Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wskaznik paliwa fiat marea

Featured Replies

Napisano

Posiadam owe auto od niedawna, interesuje mnie jedna rzecz propo wskaznika paliwa. Ze wlewajac 10l i skazowka nawet sie nie ruszy z "zera" nie wspomne bo moze to normalne:) Ale majac 20l, skazowka przesunie sie na pierwsza kreska-kontrolka zgasnie. Ale strasznie wariuje, a to "zero", zgasze, odpale, znowu pierwsza kreska, i tak ciagle. Czym to moze byc spowodowane? Jak jest wiecej paliwa, skazowka dziala poprawnie

Napisano

> Posiadam owe auto od niedawna, interesuje mnie jedna rzecz propo

> wskaznika paliwa. Ze wlewajac 10l i skazowka nawet sie nie ruszy

> z "zera" nie wspomne bo moze to normalne:) Ale majac 20l,

> skazowka przesunie sie na pierwsza kreska-kontrolka zgasnie. Ale

> strasznie wariuje, a to "zero", zgasze, odpale, znowu pierwsza

> kreska, i tak ciagle. Czym to moze byc spowodowane? Jak jest

> wiecej paliwa, skazowka dziala poprawnie

TTTM - olać albo bawić się w poprawę styków itp....

Napisano

przywitaj się ładnie z kolegami ,

co z profilem zrobic , to już wiesz ,

odnośnie wskaźnika to poszukaj w starszych postach bo ten temat przewija się nader często

Napisano
  • Autor

hehe, a wiec witam wszystkich uzytkownikow fiatow, posiadam moja marysie od miesiaca, i jestem zadowolony z wyboru:) Jedyna wada tej sztuki jest taka ze ma kokpit w jasnym kolorze, a adaptorow pod "nie" fabryczne radio nie robia w innym niz czarny :/ lekki bol:)

A ze wskaznikiem faktycznie idzie sie przyzwyczaic:) jednak jakby bylo sprawne bylbym bardziej zadowolony:)

Napisano

> A ze wskaznikiem faktycznie idzie sie przyzwyczaic:) jednak jakby

> bylo sprawne bylbym bardziej zadowolony:)

Witaj, Dam Ci dobrą radę i dolegliwości ustąpią.

ZAWSZE musisz mieć pół zbiornika benzyny bo w przeciwnym wypadku czeka Cie wymiana pompki paliwa (dla Ciebiem jest i dobra tego strona -przy tej okazji będziesz mógł dokładniej poznać zasadę działania pływaka).

A bez żartów, pilnuj tego bo ja już trzecią pompę wymieniam.

Kiedy będziesz tego przestrzegał Twoj wskaźnik paliwa będzie działał bez problemu, a Ty zaoszczedzisz pare groszy i nerwy.

Pozdrawiam

Napisano

> A bez żartów, pilnuj tego bo ja już trzecią pompę wymieniam.

Szczerze watpię czy przyczyną był za mały stan paliwa. Jak tylko mignie rezerwa to tankuję 10l i jeżdżę, aż znowu zamryga. Już 3,5 roku na lpg i żadnych problemów z pompą paliwa.

"Za niski stan paliwa w baku" to taka mantra większości mechaników, jak do nich pojedziesz z zepsutą pompą i założonym lpg. Tyle tylko, że jeżdżąc na noPb jakoś nie ma przykazu jazdy z conajmniej połową paliwa w baku, pompa też działa cały czas i jakoś nie ulega z tego powodu awarii.

Napisano

> A bez żartów, pilnuj tego bo ja już trzecią pompę wymieniam.

> Kiedy będziesz tego przestrzegał Twoj wskaźnik paliwa będzie działał

> bez problemu, a Ty zaoszczedzisz pare groszy i nerwy.

Powinniście pomyśleć o czymś innym, jeśli tego jeszcze nie zrobiliście do tej pory. Jeśli się obawiacie o pompkę w czasie jazdy na LPG to po prostu na ten okres ją wyłączajcie. Z tego co wiem nie jest w tedy potrzebna. Niech się wypowie elektryk z doświadczeniem, ale wydaje mi się, że zwykły przekaźnik podłączony dobrze do elektrozaworu gazu, może automatycznie odcinać zasilanie pompki. Nie wyeliminuje to problemu jazdy z małą ilością paliwa podczas rozruchu samochodu, ale zawsze skróci okres "męczenia" pompki i pozwoli dojechać na LPG bez stresu do stacji. Druga rzecz to oszczędzacie pompkę, bo wszystko się zużywa w czasie pracy.

