ZC.

U mnie ten przerywacz nie dziala - tzn. dziala - tylko jak zewrzec jego styki srubokretem :-).

Jutro jade na Wolumem po zamiennnik. Wlutuje go i zobacze czy to byla wina tego przerywacza.

Jesli to nie to - to pozostaje jedynie mechanizm - ale tam jest tylko koleczko zamachowe po ktorym "jezdza" trzy blaszki z tej plytki drukowanej i one musza w jakis sposob sterowac tym przerywaczem. No nic sprawdze jutro.

Chyba, ze jest ktos kto juz sie tym bawil.

Na razie zalaczylem niewyrazne zdjecie tej plytki.

pzdr

Rostek

post-13358-14352472843087_thumb.jpg

Napisano

Wiesz co, tylko sie znow na mnie nie wsciekaj tak jak ostatnio 270751858-jezyk.gif ale musze Ci powiedziec, ze zadnej ameryki nie odkryles.

To nie zadna nowosc, ze tam jest plytka z przerywaczem, bylo o tym wiele razy na kaciku. Nawet kiedys komus pisalem o tym zeby sobie to sprawdzil.

A tak w ogole zanim zaczniesz sie bawic w wymiane elementow na tej plytce, to sprawdz czy te 3 styki dobrze laczyly z pierscieniem, to moglo byc przyczyna Twoich problemow. A jak nie to, to moze masz jakis zimny lut na druku, dokladnie sprawdz, ewentualnie popraw wszystkie luty, nie ma ich tak duzo a bedzie na bank pewne. Ja mialem kiedys podobne objawy, i sie okazalo ze w jednym miejscu byl zimny lut, za cholere go nie widzialem, dopiero jak pod lupa to zaczalem ogladac to mnie oswiecilo hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Wiesz co, tylko sie znow na mnie nie wsciekaj tak jak ostatnio ale

> musze Ci powiedziec, ze zadnej ameryki nie odkryles.

> To nie zadna nowosc, ze tam jest plytka z przerywaczem, bylo o tym

> wiele razy na kaciku. Nawet kiedys komus pisalem o tym zeby

> sobie to sprawdzil.

> A tak w ogole zanim zaczniesz sie bawic w wymiane elementow na tej

> plytce, to sprawdz czy te 3 styki dobrze laczyly z pierscieniem,

> to moglo byc przyczyna Twoich problemow. A jak nie to, to moze

> masz jakis zimny lut na druku, dokladnie sprawdz, ewentualnie

> popraw wszystkie luty, nie ma ich tak duzo a bedzie na bank

> pewne. Ja mialem kiedys podobne objawy, i sie okazalo ze w

> jednym miejscu byl zimny lut, za cholere go nie widzialem,

> dopiero jak pod lupa to zaczalem ogladac to mnie oswiecilo

Witam,

po pierwsze nigdy sie nie wsciekam a po drugie, nie zadne luty, nie przerywacz - a po prostu tranzystor.

Oryginalny tranzystor to: MPSW45A (NPN)

http://www.onsemi.com/pub/Collateral/MPSW45-D.PDF

Jego zamiennik to: BD139

http://www.fairchildsemi.com/ds/BD%2FBD139.pdf

Po wymianie tranzystora (trzeba zwrocic uwage na nozki - Baza, Emiter, Kolektor, bo w jednym i w drugim sa one inaczej rozmieszczone i trzeba zamienic miejscami przed wlutowaniem) wycieraczka zaczela dzialac prawidlowo.

Jednak jest to nieco inny tranzystor o nieco innych parametrach niz oryginalny i wycieraczka owszem dziala - ale czas pomiedzy jednym uruchomieniem piora wycieraczki a drugim to u mnie jakies 3 sekundy.

Troche za malo - no ale coz, nie znalazlem innego tranzystora dzisiaj na Wolumenie (lalo jak z cebra i malo ludzi bylo). Jak wroce z urlopu poszukam oryginalu i jeszcze raz je podmnienie - moze czas wycierania sie wydluzy do conajmniej 10-15 sekund.

