Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to jest możliwe?

Featured Replies

Napisano

Żeby po wymianie świec zaczął więcej spalać?

Ale po kolei.

Ponieważ wykręciłem już 40 tys. km odstawiłem wózek na przegląd. Przy odbiorze okazało się że wymienili świece (zresztą sam się nad tym zastanawiałęm się). Odpalam, ruszam i wydaje się, ze dynamika na plus - latwiej zbiera sie. Ale... poptrzyłem na chwilowe spalanie i mnie zmroziło. Może mi się wydaje, ale po ruszeniu i dalszej jeździe spalanie opada znacznie wolniej i nie tak nizko jak przedtem. Aż zrobiłem dziś test i wyjeżdżając w trasę pod koniec miasta wyzerowałem komp. No i co? 6.2 Kur... w takich samych warunkach, to spalał 5,7. Po mieście to już wogóle padaka.

Wszelkie znaki na niebie i na ziemi wskazuję na świeczki.

Jeżeli tak, to jakie świece polecacie?

A wogóle, to ten serwis, do którego jeszcze do niedawna byłem przyjaźnie nastawiony przy tym przeglądzie podpadł na całej linii. Nie dość, że jakieś dziwne świece założyli, to jeszce mi wycieraczki wymienili (zgłaszałem chrubotanie wycieraczek) i to na faitowskie - tłumaczyli, że są całkiem dobre. A takiego wała oczywiście po kilka dniach już widać pierwsze białe smugi. Chyba pójde i ich opluję, bo miałem jeszcze całkiem dobre valeo mimo, że z żółtym oczkiem kontrolnym (fakt przymierzałem się do ich wymiany ale dopiero na zimę i również na valeo). Pozatym powiedzieli, że coś tam smarowali chyba w silniczku wycieraczek, a nadal chrobocze. Chyba pojadę i zrobię im awanturę i powiem, że mogą stracić stałego klienta, który na nich wypnie się, jak tylko skończy się gwarancja.

Napisano

lepsza dynamika to zawsze lepsze (czyt. wyzsze) spalania

wymieniali ci cos jeszcze? filtr powietrza np?

Napisano

Solo na Krakowskiej cfaniaczek.gif

Napisano

> Nie dość, że jakieś dziwne świece założyli,

Jak dziwne ? - sprawdź jakie i jak nie zgodne z instrukcją to żądaj wymiany na stosowne i jeszcze skargę napisz.

Polecam tak jak instrukcja smile.gif a osobiście mam takie:

277402362-Brisk1.JPG

post-17342-14352473442653_thumb.jpg

Napisano

> lepsza dynamika to zawsze lepsze (czyt. wyzsze) spalania

Przesadzasz - nie zawsze. Może być, np. lepsze spalanie i już będzie lepsza dynamika. Nie dużo lepsza, a jednak lepsza.

Wyższe spalanie nie ozn. zawsze lepszej dynamiki smile.gif

Ale ten temat można rozwijać i rozwijać i ... .

Napisano
  • Autor

> Solo na Krakowskiej

serwisuje u nich od kilku lat i nie była wpadki. Ale tym razem podpadziochę zaliczyli.

Co do świec, to mówą, że są to fiatowskie do Stilo z katalogu.

Z wycieraczkami, to jednak przesadzili. Ale ja tp sobie odbije. Już zapisany jestem na wymianę całego mechanizmu wycieraczek. Przy okazji mają rozbebeszyć drzwi, bo coś tam stuka w środku i fotel pasażera, bo świercz wlazł w wajchę w oparciu fotela (możliwe, ze od ciągłego używania przez wsiadające/wysiadajace dziecko). Pozatym zaczynają piszczeć hamulce w przednich kołach, więc odrobią te pióra wycieraczek. A swoją drogą i tak chyba je spuszcze teściowi, bo on jeździ mniej (różnica wieku samochodów 1 rok, a różnica przebiegów ok. 6-7 tys. km), a sobie znowu zapodam valeo (a jak bozia sypnie kasą, to może nawet extreemy)

Napisano
  • Autor

> lepsza dynamika to zawsze lepsze (czyt. wyzsze) spalania

> wymieniali ci cos jeszcze? filtr powietrza np?

Wszystkie filtry, łącznie z p/pyłkowym.

No ale 6, 2 - 6,3 na trasie przy nieagresywnej jeździe, to chyba nie jest dobry wynik. Może coś na rzeczy z benzynką, ale od dłuższego czasu tankuje tylko na statoilach oraz na jednej prywatnej, ale paliwo raczej pewne, bo wiem, że zawsze odbierają własnym transportem na bazach Orlenu. Fakt, że na urlopie tankowałem na innych stacjach, ale byli to statoil w Kudowie oraz Orlen na autostradzie pod Mysłowicami. No i raz zatankowałem 4 litry na jakieś dziwnej stacji wiejskiej po to by dojechać do porządnej, ale od tego czasu parę zbiorników spaliłem.

Napisano
  • Autor

> Jak dziwne ? - sprawdź jakie i jak nie zgodne z instrukcją to żądaj

> wymiany na stosowne i jeszcze skargę napisz.

Źle się określiłem. Nie wiem dokładnie jakie to świeczki. Ze zlecenia podali mi, że włożono śiwece o nr katalogowym XU29EPRU, ale nie wiem co to za katałog, a na sklepie powiedzieli jedynie, ze są to świece Denso. podobnież takie jak Fiat wkłada. Może i tak, kto to wie. Zobaczymy. Jak za 2 tygodnie będa wymieniać cały napęd wycieraczek, to powiem, żeby mi pokazali dokładnie co to za świece.

