Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rura zamiast katalizatora

Featured Replies

Napisano

Witam! Wiem, że tego typu tematy były juz poruszane, ale nie moge znaleźc konkretnych podpowiedzi.

Padł mi katalizator. Mechanik wyciął go, usunął z niego cały wkład i w to miejsce wspawał rurę, następnie całość w miejsce kata. Zapewniał mnie, że po wspawaniu rury wydech nie będzie głośniejszy. Niestety, nie miał racji, bo teraz Astra pierdzi metalicznym głosem jak zdezelowany Fiat 125p wrrr.gif, szczególnie na wyższych obrotach. Zaproponował mi strumienicę, albo nowego kata. Jedno i drugie w moim przypadku nie wchodzi w grę. Do tego jeszcze się sfrajerzylem, bo zostawiłem u nich pyłek z kata(zastanawiałem sie wtedy, czemu tak kłucą się miedzy sobą, kto ma to robić).

Co zrobic, żeby moja Asterka miała znów cichy wydech, nie inwestując w nowego kata?Strumienice odpadaja, bo slyszalem, że, są głośniejsze. Prosze o pomoc i pozdrawiam!

Napisano

ja pozbyłem się kata smile.gif w jego miejsce wspawałem plecionkę i za jednym zamachem pozbyłem się dziwnych wibracji przy niektórych przedziałach obrotów. Zwiększenia głośności nie zaobsertotano (wydech to seria) a sam wycięty katalizator sprzedałem na alegro za 240 zł smile.gif

Napisano

> ja pozbyłem się kata w jego miejsce wspawałem plecionkę i za jednym

> zamachem pozbyłem się dziwnych wibracji przy niektórych

> przedziałach obrotów. Zwiększenia głośności nie zaobsertotano

> (wydech to seria) a sam wycięty katalizator sprzedałem na alegro

> za 240 zł

Czy mówisz o łączniku elestycznym??

277377517-lacznik.GIF

post-68751-14352473283566_thumb.gif

Napisano

> Czy mówisz o łączniku elestycznym??

tak smile.gif

Napisano

Teraz to wszedzie sugeruja pozbycie sie kata lub conajmniej wytluczenie gruzu ze srodka. Dlaczego ??? - to juz chyba sam sobie odpowiedziales. A po ostanim artykule na onecie to juz wogole chyba wszystkie auta w PL beda mialy wyciety hehe.gif. Ja zalozylem uniwersalny kat Bosala i nie zaluje tej decyzji

Napisano

>

> (wydech to seria) a sam wycięty katalizator sprzedałem na alegro

> za 240 zł

dlaczego ktoś kupuje przechodzony katalizator w niewiadomym stanie za 240pln skoro za 200pln można mieć nowego Bosal ? yikes.gif

przecież wiadomo, ze 99% tych używek poszło do sprzedaży nie dlatego że komuś się nudziło albo miał 200pln zbędne w portfelu, tylko dlatego że kat poszedł się 270747800-sex.gif

Napisano

> dlaczego ktoś kupuje przechodzony katalizator w niewiadomym stanie za

> 240pln skoro za 200pln można mieć nowego Bosal ?

> przecież wiadomo, ze 99% tych używek poszło do sprzedaży nie dlatego

> że komuś się nudziło albo miał 200pln zbędne w portfelu, tylko

> dlatego że kat poszedł się

acha, skoro to taki dobry interes hehe.gif to moze zdemontuję swojego, w końcu ma już 155tys km i napewno nie jest idealny, sprzedam go za 240pln a kupięsobie nówke za 200pln. Kata będę miał sprawniejszego i 40pln na piwo.gif zostanie hehe.gif

Napisano

> dlaczego ktoś kupuje przechodzony katalizator w niewiadomym stanie za

> 240pln skoro za 200pln można mieć nowego Bosal ?

Nikt nie daje kasy za darmo. Odzyskują platynę ze zużytego kata i sprzedają. Widocznie więcej można za nią dostać skoro za tyle kupują

Napisano

POlecam strumiennice szczelinową ona wycisza albo tłumik przelotowy z nierdzewki koszt około 100-150 zł a jest cichutko. Wstawiłem do hondy taki bajer zamiast katalizatora i jest ciszej niż z katalizatorek zeby.GIF Ale ogólnie mówiąc jak wstawisz sama rurke zamiast katalizatora to nie pracuje tak głośno jak rurka w obudowie po kacie.