A u was co ile sekund po wlaczeniu - pioro tylnej wycieraczki wyciera szybe?

Zatem jesli ktos ma takie objawy z wycieraczka jak u mnie przed naprawa - czyli po wlaczeniu dziala caly czas i zatrzymuje sie w miejscu gdzie wylaczymy wylacznikiem przy kierownicy - to trzeba wymienic tranzystor, ktory jest na plytce przy mechanizmie tylnej wycieraczki.

Pozdrawiam

Rostek

P.S

a hammereit wysechl i jest git - chyba "wisze" Ci 20.GIF

Napisano
  • Autor

No co jest?

Powiedzcie mi - co ile sekund zalacza sie wasza tylna wycieraczka.

Dzieki

Rostek

Napisano

> No co jest?

> Powiedzcie mi - co ile sekund zalacza sie wasza tylna wycieraczka.

> Dzieki

> Rostek

ok. 4-5 sek (od nowości)

Ale kiedyś (raz) jakieś 6-7 lat temu przy silnym deszczu zaczęła mi tylna wycieraczka pracę ciągłą smile.gif

Nawet się ucieszyłem bo sprawniej zgarniała wodę wink.gif

Potem (po deszczu) wszystko wróciło do normy i tak zostało.

Napisano

> No co jest?

> Powiedzcie mi - co ile sekund zalacza sie wasza tylna wycieraczka.

> Dzieki

> Rostek

mi sie wydaje ze u mnie w Bravo koło 3s i czasem to za wolno dla mnie, wogole powinny być 2pozycje praca ciagła i przerywana, ale dokladnie jeszcze sprawnie bo narazie stoi u lakiernika

Napisano

> Jednak jest to nieco inny tranzystor o nieco innych parametrach niz

> oryginalny i wycieraczka owszem dziala - ale czas pomiedzy

> jednym uruchomieniem piora wycieraczki a drugim to u mnie jakies

> 3 sekundy.

Nie tranzystor decyduje o okresie włączania wycieraczki tylko kondensator. Wymiana nic nie da. Poeksperymentuj z kondensatorem. Jeśli masz mieć dłuźszy okres to zwiąksz pojemność do 220 lub 330 mikrofaradów.

Napisano
  • Autor

> Nie tranzystor decyduje o okresie włączania wycieraczki tylko

> kondensator. Wymiana nic nie da. Poeksperymentuj z

> kondensatorem. Jeśli masz mieć dłuźszy okres to zwiąksz

> pojemność do 220 lub 330 mikrofaradów.

Wymiana tranzystora dala tyle, ze wycieraczka zaczela wogole dzialac prawidlowo. Tak zrobie - wymienie kondensator - na poczatek dam taki sam tylko nowy. Ja wiem, moze ten juz stracil swoje wlasciwosci. Albo sproboje 200uF (ten oryginalny ma 100uF).

Dzieki za podpowiedz.

pzdr

Rostek

Napisano

> chyba "wisze" Ci <piwko>

No to git ok.gif

A co do Twojego pytania o czestotliwosc wachniec wycieraczki, to u mnie jest tak niecale 4 sek. (dzis specjalnie sprawdzalem z zegarkiem w reku) smile.gif

• 7 miesięcy później...
Napisano

> Nie tranzystor decyduje o okresie włączania wycieraczki tylko

> kondensator. Wymiana nic nie da. Poeksperymentuj z

> kondensatorem. Jeśli masz mieć dłuźszy okres to zwiąksz

> pojemność do 220 lub 330 mikrofaradów.

Wiem że stary temat, ale muszę sprostować błędną wypowiedź przedmówcy. Może się komuś przydać.

Jak najbardziej w tym wypadku decyduje tranzystor również.

Zanim napisze ktoś głupotę proponuję obejrzeć co to za tranzystor oryginanly i dlaczego BD139 będzie inaczej się zachowywał (skróci zdecydowanie czas między wahnięciami).

