Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile gramm czynnika do klimy w JTD???

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie, kto wie ile gramm czynnika chłodzącego wchodzi do klimy w 115JTD, znalazłem dane do 1,6; 1,4 (525-575 g); 1,8 ( 525-575 g)ale do 1,9 115 JTD nigdzie ma,do multipli z 1,9 JTD katalog podaje 600 g w ASiO mnie olali mówiąc że do kilograma screwy.gif można dobić.

Usuwając czynnik u "klimatologa" zeszło 675 g po czterech latach jazdy bez zaglądania, dobiliśmy o 50 g więcej, tak na wszelki wypadek, ale czy to nie za dużo iczy nie za mało?

Może ktoś pamięta ile wcisnęli do klimy przy okazji wymiany?

Dzięki z góry.

Napisano

Twoje ASO jest chyba kiepsko doinformowane... zbyt dużo gazu w układzie spowoduje mało efektywne działanie klimatyzacji! Oczywiście można dobijać wiecej niż podaje norma, ale 50 g, no może 100... Ale właśnie pytałeś ile czynnika do stilo .... więc wg katalogu Magneti Marelli do każdej wersji silnikowej wchodzi 550g czynnika (plus 3% tej wartości oleju)! Nie wiem dlaczego ściągnąłęś od siebie aż 675... Najlepiej sprawdź teraz termometrem ile dmucha Ci na kratce bo jeśli dobiłeś jeszcze więcej to wydaje mi się że klima nie działa prawidłowo!

Napisano

Ilość czynnika chłodniczego R 134a w klimie najlepiej ustala się przy pomocy manometru chłodniczego,który wyskalowany jest na czynnik R 134a.Wskazania manometru przy temperaturze w samochodzie +20 C . wynoszą 2,3 bar. , co daje odparowanie czynnika na parowniku +7C.

Napisano

No i właśnie u mnie chyba jest za dużo czynnika. W czerwcu tego roku uzupełniałem czynnik u niezłego fachowca, i po 2 dniach klima zaczęła jakby gorzej chłodzić. Niby tak może być, że subiektywne odczucia mogą być różne, ale i tak twierdzę że jest nieco gorzej. jesienią będę musiał jechać do tego samego fachowca żeby to sprawdził. Może jest jakaś nieszczelność? Zresztą nie wiem czy sam proces nabijania był zrobiony prawidłowo. Najpierw facet nabił klimę, a potem dodał tego świecącego środka żeby przy sprawdzeniu wykazało jakąś nieszczelność. Pozdrawiam.

Napisano

Nie ma czegos takiego jak uzupełnianie czynnika!!! Żeby proces był przeprowadzony dobrze i żeby potem klima sprawnie działała należy wyssać gaz i olej z układu, wytworzyć próżnię i nabić układ odpowiednią ilością gazu i oleju ze środkiem fluorescencyjnym! Operacja trwa ok 35 minut i kosztuje jakies 150 zł... ale jest jedyną słuszną opcją!

Napisano
  • Autor

> Twoje ASO jest chyba kiepsko doinformowane...

NA temat wiedzy w "moim" ASiO nie bedę się wypowiadal, wystarczy że napsuli mi zdecydowanie wiecej niż naprawili w ramach jeszcze gwarancji, o czym można było poczytać na kąciku.

> układzie spowoduje mało efektywne działanie klimatyzacji!

> Oczywiście można dobijać wiecej niż podaje norma, ale 50 g, no

> może 100... Ale właśnie pytałeś ile czynnika do stilo .... więc

> wg katalogu Magneti Marelli do każdej wersji silnikowej wchodzi

> 550g czynnika (plus 3% tej wartości oleju)! Nie wiem dlaczego

> ściągnąłęś od siebie aż 675...

No właśnie, od 4 lat nie robiłem w zasadzie nic z dobijaniem czynnika, raz tylko był sprawdzane ciśnienie (po 2 latach) i nie było dobijane (byłem osobiście przy tej czynności, nie pamietam tylko jak to wyglądało z ciśnieniem.

> więcej to wydaje mi się że klima nie działa prawidłowo!

Niby chłodzi.

"Klimatolog" mówił że jak będzie dużo za dużo to zacznie grzać.

Napisano

> Nie ma czegos takiego jak uzupełnianie czynnika!!! Żeby proces był

> przeprowadzony dobrze i żeby potem klima sprawnie działała

> należy wyssać gaz i olej z układu, wytworzyć próżnię i nabić

> układ odpowiednią ilością gazu i oleju ze środkiem

> fluorescencyjnym! Operacja trwa ok 35 minut i kosztuje jakies

> 150 zł... ale jest jedyną słuszną opcją!