Ja wstawiłem sobie kata zamiast rurki i żałuje tej decyzji i wstawiam albo strumiennice szczelinową albo rurke smile.gif

Napisano

> Nikt nie daje kasy za darmo. Odzyskują platynę ze zużytego kata i

> sprzedają. Widocznie więcej można za nią dostać skoro za tyle

> kupują

to ja chętnie opierniczę swojego za 240pln i od razu biorę nówkę bosala za 200pln. Na pewno będzie lepszy niż mój oryginał po 155 tys km i 10 latach, a platynę to niech sobie nawet na dziury w zębach rzucą hehe.gif mam to gdzieś, grunt, ze można bezkosztowo wymienić kata cfaniaczek.gif

chyba zaraz zapodam ogłoszenie cfaniaczek.gif

Napisano

> to ja chętnie opierniczę swojego za 240pln i od razu biorę nówkę

> bosala za 200pln. Na pewno będzie lepszy niż mój oryginał po 155

> tys km i 10 latach, a platynę to niech sobie nawet na dziury w

> zębach rzucą mam to gdzieś, grunt, ze można bezkosztowo

> wymienić kata

> chyba zaraz zapodam ogłoszenie

Daj na alledrogo aukcje od 200zeta i niech sie bija o niego mlotek.gifwpysk.gif

Napisano

> Daj na alledrogo aukcje od 200zeta i niech sie bija o niego

skoro tak im ta platyna potrzebna to czemu nie skupują hurtowo np. tych nowych Bosali hehe.gif byłoby taniej niżużywki po 240pln hehe.gif czyżby te Bosale siakieś gorsze icon_rolleyes.gif

Napisano

> skoro tak im ta platyna potrzebna to czemu nie skupują hurtowo np.

> tych nowych Bosali byłoby taniej niżużywki po 240pln czyżby

> te Bosale siakieś gorsze

Pewnie w nich nie ma platyny tylko cuś innego.

Widziałeś ile kosztują oryginalne katy??

Jak nie to sobie sprawdź. Szok gwarantowany.

Napisano

> skoro tak im ta platyna potrzebna to czemu nie skupują hurtowo np.

> tych nowych Bosali byłoby taniej niżużywki po 240pln czyżby

> te Bosale siakieś gorsze

Zapewne mniejsza ilosc drogich materialow jest w nich zawarta. I w sumie o wage moze tez chodzic. Te stare katy sa gabarytowo wieksze i ciezsze. Duzego kata z bmw mozna nawet na 400zeta pogonic ale to juz naprawde kobyla jest

Napisano

> Pewnie w nich nie ma platyny tylko cuś innego.

> Widziałeś ile kosztują oryginalne katy??

widziałem

> Jak nie to sobie sprawdź. Szok gwarantowany.

tyle, że oryginały to tylko w ASO, a tam wiadomo, że większosć x5 albo x10 kosztuje.

Napisano

Chciałem jeszcze coś wtrącić o cenach tak przy okazji choć nie na temat.

Szukałem ostatnio osłony przeciwsłonecznej do mojej efki. Dostałem odpowiedź ze sklepu internetowego że mogą mi sprowadzić za 180 PLNów yikes.gifyikes.gifyikes.gif

Napisano

> To w ASO cena tego jest pewnie jeszcze pomnozona x 2,5

...W '96 jak ojciec miał kadeta 1.6 to w ASO krzyczeli za kata do niego 3600pln shocked.gif ...

Napisano

> ja pozbyłem się kata w jego miejsce wspawałem plecionkę i za jednym

Witam!

A jak bedzie na przegladzie??

Koles stracil stowke bo przyczepili sie ze nie ma kata a cos w twoim stylu wstawione i nie chcieli podbic dowodu dopoki nie wstawi. Musial zmienic stacje, dobrze ze znalazl ale co jak wezma sie ostrzej na wszystkich.

Wstawienie takiego za 200zl uniwersalnego zalatwia sprawe.

Napisano
  • Autor

No to juz wiem, tlumik przelotowy, albo uniwersalny kat. Co waszym zdaniem bedzie pracować ciszej?

Napisano

> No to juz wiem, tlumik przelotowy, albo uniwersalny kat. Co waszym

> zdaniem bedzie pracować ciszej?

Logicznie myslac,powinien ciszej pracowac uniwersalny katalizator.Mam przelotowy ostatni tlumik i auto chodzi duzo glosniej od serii.Ale mnie sie podoba basowy pomruk devil.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> A czemu tak się zarzekasz że nie będziesz inwestować w kata?

> Uniwersalnego kupisz za ok 200 stówki.

własnie dzwonilem do gościa handlujacego Katami Bosala i powiedział uczciwie, że niestety, ale wydech będzie glośniejszy w porownaniu z oryginalnym katalizatorem.A juz chciałem zamawiać.Wiec juz nic nie wiem, narazie jeżdźe z rurką, ale ciągle mnie ten metaliczny , pierdzący na ciągu odglos wkurza.Moze ktoś z takim silnikiem jak ja kombinowal coś na Bosalu?

Napisano

ja mysle tak zrobic:

1) wybebeszyc wnetrznosci katalizatora

2) rozciac obudowe

3) napchac welny mineralnej i wsadzic rure

4) zaspawac calosc

Napisano

Ja mam strumienice w obudowie kata.

Nie ma katastrofy z hałasem, nie przesadzajcie.

Apropo - chce może ktoś kata kupić cfaniak.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.