MPSW45 jest to tranzystor darlingtona który ma nawet kilkaset razy mniejszy prąd bazy niż BD139. Stąd przez złącze baza-emiter tranzystora oryginlanego płynie bardzo mały prąd który w zasadzie nie obciążą istotnie układu opóźniającego RC. Natomiast BD139 zdecydowanie ma już wpływ.

Oczywiście zmiana kondensatora również wpłynie na czas, ale elektrolity źle zachowują się w układach z długimi czasami i te czasy stają się im dłuższe tym mniej stabilne, bardziej zmienne w czasie itp. Pewnie dlatego był tam darlington.

Jest jeszcze innsy aspekt, ale nie znam układu więc nie wim czy tutaj istotny.

BD135 zdecydowanie bardziej obciążą wcześniejszy układ. Jeśli jest to jakiś półprzewodnik to może doprowadzić do jego uszkodzenia.

Generalnie nie jest to zamiennik i zdecydowanie nie polecam takiej zamiany.

Użyj oryginalnego, lub poszukaj zbliżonego tranzystora. Na rynku jest tego mnóstwo i nie powinno być problemu ze znalezieniem czegoś lepszego

Napisano
  • Autor

> Generalnie nie jest to zamiennik i zdecydowanie nie polecam takiej

> zamiany.

> Użyj oryginalnego, lub poszukaj zbliżonego tranzystora.

A ja powiem tak. Kolego Wlodek - nie mieszaj.

BD139 jest zamiennikiem MPSW45A i smialo mozna go uzyc gdy wycieraczka zacznie nam dzialac bez przerwy.

Na dokladke - tranzystor nie ma wplywu na czas obrotu piora wycieraczki. Zarowno dla tranzystora BD139 i MPSW45A o czasie obrotu piora decyduje kondensator - wiem to, bo sam sprawdzalem z jednym i drugim tranzystorem.

W tej chwili mam kondensator chyba 440 uF i obrot piora wycieraczki mam co 8 sekund.

Drogi Wlodku, to co napisales to teoria - a praktyka pokazuje cos innego :-)

P.S

wycieraczke naprawialem (wymiana tranzystora i kondensatora) prawie rok temu i jak do tej pory dziala.

Napisano

> A ja powiem tak. Kolego Wlodek - nie mieszaj.

> BD139 jest zamiennikiem MPSW45A i smialo mozna go uzyc gdy

> wycieraczka zacznie nam dzialac bez przerwy.

> Na dokladke - tranzystor nie ma wplywu na czas obrotu piora

> wycieraczki. Zarowno dla tranzystora BD139 i MPSW45A o czasie

> obrotu piora decyduje kondensator - wiem to, bo sam sprawdzalem

> z jednym i drugim tranzystorem.

> W tej chwili mam kondensator chyba 440 uF i obrot piora wycieraczki

> mam co 8 sekund.

> Drogi Wlodku, to co napisales to teoria - a praktyka pokazuje cos

> innego :-)

> P.S

> wycieraczke naprawialem (wymiana tranzystora i kondensatora) prawie

> rok temu i jak do tej pory dziala.

Niestety piszesz bzdury.

Problem polega na tym - bez obrazy - że ja wiem co piszę bo to jest moja branża i zdecydowanie mogę się pos tym podpisać.

Natomiast z całą pewnością mogę napisać że jesteś domorozsłym amatorem, który coś gdzieś usłyszał, trochę przeczytał i myśli że wszystko wie.

Ja wytłumaczyłem dlaczego będą rozbieżności i one muszą być. I po mailach widać że są duże.

Jeśli jest to tylko kwestia rozbieżności, i układ jest tak zaprojektowany że nic mu nie zaszkodzisz tym to może tak być i tyle.

Natomiast nie wiesz tego, więc jak chcesz ryzykować to rób to , a innym idzielam porad jak powinna wyglądać ta naprawa i tyle.

Jak układ jest inaczej zaprojektowany, to uszkodzisz sobie - w dłuższym czasie chociażby ( na Twoje szczęście tylna wycieraczka jest mało używana) sterowanie i to już może być większy problem.