Tak masz rację. ok.gif

To ja nieprecyzyjnie się wyraziłem. Ponieważ robiłem to po raz pierwszy, chciałem też ażeby świecący czynnik był w układzie. Facet zastosował tę metodę o której napisałeś, z tą jednak różnicą, że najpierw od nowa nabił klimę, a potem dał jeszcze czynnik świecący. Zrobił tak ponieważ nie usłyszał bądź zapomniał że o to właśnie go prosiłem. W każdym bądź razie klima jakby gorzej chłodzi. Niby czynnika chłodzącego ubyło wg. jego wskazań 50%, ale i tak nie jest idealnie. Pozdrawiam. smile.gif

Ps. Klima została od nowa napełniona już do dobrych wartości. ja miałem gdzieś wydruk z kompa i nawet chciałem zamieścić na forum, ale nie było odnośnego wątku w tym temacie no i wydruk porwałem. Teraz by się przydał bo było tam wszystko rospisane.

Napisano

A propo ciśnień, to należy pamiętać że nawet przy zbyt małej ilości gazu, gdzie klima chłodzi kiepsko, ciśnienia będą w normie!!!

Przy pomocy manometru chłodniczego można coś tam sprawdzić ale z doświadczenia wiem że i tak najpewniej i najszybciej jest ściągnąć całość czynnika do maszyny i nabić "od początku"! smile.gifok.gif

Napisano

> "Klimatolog" mówił że jak będzie dużo za dużo to zacznie grzać.

A widziałeś kiedyś żeby w zamrażarce było +30 stopni?? Bo ja nie! smile.gif

Napisano

> A widziałeś kiedyś żeby w zamrażarce było +30 stopni?? Bo ja nie!

ja tak jak mi się popsula rotfl.gif

Napisano

CZŁOWIEKU zastanów się co napisałeś o zbyt małej ilości R-134a wklimie.Na bank nie będzie chłodzła z powodu niskiego ciśnienia.Zalodzi się parownik [wymienniktemp.]Oblodzenie parownika uniemożliwi wymianę powietrza , a nawet w skrajnych przypadkach zatrzymanie wentylatora.Z poważaniem MISTRZ CHŁODNICTWA z 34 letnią praktyką.

Napisano

Napisałem że gdy mamy ubytek gazu, klima chłodzi słabo, ale chłodz,i to i tak ciśnienia będą w normie?! Nie jest tak?? Ja nie mówię tu o pracy przez ileś tam godzin, podpinam maszyne, włączam klime i sprawdzam ciśnienia....

Napisano

A jaka norma ciśnienia odparowania czynnika według Ciebie powinna być??????? ' dla czynnika R-134A

Napisano

> A jaka norma ciśnienia odparowania czynnika według Ciebie powinna

> być??????? ' dla czynnika R-134A

Wg mojej maszyny ciśnienia: niskie w okolicach 2-3 bar, a wysokie ok 15-18.... I w takich cisnieniach pracują wszystkie auta jakie nabijałem do tej pory... a było ich sporo!

Napisano

Zgadzam się z parametrami wysokiego ciśnienia , oraz niskiego po stronie ssawnej o ile ciśnienie to nie zejdzie poniżej 2 bar.co da ći odparowanie poniżej 0 st.C.Wtedy jest zbyt mała ilość czynnika.

Napisano

Dobrze mówisz ok.gif. Dodam jeszcze, że silnik przy takiej

operacji powinien być wystudzony

Napisano

> Z poważaniem MISTRZ CHŁODNICTWA z 34 letnią praktyką.

Tadek, a powiedz proszę w kontekście wątka na MK Klima - Next edition czy twoim zdaniem trzeba wymieniać czynniki i oleje w klimatyzacjach w regularnych odstępach czasu, np. co 2 lata, czy można przyjąć, że jeśli klima chłodzi, to nic jej nie dolega? confused.gif Chcę poznać twoje zdanie na ten temat. hmm.gif

Napisano

Z całą pewnością niewymienia się oleju ,oraz czynnika chłodniczego R-134a w układzie chłodniczym.WARUNEK-o ile instalacja jest szczelna , drożna , bez wycieków czynnika.Każdy wyciek R-134a pociąga za sobą ubytek oleju w sprężarce.Sprężarka klimy zalana jest olejem POLIESTROWYM wysokiej klasy,który nie ulega degradacji w bardzo niskich i wysokich temperaturach.A czynnik chłodiczy R-134a jest długoterminowym zamiennikiem czynnika R-12. PODSUMOWANIE. Jednym zdaniem,niewymienia się ani oleju ani czynnika dopuki klima działa.Jedynie zaleca się raz w roku pomiar ciśnienin; WYSOKIEGO I NISKIEGO.,oraz raz nasezon odkażanie iwymiane filtru pyłkowego.

Napisano

> Z całą pewnością niewymienia się oleju ,oraz czynnika chłodniczego

> R-134a w układzie chłodniczym.WARUNEK-o ile instalacja jest

> szczelna , drożna , bez wycieków czynnika.Każdy wyciek R-134a

> pociąga za sobą ubytek oleju w sprężarce.Sprężarka klimy zalana

> jest olejem POLIESTROWYM wysokiej klasy,który nie ulega

> degradacji w bardzo niskich i wysokich temperaturach.A czynnik

> chłodiczy R-134a jest długoterminowym zamiennikiem czynnika

> R-12. PODSUMOWANIE. Jednym zdaniem,niewymienia się ani oleju

> ani czynnika dopuki klima działa.

