Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co to za ustrojstwo (diesel)?

Featured Replies

Napisano

Na końcach instalacji podciśnieniowej (zdajsie) znajduja się jakieś czujniki elektryczne. Za tymi zostają już tylko takie czarne walce średnicy 1,8-2cm i wysokości około 1 cm. Właśnie co to właściwie jest - zaworek, mębrana czy coś jeszcze innego? Właśnie dziś zobaczyłem iż jeden z (3 bo tyle na razie naliczyłem) jest po prostu urwany - nie ma go. To ten przy aku bliższy lampy. Czy możliwe iż właśnie przez ten brak zapala mi się czasem na wolnych obrotach kontrolka silnika?

Napisano
  • Autor

To coś jest podpięte od dołu czujnika podciśnienia turbodoładowania na parocentymetrowym wężyku

Napisano

> To coś jest podpięte od dołu czujnika podciśnienia turbodoładowania

> na parocentymetrowym wężyku

filterek taki

Napisano

Wg mnie jest to zawór wyrównujący ciśnienie w układzie sterowania egra. Jego brak może mieć wpływ na pojawianie się błędu kompa.

Układ pracuje na podciśnieniu. Gdyby układ był zamkniety podciśnienie cały czas wzrastałoby (do możliwości wakupompy). Zadaniem brakującego zaworka jest wyrównywanie ciśnienia w układzie z założoną szybkością. Jego brak powoduje że zbyt szybko wurównuje się ciśnienie w układzie i pojawia się błąd, bo komputer głupieje. Możesz sprawdzić zdejmując przewód z końcówki zaworu oznaczony OUT i zobacz czy masz tam podcisnienie (przy pracującym silniku, oczywiście).

Jak się mylę niech mnie poprawią. niewiem.gif

Pozdrofka

Napisano
  • Autor

Nie mam akurat jak sprawdzić ale jak wyjdę z roboty to zerknę. Jutro czeka mnie 400km i się zastanawiam czy brak tego ustrojstwa nie wpłynie niekożystnie na silniczek - może lepiej skoczyć dziś i kupić to coś - nie wiem tylko ile to może kosztować (na zbyt skomlikowane i drogie nie wygląda).

Napisano

> To coś jest podpięte od dołu czujnika podciśnienia turbodoładowania

> na parocentymetrowym wężyku

Jest to filterek powietrza.

Ponieważ konstrukcja zaworu jest dosyć delikatna a u ciebie brak tego filterka prawdo podobnie zawór szlak trafił i stąd zapalanie się kontrolki.

Ale zanim zaczniesz wymieniać części podjedż na kompa i odczytaj kody wtedy będzie wszystko jasne.

Napisano
  • Autor

Może nie jest tak źle bo nie zapala sie ciągle tylko czasem na wolnych i to tylko w przypadku gdy auto jest często odpalane i gaszone ewentualnie używane na bardzo krótkich odcinkach. niestety w Aso mi powiedzieli iż nie maja tego na stanie aktualnie dlatego muszę improwizować przed jutrzejszym wyjazdem. Najprawdopodobniej założę coś i zaciągnę gumką na wężyku. Zastanawiam się tylko co zastosować kawałek gąbki czy np wacik kosmetyczny? Jeśli to tylko filterek (bez zaworka) to powinien swoją role dobrze spełniać.

Napisano

> Może nie jest tak źle bo nie zapala sie ciągle tylko czasem na

> wolnych i to tylko w przypadku gdy auto jest często odpalane i

> gaszone ewentualnie używane na bardzo krótkich odcinkach.

> niestety w Aso mi powiedzieli iż nie maja tego na stanie

> aktualnie dlatego muszę improwizować przed jutrzejszym wyjazdem.

> Najprawdopodobniej założę coś i zaciągnę gumką na wężyku.

> Zastanawiam się tylko co zastosować kawałek gąbki czy np wacik

> kosmetyczny? Jeśli to tylko filterek (bez zaworka) to powinien

> swoją role dobrze spełniać.

W orginale jest kawałek czegoś przypominającego raczej gąbkę ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.