> BD139 jest zamiennikiem MPSW45A i

a to co tutaj napisałeś świadczy o tym że nie wiesz co to zamiennik, nie rozumiesz co to tranzystotr bipolarny, nie rozumiesz co to darlington, nie rozumiesz co to prąd bazy, kolektora i mnóstwa innych rzeczy. Odróżniasz tylko polaryzację npn i pnp. A to trochę za mało by się w ten sposób wypowiadać.

> Na dokladke - tranzystor nie ma wplywu na czas obrotu piora

to zdanie to już kropka na i.

pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Bez obrazy, ale wydaje mi sie, ze jestes zwyklym teoretykiem, ktory cos, gdzies wyczytal a nigdy w zyciu nie widzial na oczy tranzystora.

Oczywiscie masz prawo uwazac inaczej - ja jednak twierdze, ze jeden kondensator jest zamiennikiem drugiego bo ma zblizone parametry.

Kazdy uzytkownik sam zdecyduje czy uzywac tego tranzystora czy innego - nie twierdze, ze moze sa tranzystory o bardziej zblizonych parametrach do oryginalnego a nie mam zamiaru wyszukiwac w googlach (tak jak zapewne Ty sie naczytales) teorii o tym, ze moja racja jest mojsza niz Twojsza.

Ja uzylem tego tranzystora i dziala, wiec to jest najlepszy dowod, ze wszystko z nim OK, a ze sa inne - pewnie sa i co z tego?

pzdr

Rostek

P.S

a czy moglbys podac numer najlepszego zamiennika oryginalnego tranzystora? Dzieki temu uzytkownicy cos na tym skorzystaja.

P.S2

poza tym to jest MPSW45A a nie MPSW45

P.S3

czy mozesz wskazac miejsce w opisie obydwu tranzystorow, w ktorym jest podany prad Bazy (dzieki temu bedziemy mogli sprawdzic czy ten prad jak piszesz jest rzeczywiscie kilkaset razy mniejszy niz w przypadku tranzystora BD139)?

Napisano

> Bez obrazy, ale wydaje mi sie, ze jestes zwyklym teoretykiem, ktory

> cos, gdzies wyczytal a nigdy w zyciu nie widzial na oczy

> tranzystora.

> Oczywiscie masz prawo uwazac inaczej - ja jednak twierdze, ze jeden

> kondensator jest zamiennikiem drugiego bo ma zblizone parametry.

> Kazdy uzytkownik sam zdecyduje czy uzywac tego tranzystora czy innego

> - nie twierdze, ze moze sa tranzystory o bardziej zblizonych

> parametrach do oryginalnego a nie mam zamiaru wyszukiwac w

> googlach (tak jak zapewne Ty sie naczytales) teorii o tym, ze

> moja racja jest mojsza niz Twojsza.

> Ja uzylem tego tranzystora i dziala, wiec to jest najlepszy dowod, ze

> wszystko z nim OK, a ze sa inne - pewnie sa i co z tego?

> pzdr

> Rostek

Cały czas to potwierdzasz co napisałem wcześniej.

Jesteś jak ten znachor na wsi który często czyni więcej złego niż dobrego, a z braku lekarzy uchodził za guru.

Teraz już mylisz kondensator z tranzystorem. HORROR!!!

A co do mojej teorii, to jestem zawodowym konstruktorem elektronikiem z wieloma wyrobami produkowanymi od kilku lat .

Z tego żyję i to całkiem nieźle.

Oczywiście każdy niech sam zadecyduje. Ale żałośc bierze że takie osoby jak Ty próbują być opiniotwórcze.

Co do pytań to owszem za chwilę podam.

Pytasz o konkrety więc Ci (i nie tylko Tobie) je dam.

Daj mi pół najwyżej godziny. OK?

Napisano

> Daj mi pół najwyżej godziny. OK?

po 3 minutach szukania zdecydowanie lepszy będzie ten.

BC877 lub BC879 koszt ok. 50gr/szt W zależności od sklepu może do 1PLZ.

tylko uwaga przy montażu. Odwrócone piny !!!

Zdecydowanie lepsze bo te już trudno zarżńąć:

BD678, BD680, BD682, (0,8...1,5 w detalu).