Myślę, że na tym możemy zakończyć dyskusję z panami, którzy zalecają wywalenie prawie 2 stówek co 2 lata. zlosnik.gif Dzięki Tadku! waytogo.gif

> Jedynie zaleca się raz w roku pomiar ciśnienin; WYSOKIEGO I NISKIEGO.,

Byłem na sprawdzeniu po 2,5 roku. Wszystko w normie. cool.gif

> oraz raz nasezon odkażanie iwymiane filtru pyłkowego.

Filtr wymieniam i robię grzybobranie co pół roku, bo mi po prostu przestaje dmuchać powietrze "na dwójce". zlosnik.gif A na trójkę nie chcę przełączać, bo się robi głośno. zlosnik.gif

• 10 miesięcy później...
Napisano

> Myślę, że na tym możemy zakończyć dyskusję z panami, którzy zalecają

> wywalenie prawie 2 stówek co 2 lata. Dzięki Tadku!

To ja zreanimuję wątek o klimie...

W ostatnią sobotę podjechałem do serwisu klimatyzacji, gdyż chciałem profilaktycznie sprawdzić ciśnienie... zlosnik.gif

Panowie zaproponowali mi za 100 podłączenie i pełen cykl sprawdzenia klimy. Uznałem, że po 3 latach należy już to zrobić choćby ze względu na olej smarujący w układzie. Do tego czasu klima chodziła całkiem dobrze, jednak w upały chyba już nie dawała rady, tak jak powinna.

Pan podłączył maszynę, sprawdziła w katalogu ile czynnika powinno być dla Stilo JTD, ustawił komputer i poszło...

Po zakończeniu otrzymałem wydruk:

FAZA RECYKLINGU

g. 450 ref.

poj. 2 lej.

FAZA PROZNI

min. 20

mB 125

FAZA WTRYSKU OLEJU

poj. 16lej.

FAZA NAPEŁNIANIA

g. 540 ref

DIAGNOSTYKA A/C

Ciśnienie HP 15,7bar

Ciśnienie LP 1,4bar

Temp. otocz. 31C

Temp. Auta 6C

Podsumowując układ klimy jest OK - szczelny. Miałem za mało czynnika, nie mówiąc już o oleum.. tego powinno być 3% ilości czynnika.

Teraz klima chodzi znacznie wydajniej i być może to tylko moje wrażenie, ale jakby lżej (po włączeniu na obrotach jałowych nie ma takiego wahnięcia wskazówki obrotomierza jak wcześniej). yay.gif.

• 1 rok później...
Napisano

Witam!

Ostatnio bylem na nabijaniu i mialem taki wynik:

mB 101

Co to oznacza?

Za nie jest szczelna?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam!

> Ostatnio bylem na nabijaniu i mialem taki wynik:

> mB 101

> Co to oznacza?

> Za nie jest szczelna?

> Pozdrawiam

Zanim rozpęta się kolejna burza ! hehe.gif

A co powiedział Ci fachman z serwisu klimy ?

Napisano

Witam!

Ze nie mozna to uznac za nieszczelna, nie wiem co dokladnie okresla ten paramert, mowil cos o 1?:)

W fazie prozni mialem:

min 17

mB 104

Mam jezdzic i beda co jakis cas kontrolowac.

Barwnik dodany, wiec po kilku dniach patrzyl i nic.

O co kaman?

Pozdrawiam

Napisano

Turlaj sie jak Ci fachman powiedział ! ok.gif

Napisano

> Jeźdźij jak Ci fachman powiedził !

Jeździj vibra.gif

Aż zęby bolą biglaugh.gif

Napisano

> To ja zreanimuję wątek o klimie...

To ja też, a co grinser006.gif

Dziś byłem nabić i...

> [...] klima

> chodziła całkiem dobrze, jednak w upały chyba już nie dawała

> rady, tak jak powinna.

[...]

> Miałem za mało czynnika,

[...]

> Teraz klima chodzi znacznie wydajniej i być może to tylko moje

> wrażenie, ale jakby lżej (po włączeniu na obrotach jałowych nie

> ma takiego wahnięcia wskazówki obrotomierza jak wcześniej). .

No dokładnie takie same odczucia mam, choć może na wahnięcie nie zwracałem uwagi, ale chodzi jakby ciszej, lżej?, łagodniej? No w każdym razie lepiej. Mam tylko nadzieję, że mała ilość czynnika nie wynikała z nie nieszczelności (nic nie dostrzeżono, ale wiadomo jak to jest, czasem się gdzieś taka nieszczelność złośliwie schowa przed wścibskimi oczami serwisanta wink.gif ) a jedynie zaniedbań poprzedniego właściciela hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.