Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Korek a temperatura

Featured Replies

Napisano

Witam , mam takie malutkie pytanko bo auto mi sie wciaz niesamowicie grzeje a wszystko co mozliwe juz wymilem i tak jescze wpadlem na to bo w sumie za kazdym razem jak podniose maske w gore cos syczy a wychodzi mi na to ze to korek , czy on moze byc przyczyna za mocno grzejacego sie auta ??

Napisano
  • Autor

> Witam , mam takie malutkie pytanko bo auto mi sie wciaz niesamowicie

> grzeje a wszystko co mozliwe juz wymilem i tak jescze wpadlem na

> to bo w sumie za kazdym razem jak podniose maske w gore cos

> syczy a wychodzi mi na to ze to korek , czy on moze byc

> przyczyna za mocno grzejacego sie auta ??

Wykluczone.

Napisano

grzeje się, tzn masz wskażnik temp i pokazuje Ci 130st, czy nie masz wskaźika a Ci się gotuje ?

Napisano
  • Autor

znaczy sie nieutrzymuje wcale 90* tylko zawsze idzie w gore i nawet jak po przekroczeniu 92* wlancza sie co moment wentylator idzie i tak w gore dlatego sobie zalozylem bezposredni wlacznik wentylatora z kabiny jak go wlacze to zacznie temp spadac hmm wymienione zostalo wszystko od nowej glowicy po termostat i nawet chlodnice ale nic sie nie poprawilo plyn to qual wymieszane na pol z paraflu hmm temp otoczenia raczej ma malo z tym wspolnego bo i w zimie sie tak dzialo dlatego wszystko wymienialem crazy.gif

Napisano

Możę Ci się układ chłodzenia zapowietrza, spóboj na średnio rzgrzanym silnikiu odpowietrzyć układ (korek jest na małym wezyku obok lampy po stronie pasarzera) Plyn chlodniczy ubywa?

Napisano
  • Autor

zalozylem sobie nawet taki dluzszy wezyk do odpowietrznika zeby odrazu wlewac do zbiorniczka wyrownawczego plyn bo czasem wezyk moglbyc caly zplynem a w chlodnicy powietrze ale nic tam niema bo nawet z pol minuty sie tak plyn leje tak ze niejest zapowietrzony hmm plynu nieubywa

jedyne co zaobserwowalem to na calkowicie wydlubanym termostacie temp stoi w miejscu przy ok 93 stopnie wentylator sie wlancza cochwile ale nierosnie termostaty byly juz rozne chyba z 5 od pol roku tak ze to HYBA nie termostat ale co to nikt niewie

Napisano
  • Autor

Mam nadzieję że nie będziesz miał tego co ja:

Mój silnik nagle łapał temperaturę 130st. Wymieniłem termostat, korek o którym piszesz ( też syczał ), płyn. Po odpowietrzeniu układu było dobrze przez chwilę.

Cos się okazało? Miałem przedmuchy pod głowicą. Uszczelkę wydmuchało tak, że spaliny leciały do kanalików z płynem chłodniczym przez co układ się cały czas zapowietrzał. Powstawało ciśnienie. Co dało radę to uleciało przez syczący korek a co zostało krążyło w układzie.

Sprawdź czy jak silnik się gotuje to czy działa ogrzewanie. Jeśli nie ( powietrze w nagrzewnicy ) to może być to co u mnie.

Ja jeździłem tak długi czas ja kupiłęm CC i nie wiedziałem co jest grane. Zimą silnik nie chciał się nagrzać powyżej 60st i nagle osiągał 130st.

Napisano
  • Autor

nie nie uszczelka pod glowica to tez niejest bo niedawno byla zmieniana jak byla nowa glowica zakladana , potem tez oczywiscie test spalin zesmy zrobili wtyknelisy takie cus do zbiorniczka wyrownawczego ale ani grama spalin niebylo, rozzad tez zesmy sprawdzili jest idealnie ustawiony no i przy okazji cisnienie na cylindrach i na kazdym jest rowniotko po 15 czyli jest bez przedmochow i niby wszystko dobrze jak w pysk strzelil i gdzie tu dalej szukac przyczyny frown.gif

Napisano

> nie nie uszczelka pod glowica to tez niejest bo niedawno byla

> zmieniana jak byla nowa glowica zakladana , potem tez oczywiscie

> test spalin zesmy zrobili wtyknelisy takie cus do zbiorniczka

> wyrownawczego ale ani grama spalin niebylo, rozzad tez zesmy

> sprawdzili jest idealnie ustawiony no i przy okazji cisnienie na

> cylindrach i na kazdym jest rowniotko po 15 czyli jest bez

> przedmochow i niby wszystko dobrze jak w pysk strzelil i gdzie

> tu dalej szukac przyczyny

A może powod jest bardzo prozaiczny tzn czujnik temperatury silnika jest uszkodzony i podaje falszywe dane? moze tez cos na lini czujnik - wskaźnik na desce?

U mnie wzkaźnik temp podnosi się przy włączonych swiatłach dlatego rzadko kiedy podczas jazdy na swiatłach mam równe 90 st. Pozatym jeślni silnik nie dostaje krytycznych temp to można to przyjąć jak norme. Rozmawaiłem z paroma użytkownikami cc i prawie zawsze silnik nie utrzymuje (wg wzkaznika) ksiazkowej temp

Swoja drogą może wymień ten korek lub tez podmienna chwile od sąsieda? Może faktycznie coś w tym jest (choć wątpie)

Walcz Panie z tym i informuj na bieżąco crazy.gif

Napisano

zacznij od wymiany czujnika w chłodnice.

po drugie poszukaj w archiwum bo było opisane rozwarstwianie sie wezy gumowych w układzie chłodzenia, cze3go efektem było brak droznosci tych przewodów, a co za tym idzie gorszy przepływ płynu i grzanie sie auta.

Napisano

E to widze ze znowu temat powrocił. Ja tez powymieniałem wszystko , mam dokładnie to samo temeratury wentylator nie zbija włacza sie dokładnie na chwile. Ale mnie zmartwiłes bo ja obstawiałem ze to UPG. A teraz to juz confused.gif. . Moze to rzeczywiscie jakas niedoroznosc układu. Daj znac jak ci sie uda rozwiazac problem.

Napisano

A u mnie jest tak że załącza się wentylator a temperatura nadal rośnie. Jednak po jakimś czasie się wyłącza i potem temperatura zaczyna spadać.

Według mnie to przez to że ochłodzony płyn z chłodnicy musi dotrzeć do czujnika (który jest w głowicy) a przy założonym gazie (jak u mnie) układ jest trochę dłuższy.

Jeżdżę tak ponad rok i nie widzę żadnych problemów. Temperatura nigdy nie rośnie powyżej 100 'C.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.