Oczywiście tak zaontować aby nie pomylić pinów EBC.

Jest jeszcze kupa innych popularnych ale aby nie mieszać to na tym zakończę.

>P.S3

>czy mozesz wskazac miejsce w opisie obydwu tranzystorow, w >ktorym jest podany prad Bazy (dzieki temu bedziemy mogli >sprawdzic czy ten prad jak piszesz jest rzeczywiscie kilkaset >razy mniejszy niz w przypadku tranzystora BD139)?

Tranzystory te mają inne przeznaczenie i w zależności od producenta trochę inaczej są opisywane.

Ale spróbuję wyjaśnić, bo bezpośrednio w porównaniu tabel danych nie ma takiej informacji ( właśnie ze względu na to że są to innego typu wręcz tranzystory !!!)

Chyba najprościej będzie tak:

BD139- w parametrze UceSAT podane warunki testu: Ic=500mA, Ib=50mA i to jest prąd bazy w tym układzie przy prądzie obciążenia 500mA. Gdy obciążenie silnika dojdzie do 1,5A to prąd bazy przekroczy najprawdopodobniej 150mA !!!

(nie znam dokładnie jakie to obciążenie silnikiem ale zabrudzony pewnie i osiąga przy starcie 1,5A a nawet jeśli tyko 0,5A to i tak jest 50mA) dla 1A- 100mA.

MPSW45A: przy prądzie obciążenia 1A prąd bazy to tylko 2mA ( też należy patrzeć UCESAT bo wtedy tranzystor działa jako klucz i jest załączony)

Dla BD139 prąd bazy jest 50 razy większy !!!!!!!!!!!

50 razy bardziej obciążony jest stopień sterujący. Jakie tego będą skutki ?

Oczywiście nie jest to kilkaset jak napisałem wcześniej, ale napisałem tak 'z bańki' ovczywiście. Nie jest już istotne czy 50 czy 100 bo to tylko 2 krotna różnica.

Włącz wycieraczkę np na 2-3 godz. ciąłej pracy. Sam się przekonasz.

Jeśli nie wyjaśniłem to napisz. Spróbuję jeszcze inaczej. Ale chyba prościej będzie trudno. Starałem się to łopatologicznie napisać i powinien to zrozumieć każdy kto zrozumiał mA :-)

Natomiast z całą pewnością należy się Tobie honor za chęci i wkład Twój w zapoczątkowany temat. Sam doszedłeś aż do tranzystora. Może wybór zamiennika nie najlepszy ale i tak: moje gratulacje. To już jest coś. Dobry początek.

Chociaż niektórzy politycy lubią mówić że nieważne jak mężczyzna zaczyna, ważne jak kończy, ale zostawny to politykom. Sam - gdy mi padnie przerywacz- będę - dzięki Tobie - wiedział od razu gdzie szukać. Zaoszczędzi to mi - a pewnie i wielu innym - kupę czasu.

Pozdrawiam.

wlodek

Napisano
  • Autor

No teraz faktycznie lopatologicznie wyjasniles.

Skoro tak niezle zarabiasz to czemu takim zlomem jezdzisz :-)

A pomylenie kondensatora z tranzystorem mialo charakter czysto literowy a nie techniczny.

Taki tranzystor (jako zamiennik) polecili mi sprzedawcy na Wolumenie, bo istotnie nie jestem elektronikiem.

Wycieraczke moge wlaczyc nawet na kilka godzin i tak obraca sie co 8 sekund. Rzadko sie jednak zdarza zeby deszcz padal dluzej niz godzine wiec nie ma potrzeby wlaczania jej na tak dlugo.

pzdr

Rostek

Ad P.S.3

>>Ale spróbuję wyjaśnić, bo bezpośrednio w porównaniu tabel danych nie ma takiej informacji ( właśnie ze względu na to że są to innego typu wręcz tranzystory !!!)

Wskaz mi roznice pradu bazy miedzy tymi tranzystorami w jakims dokumecie to wtedy uwierze.

