Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Autostrada A2 zaczyna już pękać

Featured Replies

Napisano

"Gazeta Wyborcza": Nie minęły cztery lata od otwarcia, a część autostrady A2 jest już w remoncie. Wszystko z powodu błędów w budowie.

Dziury pojawiły się na płatnym 48-km odcinku A2 między Wrześnią a Koninem. Drogowcy zabrali się do ich łatania. Na dwóch najbardziej zniszczonych fragmentach (o długości 300 m i 1 km) z ruchu wyłączono częściowo prawy pas jezdni. Roboty potrwają co najmniej miesiąc, ale kierowcy nie mają co liczyć na obniżenie opłat za przejazdy.

Między Koninem a Wrześnią nie zbudowano nowej drogi, a jedynie zmodernizowano wybudowaną jeszcze za PRL trasę. Mimo wszystko remont już w niecałe cztery lata od otwarcia musi dziwić. Jak przypuszczają władze Autostrady Wielkopolskiej SA, która zarządza częścią A2, usterki nawierzchni są efektem błędów wykonawcy robót i zastosowanej przez niego technologii tzw. remixingu (wykorzystaniu części starej nawierzchni). Zdarty asfalt na miejscu wzbogacano w kruszywo i specjalne mączki, mieszano i ponownie układano jako dolną warstwę A2. Obecne utrudnienia na A2 to jednak dopiero przygrywka do tego, co czeka kierowców już w przyszłym roku. Wtedy AW SA przystąpi do wzmacniania nawierzchni na całej trasie z Konina do Wrześni, a kierowcy będą jeździć po kilka kilometrów jednym pasem w każdą stronę. Nawierzchnię trzeba wzmocnić, bo warstwa asfaltu na A2 ma zaledwie 15 cm grubości, a droga tego typu zwykle ma 25-30 cm. Na budowę cieńszej autostrady z Konina do Nowego Tomyśla zezwolił rząd AWS-UW w 1999 r.

Dopiero kiedy trasą przejedzie odpowiednia liczba samochodów (6 mln tzw. osi obliczeniowych), nawierzchnia miała zostać wzmocniona. W ten sposób Autostrada Wielkopolska mogła oszczędzić na budowie, a drogę pogrubić już zarobiwszy na przejazdach. Jednak ruch na A2 wzrósł gwałtownie po zwolnieniu tirów z opłat i wzmocnienie nawierzchni trzeba będzie robić wcześniej, niż się spodziewano.

Onet

Napisano
  • Autor

> Sie Wyborcza obudziła a kolega razem z nią od póltora tygodnia na A2

> między Wrześnią a Koninem trwa wielkie łatanie...

> http://www.radiomerkury.pl/index.php?art=16429

Czytam to co piszą, nie obchodzi mnie co leci w lokalnym radiu, tym bardziej oddalonym setki km-ów ode mnie

Napisano

Problem w tym że ten tekst w Wyborczej też był ponad tydzień temu wink.gif

a poza tym nie trzeba słuchac tylko wystarczy jeździć, barierek i drogowców na A2 trudno niezauważyć alien.gif

tu linka jakby nie wierzył:

Wyborcza

nie wiem co łonet z tym tak wyskoczył...

Napisano

2 tygodnie temu na lokalnych stronach wyborczej o tym pisali... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Problem w tym że ten tekst w Wyborczej też był ponad tydzień temu

> a poza tym nie trzeba słuchac tylko wystarczy jeździć, barierek i

> drogowców na A2 trudno niezauważyć

Nie poruszam się po A2 smirk.gif przykro mi

Napisano

> nie wiem co łonet z tym tak wyskoczył...

może piszący artykuł był na urlopie i dopiero teraz zrobił prasówkę zlosnik.gif

Napisano

> Nie poruszam się po A2 przykro mi

A jak pojedziesz i okaze się, że łatają 4-o letną autostradę, to Cię

opierniczą na AK, że lokalnej prasy nie czytasz pzed wyjazdem hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.