Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dlaczego tak się grzeje?

Featured Replies

Napisano

Witam. Zauważyłem, że od jakiegoś czasu silnik nagrzewa się bardzo szybko. Podczas upałów, które były miesiąc temu w ruchu miejskim temp. wskazywała nieco powyżej 90. Natomiast teraz wystarczy, że przejadę 3km po mieści i już przechodzi ponad 90 stopni. Dodam, że podczas pracy silnika na biegu jałowym, temp. bardzo szybko dochodzi do 100 stopni (wtedy włącza się wentylator). Płyn w chłodnicy jest. Olej jest. Wszystkie przewody od chłodnicy (mały i duży obieg) gorące. Jedyny przewód, który jest zimny, to ten po prawej stronie (stojąc przodem do auta) idący przy błotniku. Cóż może być przyczyną tak szybkiego nagrzewania się silnika?

Pozdrawiam

Napisano

Wiesz... To może być tak, że dopiero teraz masz dobrze, a miesiąc temu silnik rozgrzewał się zbyt wolno.

Prawdę mówiąc nie widze nic złego w tym, że po 3 km w mieście masz temperaturę powyżej 90*. Pozostałe objawy też nie budzą zatrzeżeń. Wiatrak też włącza sięw odpowiedniej temperaturze. To co piszesz przypomina mi sytuację znajomego, któy kupił autko i przez rok jeździł z przyciętym termostatem, który nie zamykał się do konca. Przyzwyczaił się do wskazań temperatury i kiedy pewnego dnia termostatowi odwidziało się i zaczął pracować poprawnie, panikował, że silnik mu się grzeje.

Pozdroofka

Napisano

> Cóż może być przyczyną tak szybkiego nagrzewania się silnika?

Tak ma być. Wcześniej miałeś niedogrzany silnik.

U mnie po wymianie termostatu (stary się zaciął w pozycji

pełne otwarcie) przy obecnej temperaturze zewnętrznej

wystarczy 1,5-2 km i mam 95 stopni, podczas jazdy nie

spada niżej niż ok. 92. Za to chwilę w korku i wskazówka

leci sobie na 100, gdzie załącza się wentylator.

Napisano

sprawdz najpierw na zimnym silniku czy masz dostateczny poziom plynu chlodzącego, ja tez tak mialem jak ty, z uplywem dni coraz szybciej sie nagrzewal, okazalo sie potem ze chlodnica miala dziurke i powoli sobie plyn uciekal, poziom plynu sprawdzalem jedynie patrzac tylko na zbiorniczek, korka nie odkrecalem, ale to byl osad jak sie pozniej okazalo, a plynu w zbiorniczku prawie nie bylo, doszlo do takiej sytuacji ze malo co nie zagotowalem silnika, ale w pore sie zorientowalem. dlatego skontroluj stan plynu najpierw (na zimnym silniku) zanim zaczniesz sie bawic w termostaty.

Napisano
  • Autor

> skontroluj stan plynu najpierw (na zimnym silniku) zanim

> zaczniesz sie bawic w termostaty.

Stan płynu jest 0,5cm poniżej zgrzewu. Ale czy te pół centymetra miałoby aż takie znaczenie?

Gdyby silnik był (wcześniej) niedogrzany jak sugerował któryś z kolegów, to powinien (tak mnie się wydaje) zużywać więcej paliwa. Brał 5,7 l/100km w trasie. To chyba dobrze? smile.gif Teraz nie sprawdzałem.

Zastanawiam się, czy któryś z przewodów (lub chłodnica) nie jest przytkany, albo zapowietrzony? Podobno gdzieś na silniku jest zawód odpowietrzający. Jeśli istnieje, to gdzie go szukać?

Napisano

> Podobno gdzieś na silniku jest

> zawód odpowietrzający. Jeśli istnieje, to gdzie go szukać?

Nie ma. Układ sam się odpowietrza. W środę wymieniałem płyn i nic nie odpowietrzalem.

Napisano
  • Autor

> Nie ma. Układ sam się odpowietrza. W środę wymieniałem płyn i nic nie

> odpowietrzalem.

No chyba nie masz racji. Przed chwilą wyczytałem, że w silnikach 1,6 8v przed zalaniem układu, należy odkręcic czujnik tamperatury i lać do momentu wycieku przez otwór po czujniku. Tak piszą w mądrej książce. Nie sprawdzałem dolnego przewodu od chłodnicy. Jeśli będzie zimny, to chłodnica zapchana i do wymiany (lub czyszczenia jeśli się da).

Napisano

> No chyba nie masz racji. Przed chwilą wyczytałem, że w silnikach 1,6

> 8v przed zalaniem układu, należy odkręcic czujnik tamperatury i

> lać do momentu wycieku przez otwór po czujniku. Tak piszą w

> mądrej książce.

Etzold. Też to czytałem. Nie należy wierzyć mu ślepo bo np. pisze, że w moim silniku nie ma EGRa. wink.gif

Czujnik temperatury nie jest najwyzszym punktem układu, to raz. Po drugie lejesz płyn na zimny silnik więc termostat jest zamkniety i mały obieg się odpowietrza sam - wężem, więc nie trzeba odkręcać czujnika.

Poza tym, jak pisałem, wymieniałem płyn w środę i oprócz pościskania trochę grubych węży do i od chłodnicy nie wykonywałem zadnych dodatkowych zabiegów.

Pozdroofka

Napisano

Mam wprawdzie X16SZR, ale to bardzo podobny silnik do Twojego.

Układ odpowietrza się jak piszesz automagicznie, nie trzeba

nic wykręcać, a nawet ściskać węży (pochodzi chwilę to

wyciągnie powietrze z układu).

Jedyne do czego pomocne jest wykręcenie czujnika to opróżnienie

układu - jest najniższym punktem, szczególnie, jak nie wykręca

się przy okazji pompy wody.

Napisano

> Jedyne do czego pomocne jest wykręcenie czujnika to opróżnienie

> układu - jest najniższym punktem,

Mówisz o włączniku wentylatora na chłodnicy?

> szczególnie, jak nie wykręca

> się przy okazji pompy wody.

Prawdę mówisz. włącznika nie wykręcałem bo wymieniałem pompę.

Pozdroofka

Napisano

> Mówisz o włączniku wentylatora na chłodnicy?

Dokładnie tak ok.gif

Napisano
  • Autor

No to zostaje dolać płynu do zgrzewu i tyle. chyba... Jutro jednak sprawdzę dolny wąż od chłodnicy. Czysta ciekawość.

Dzięki wszystkkim

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.