Napisano
  • Autor

Powiem tak - pieprzysz glupoty. W takim ukladzie wedlug Ciebie kazdy tu jest znachorem, bo nie sadze aby wszyscy byli zawodowymi mechanikami lub elektronikami.

To jest kacik uzytkownikow samochodow a nie elektronikow-teoretykow.

Wiekszosc "dlubie" przy samochodzie i dzieli sie tym z innymi. Kazdy robi to wedle uznania i umiejetnosci.

Oczywiscie wszelkie konstruktywne uwagi sa mile widziane - tak jak ta o doborze lepszego tranzystora (jak bede na gieldzie zapytam o tranzystory, ktorych numery podales).

I nie jestem znachorem panie prof. Wilczur mlot.gif

pzdr

Rostek

Napisano

> No teraz faktycznie lopatologicznie wyjasniles.

> Skoro tak niezle zarabiasz to czemu takim zlomem jezdzisz :-)

Bo to auto robi jako drugie, zapasowe.

Po za tym nie lubię wyrzucać kasy. Można ją wydać przecież różnie.

Jak auto OK to po co przepłacać. Ja jestem z niego zadowolony. Póki co.

> A pomylenie kondensatora z tranzystorem mialo charakter czysto

> literowy a nie techniczny.

Wiedziałem. Było to złośliwe. Przepraszam. Zagalopowałem się.

> Taki tranzystor (jako zamiennik) polecili mi sprzedawcy na Wolumenie,

> bo istotnie nie jestem elektronikiem.

> Wycieraczke moge wlaczyc nawet na kilka godzin i tak obraca sie co 8

Sądzę że w jednym ciągu nie chodziła tyle.

> sekund. Rzadko sie jednak zdarza zeby deszcz padal dluzej niz

> godzine wiec nie ma potrzeby wlaczania jej na tak dlugo.

Nie jest to taki prosty problem.

Jest taki parametr jak MTBF (mean time between failure). Można przy jego pomocy wyliczyć prawdopodobieństwo uszkodzenia układu po określonym czasie.

powtarzam PRAWDOPODOBIEŃSTWO. Czasem układ padnie szybciej, czasem popracuje dłużej, ale na jego podstawie dowiesz się czy zaprojektownay układ jest lepszy od innego czy gorszy odnoście niezawodności. można to wyliczyć.

Natomiast skoro te tranzystory padają ( pewnie właśnie po kilku latach bo coś zostało niedoszacowane) to należało by wstawić trochę mocniejszy niż ten który padł. Stąd lepsze byłyby te BD a nie BC ( z wynienionych wcześniej). MTBF radykalnie wzrośnie (przynajmniej użytego tranzystora za reszte nie odpowiadam bo nie znam układu).

> Ad P.S.3

> Wskaz mi roznice pradu bazy miedzy tymi tranzystorami w jakims

> dokumecie to wtedy uwierze.

Przecież napisałem wyżej jakie są różnice.

A odwołałem się do linków i not które Ty zamieściłes wcześniej.

Przytoczę jeszcze raz:

>Oryginalny tranzystor to: MPSW45A (NPN)

>http://www.onsemi.com/pub/Collateral/MPSW45-D.PDF

>Jego zamiennik to: BD139

>http://www.fairchildsemi.com/ds/BD%2FBD139.pdf

porównaj sobie te parametry przy Uce sat.

Napisano
  • Autor

A pierwsze auto to Marea? 270635636-JUMP2.gif

Popytam na Wolumenie - zobaczymy co praktycy powiedza o "Twoich" kondensatorach :-)

pzdr

Rostek

P.S

widze, ze szybko poprawiasz bledy :-)

Napisano

> A pierwsze auto to Marea?

Nie ten koncern smile.gif

> Popytam na Wolumenie - zobaczymy co praktycy powiedza o "Twoich"

> kondensatorach :-)

A jesteś pewien że tam są praktycy ?

Tam są na pewno handlowcy. Niektórzy być może i amatorzy praktycy. Ale generalnie lepsze takie źródło informacji niż żadne.