Na allegro widziałem kiedyś takie cudo, ale wydaje mi się, że tam jest zwykły przekaźnik w obudowie, więc szkoda przepłacać.

Z drugiej stron zdziwił bym się jak by na forum nie było to już przerabiane 100 razy, dlatego przydał by się artykulik do śmietnika o tym smile.gif

Napisano

A mi wczoraj sie moja spalila po raz drugi w ciagu roku oink.gif wiec musze do czasu dostarczenia nowej polegac na odpalaniu tylko i wylacznie z LPG smile.gif po zalozeniu nowej pompki obowiazkowo montuje przekaznik bo paliwa nie bylo wcale tak malo smile.gif dorobie sobie tylko pstryczka elektryczka abym w czasie jazdy mogl zalaczac pompke aby jak to juz ktos kiedys pisal schlodzila wtryski.

Napisano

...

> tylko pstryczka elektryczka abym w czasie jazdy mogl zalaczac

> pompke aby jak to juz ktos kiedys pisal schlodzila wtryski.

Wtryski na pewno też da się odłączyć, tylko czy komp nie zgłosi błędu??

Co do przełącznika, to nie radzę. Jeśli faktycznie mogą sie uszkodzieć przez przegrzanie to na pewno nie raz zapomnisz pstryknąć i je uszkodzisz. To już lepiej jakiś układ czasowy.

Napisano

> ...

> Wtryski na pewno też da się odłączyć, tylko czy komp nie zgłosi

> błędu??

> Co do przełącznika, to nie radzę. Jeśli faktycznie mogą sie

> uszkodzieć przez przegrzanie to na pewno nie raz zapomnisz

> pstryknąć i je uszkodzisz. To już lepiej jakiś układ czasowy.

Wlasnie tak sie zastanawiam nad jakims ukladem czasowym co na kazde 10 minut jazdy na LPG zalaczalby pompke na okolo 1-2 minuty chociaz inni jezdza caly czas z odcieta pompa i nic sie nie dzieje wiec takie dmuchanie na zimne w zasadzie, bo nie spotkalem sie jeszcze wsrod znajomych z uszkodzeniem wtryskow Pb przez jazde na gazie z odlaczona pompa.

Napisano

Moi drodzy, poruszyłem ten temat z pompką bo mnie ....ch.... strzela nam 10-15 litrów w zbiorniku i pompka spalona, i tak 3 razy.

1 przypadek - myślałem, że to zużycie części

2 przypadek - jeżdziłem zbyt często na rezerwie

3 ten ostatni zawsze miałem przynajmniej 10 literków i co ? sciana.gif

Widziałem na allegro automatyczne wyłaczniki pompy ale mechanik mi to odradził z powodu bardzo prawdopodobnej możliwości uszkodzenia wtryskiwaczy, więc zrezygnowałem.

Myślę, że najtańszym i najpewniejszym sposobem na ocalenie pompki jest połowa zbiornika paliwa.

PS moja spalona pompka, którą wymontowałem ma wymiar po obwodzie 37 mm ale jest ona w uchwycie, którego wymiar ma 45 mm, ta różnica jest likwidowana poprzez zastosowanie gumowej przejściówki (czyli jest zamocowana w gumowej tulei). co Wy o tym myślicie. U Was też tak jest? I jeszcze jedno od kogo na allegro kupowaliście pompkę? Od kogo i którą najlepiej kupić?

Pozdrawiam

Napisano

> Moi drodzy, poruszyłem ten temat z pompką bo mnie ....ch.... strzela

> nam 10-15 litrów w zbiorniku i pompka spalona, i tak 3 razy.

Może ta pompka ma jakiś defekt konstrukcyjny. Brat jak jeszcze nie pracował jeździł ZAWSZE na rezerwie swoim CC i nigdy nie wysiadła. Może jest kompatybilna i wytrzymalsza?

Napisano
  • Autor

Wszystko ladnie pieknie tylko ja nie mam LPG:) a wskaznik i tak "wariuje" Odpalam, wskaznik w polowie do pierwszej kreski, kontrolka sie pali, ruszam, z chodzi na zero... ehhh

Napisano

> Wszystko ladnie pieknie tylko ja nie mam LPG:) a wskaznik i tak

> "wariuje" Odpalam, wskaznik w polowie do pierwszej kreski,

> kontrolka sie pali, ruszam, z chodzi na zero... ehhh

przy niedużej ilości paliwa w baku pływak ma duże wahania wskutek ruchu pojazdu

poza tym możesz mieć problem z samym wskaźnikiem poziomu w baku , zmierz czy ma powtarzalną rezystancję przy tym samym poziomie paliwa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.