Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziurawy zbiornik paliwa

Featured Replies

Napisano

Witam szanowne grono, dręczy mnie problem jak w tytule. Przy krawężniku znalazła się dziura i okazało że puknąłem i wystarczyło aby pojawiło się pęknięcie w zbiorniu paliwa na przetłoczeniu (dolna płaszczyzna zbiornika), na ok. 1 cm długości (tzn. 1 cm pęknięcia a nie przetłoczenia). Czy oprócz spawania lub wymiany zbiornika zna ktoś jakiś sposób na naprawę zbiornika ? Znajomy usiłował lutować ale nie udało się, jedynie przez jakiś czas zmniejszył się wyciek, teraz zaczyna cieknąć coraz bardziej.

Napisano

Obawiam się, że tylko spawanie - nalewa się wody do pełna i spawa. Słyszałem o próbach klejenia jakimiś klejami, które udają spaw ale okazywało się, że to krótka piłka.

Napisano

> Obawiam się, że tylko spawanie - nalewa się wody do pełna i spawa.

> Słyszałem o próbach klejenia jakimiś klejami, które udają spaw

> ale okazywało się, że to krótka piłka.

mi u kumpla w uniaku udało sie zalutować lutownica oporową-dość pokaźnych rozmiarów, a jak zaspawać to tylko, jak kolega pisał, po nalaniu wody i użyciu migomatu.....ale ja bym wolałem lutowanie, tylko trzeba dobrze odtłuścić i oczyścić z rdzy,było po problemie

Napisano

Kiedyś w swojej skodzie 105 ćwiczyłem dziurawy zbiornik. Za pierwszym razem myślałem, że będę cwany i po wielkich bojach, żeby zdjąć go (prawie demontaż całego zespołu napedowego) zalutowałem dziurę. Tak samo jak u Ciebie lut szybko zaczął się pocić i później ciec. Zdesperowany kupiłem drugi zbiornik i już prawie go zmieniłem, ale wspominając przeprawy z wyjmowaniem go, przechodząc koło sklepu z częściami zapytałem o jaiś kit do łatania zbiorników. Sprzedano mi genialną dwuskładnikową masę (nazwy niestety po paru latach nie pamiętam...), którą wystarczyło zagnieść i zakleić dziurę. Masa ta nie bała się benzyny i nawet nie trzeba było osuszać powierzchni przed klejeniem, wystarczyło jedynie oczyścić do blachy.

No i najciekawsze było to, że masa trzymała jeszcze długo po operacji, aż auto sprzedałem.

Co do spawania to znam magika, który spawał zbiornik bez napełniania wodą. Parę razy mu opary strzeliły, ale twardy był i się nie wystraszył zbytnio.

Pozdrawiam

> Witam szanowne grono, dręczy mnie problem jak w tytule. Przy

> krawężniku znalazła się dziura i okazało że puknąłem i

> wystarczyło aby pojawiło się pęknięcie w zbiorniu paliwa na

> przetłoczeniu (dolna płaszczyzna zbiornika), na ok. 1 cm

> długości (tzn. 1 cm pęknięcia a nie przetłoczenia). Czy oprócz

> spawania lub wymiany zbiornika zna ktoś jakiś sposób na naprawę

> zbiornika ? Znajomy usiłował lutować ale nie udało się, jedynie

> przez jakiś czas zmniejszył się wyciek, teraz zaczyna cieknąć

> coraz bardziej.

Napisano
  • Autor

Właśnie ten mój znajomy był świadkiem spawania, a właściwie tego co się przy tym zdarzyło i stwierdził, że on nie będzie ryzykował, dlatego usiłował lutować.

Napisano

Tak czy siak najpewniejsze będzie spawanie, zwłaszcza jeśli zdarzy ci się jeszcze raz trafić w coś zbiornikiem. Masa i lut może puścić a dobry spaw nie.

> Właśnie ten mój znajomy był świadkiem spawania, a właściwie tego co

> się przy tym zdarzyło i stwierdził, że on nie będzie ryzykował,

> dlatego usiłował lutować.

Napisano

oprócz

> spawania lub wymiany zbiornika zna ktoś jakiś sposób na naprawę

> zbiornika ?

Jedną z mas naprawczych jest "zestaw do naprawy zbiorników paliwa V-915" amerykańskiej firmy Victor. Automotive Products. Inc. Był (a może i jest) dostępny w Polsce. Nie testowałem jego skuteczności, ale amerykanie mają sporo najróżniejszych zestawów naprawczych, które - z tego, co wiem - często się znakomicie sprawdzaja.

Pozdrawiam.

kwa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.