Natomiast najlepiej pogadaj z jakimś konstruktorem elektronikiem to będzie dobre źródło. I nie mam na myśli tu siebie bo jesteś nieufny w stosunku do mnie więc pewnie nie przekonam Cię niczym. Musisz znaleźć to potwierdzenie gdzieś indziej.

> pzdr

> Rostek

> P.S

> widze, ze szybko poprawiasz bledy :-)

Za szybko piszę i niestety nie czytam przed zatwierdzeniem dopiero potem . Ale poprawię się.

Napisano
  • Autor

Tak naprawde - pewnie zapomne o tym, do czasu kiedy wycieraczka znow sie zepsuje :-)

Tak czy inaczej dzieki za wskazowki (oczywiscie tylko te cenne) wink.gif

pzdr

Rostek

Napisano

stopien sterujacy zlozony jest z kondenstaora i stykow na kółku mysle ze prad wytrzyma spokojnie wiekszy niz te 50mA tam nie ma zadnego mikrokontorlera do spalenia sory ale to tylko zwykly przerywacz co bys tam chcial jeszcze

Napisano

> Wiem że stary temat, ale muszę sprostować błędną wypowiedź

> przedmówcy. Może się komuś przydać.

> Jak najbardziej w tym wypadku decyduje tranzystor również.

> Zanim napisze ktoś głupotę proponuję obejrzeć co to za tranzystor

> oryginanly i dlaczego BD139 będzie inaczej się zachowywał

> (skróci zdecydowanie czas między wahnięciami).

> MPSW45 jest to tranzystor darlingtona który ma nawet kilkaset razy

> mniejszy prąd bazy niż BD139. Stąd przez złącze baza-emiter

> tranzystora oryginlanego płynie bardzo mały prąd który w

> zasadzie nie obciążą istotnie układu opóźniającego RC. Natomiast

> BD139 zdecydowanie ma już wpływ.

Dlatego po analizie - i wsadzeniu BD139 który nie zadziałał - wsadziłem MOSFETa - który na pewno nie obciąża układu smile.gif

Napisano
  • Autor

> Dlatego po analizie - i wsadzeniu BD139 który nie zadziałał -

> wsadziłem MOSFETa - który na pewno nie obciąża układu

I co? Teraz dziala? Jaki dokladnie tranzystor wstawiles?

pzdr

Rostek

Napisano

> Dlatego po analizie - i wsadzeniu BD139 który nie zadziałał -

> wsadziłem MOSFETa - który na pewno nie obciąża układu

Hmmm, nie wiem czy pisać co o tym sądzę bo pewnie zaraz znowu ktoś mnie zruga. Ale zobaczymy. klotnia.gifsmile.gif

W skrócie nie jest to dobry pomysł.

Tranzystory MOSFET nie za bardzo nadaje się do sterowania w tym układzie. Oczywiście ma on też pewne zalety w stosunku do bipolarnego, ale...

W stanie załączenia oryginalny tranzystor ma napięcie na bazie w momencie załączenia niecałe 1.5V (może nawet około 1V w zależności od obciążenia). I jest to jakby napięcie progowe w tym układzie. W uproszczeniu przekroczenie tego napięcia powoduje załączenie oryginalnego tranzystora. (Dla BD139 będzie to np. 0.6...0.7 V więc i tu jest jeszcze różnica - to dla Rostka info).

Nie wiem jaki tranzystor użyłeś, ale powiedzmy że popularny np. BUZ11.

Jego napięcie UGSth waha od od około 2...4V.

Aby go w otworzyć należy podać napięcie na bramkę przynajmniej 5V a dla niektórych egzemplarzy (mają bardzo duże rozrzuty MOSFETy) nawet 6..7. Pełnie otwarcie dopiero można liczyć około 10V.

Stąd wynika, że nawet jak twój układ działa teraz poprawnie to:

1. Czasy mogą być zupełnie inne w zależności od egzemplarza tranzystora.

2. Być może nie z każdym tranzystorem może działać ten układ (jak sam się przekonałeś z BD139 kolegi ROSTKA rozwiązaniem)

3. Do tego dochodzi bardzo duże pływanie Ugsth w funkcji temperatury (około 2V) a wahania temperatury w samochodzie są w Polsce -25 ...+70 a może nawet więcej gdy samochód wystawiony jest na słońcu i wydziela się w nim jeszcze jakaś moc w postaci ciepła. Może to się objawić tym że będziesz miał albo różne okresy wahnięć w zależności od pory roku, a w najgorszym wypadku czasem nie chcieć działać.

Generalnie układ aby pracował z MOSFETEm to musi być zaprojektowany do tego.

pozdrawiam. wlodek

Napisano

> W stanie załączenia oryginalny tranzystor ma napięcie na bazie w

> momencie załączenia niecałe 1.5V (może nawet około 1V w

> zależności od obciążenia). I jest to jakby napięcie progowe w

> tym układzie. W uproszczeniu przekroczenie tego napięcia

> powoduje załączenie oryginalnego tranzystora. (Dla BD139 będzie

> to np. 0.6...0.7 V więc i tu jest jeszcze różnica - to dla

> Rostka info).

> Nie wiem jaki tranzystor użyłeś, ale powiedzmy że popularny np.

> BUZ11.

> Jego napięcie UGSth waha od od około 2...4V.

Zobacz na te MOSFETY tranzystory

może mniej popularne - ale wygodne bo są smile.gif

Napisano

> Zobacz na te MOSFETY tranzystory

> może mniej popularne - ale wygodne bo są

Wziąłem 2 pierwsze od góry bo nie podałes który.

2N6660 lub 2N6661

i tak.

Cena jednostkowa 2N6661 w tme to 36PLZ.

2n6660 nie dostępny.

Nie wiem ile w zwykłym sklepie i czy przeciętny amator hobbysta je będzie mógł kupić. Już to jest sporą przeszkodą.

Widzę że 2n7000 jest zdecydowani tańszy, ale pisać co o każdym sądzę jest bez sensu.

Jeśli coś proponujesz to podaj konkretny typ to możemy porozmawiać o tym.

W Twoim linku jest kilkadziesiąt tranzystorów więc, jeśli coś konkretnego proponujesz to podaj konkretny typ to możemy porozmawiać o tym.

Napisano

> Wziąłem 2 pierwsze od góry bo nie podałes który.

> 2N6660 lub 2N6661

> i tak.

> Cena jednostkowa 2N6661 w tme to 36PLZ.

> 2n6660 nie dostępny.

> Nie wiem ile w zwykłym sklepie i czy przeciętny amator hobbysta je

> będzie mógł kupić. Już to jest sporą przeszkodą.

> Widzę że 2n7000 jest zdecydowani tańszy, ale pisać co o każdym sądzę

> jest bez sensu.

> Jeśli coś proponujesz to podaj konkretny typ to możemy porozmawiać o

> tym.

> W Twoim linku jest kilkadziesiąt tranzystorów więc, jeśli coś

> konkretnego proponujesz to podaj konkretny typ to możemy

> porozmawiać o tym.

wsadziłem AFAIR VN3205

Napisano

Sorry ze nie w temacie ale bys pokazal jak ladnie wygladaja u ciebie twoje soczewy:)

Napisano

> wsadziłem AFAIR VN3205

Ten wygląda że będzie bardzo podobnie się zachowywał. Raczej nie zarżniesz go.

Natomiast jest to rozwiązanie chyba tylko dla Ciebie i kilku innych osób które mają dostęp w pracy do takich elementów. Nie jest to element który można dostać nawet w przyzwoicie zaopatrzonym sklepie. Przypuszczam że cena ich to w detalu też nie 2PLZ. Dlatego zdecydowanie za lepszy wybór jako uważam wcześniej podane BD678, BD680, BD682.... Są i dosyć popularne i cena nikogo nie porazu nawet jeśli okaże się że coś źle zrobił i spali po drodze jeden tranzystor. Z różnych powodów zdarza się to i u zawodowców a co dopiero u amatorów. Zarżnąć tych BD.... też nie da rady. Oba mogą paść chyba tylko wtedy gdy silnik się zatrze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.