> Polecam tak jak instrukcja a osobiście mam takie:

moja wiedza techniczna już nie nadą żą za współczesną motoryzacją, ale czy swiece od 1.2 będa odpowiednie dla 1.4? W sumie powinny pasować. A ile kosztuja takowe?

Napisano

Niech Kolega do nich już nie jeździ bo straci zdrowie. Ja seriwsuje auto u byłych mechaników z Euro-caru, którzy po zamknięciu zakładu pracują na własna rękę i mają niskie ceny za swoje usługi. Nigdy nie musiałem po nich nic poprawiać. Pół Kielc do nich jeździz fiatami i alfami.

PS Jeden z nich ma certyfikat ze szkolenia z m.in. fiata stilo właśnie. Mnie mechanizm wycieraczek kompletnie rozłożył, przeczyszcził i złożył w ciągu 15 minut nie łamiąc przy tym plastykowego podszybia jak w innych serwisach za 50 zł. w solo chcieli 200 zł.

Napisano
  • Autor

> Niech Kolega do nich już nie jeździ bo straci zdrowie. Ja seriwsuje

> auto u byłych mechaników z Euro-caru, którzy po zamknięciu

> zakładu pracują na własna rękę i mają niskie ceny za swoje

> usługi. Nigdy nie musiałem po nich nic poprawiać. Pół Kielc do

> nich jeździz fiatami i alfami.

po pierwsze primo i tak muszę, bo jeszcze 1/2 roku gwarancji, ale poproszę o namiary, przetestuję ich na samochodize teścia (a f-ry wystawiają?)

Napisano

> ale czy swiece od 1.2 będa odpowiednie dla 1.4? W sumie powinny pasować.

Wg mechanika z serwisu świece z 1.2 pasują do 1.4. Przerabiałem temat wymiany świec po 40kkm. W tej chwili mam świece NGK DCPR7E-N (podobno - tak byko w specyfikacji). Pozdrawiam.

Napisano

> ale czy swiece od 1.2 będa odpowiednie dla 1.4? W sumie powinny

> pasować. A ile kosztuja takowe?

W zasadzie to pytanie należało by odwrócić, tzn. czy swiece od 1.4 będa odpowiednie dla 1.2 smile.gif (z wiadomych powodów). Na 100 % pasują. Te co ja używam kosztują około 30-35 zł. za sztukę.

Przypomniałem sobie jeszcze takie stwierdzenie jednego z użytkowników Stilo, mówiące, że jak mu wgrali do kompa sam. najnowszą wersję programu to stwierdził to samo co Ty, tzn. niby lepiej auto sie zbierało, ale na ekranie miał wyższe spalanie (tu by się potwierdziło to co pisał dUKE o spalaniu), ale w wyniku zmiany oprogramowania. Dowiedz się czy auto było podłączane pod "exzaminer i upgradowane".

Jeżeli tak, to już znasz przyczynę smile.gif

Napisano

wydaje mi sie, ze pytanie nie trzeba odwracac, gdyz wersja 1.2 byla wczesniej produkowana

Napisano
  • Autor

> Wg mechanika z serwisu świece z 1.2 pasują do 1.4. Przerabiałem temat

> wymiany świec po 40kkm. W tej chwili mam świece NGK DCPR7E-N

> (podobno - tak byko w specyfikacji). Pozdrawiam.

Z katalogu NGKu wynika, że nie zupełnie jest tak. Zależy od roku produkcji każdego z silników. taka samo świeczka pasuje do 1,2 z okresu 12.2002 - 06.2004 i do 1.4 z okresu 01.2004 - 02.2005. Katalog świec NGK do stilo w załaczniku, albo NGK_Stilo .

Np. u sprzedawcy Brisków w katalogu wogóle nie było stilo 1,4

post-10905-14352473446894_thumb.jpg

Napisano

> Z katalogu NGKu wynika, że nie zupełnie jest tak. Zależy od roku

> produkcji każdego z silników. taka samo świeczka pasuje do 1,2 z

> okresu 12.2002 - 06.2004 i do 1.4 z okresu 01.2004 - 02.2005.

> Katalog świec NGK do stilo w załaczniku, albo NGK_Stilo .

> Np. u sprzedawcy Brisków w katalogu wogóle nie było stilo 1,4

Faktycznie są inne w zależności od roku produkcji. claps.gif

Brak danych w katalogach o częściach do Stilo 1.4 to częsta przypadłość.

Napisano
  • Autor

> Faktycznie są inne w zależności od roku produkcji.

> Brak danych w katalogach o częściach do Stilo 1.4 to częsta

> przypadłość.

Może nie wiedzą, że takie są produkowane rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Po tym jak kupiłem (wszak już od roku był sprzedawany) ubrdało mi się, ze amorki są za mięgkie. Podjechałem do majchró sprzedajacych i motujących amory, a oni do mnie"co, jakie silnik? hmm nie ma takiego w katalogu Monroe". No i odrazu mnie nasuęło się pytanie "no rozumiem model dosć świeży, ale gdybym nie daj boże rozwalił w jakiejś dziurze amorek, to pozostaje mi tylko fabryczny?" To się nazywa konkurencja.

Napisano

Podobnie sprawa się ma z klockami hamulcowymi. Obchodzilek całą giełdę samochodową w Gliwicach-Sośnicy i NIKT ze sprzedających nie umiał powiedzieć jakie klocki będą pasować. (grudzień 2005). Obdzwoniłem parę sklepów i sytuacja byla podobna. Ostatecznie umówiłem się, że jakieś tam wezmę (nie pamiętam nazwy), a jak nie będą pasować to oddam. Uff pasowały.

Napisano

> Mowisz o serwisie SOLO? Oszusci.... proacuje jeszcze tam ten wysoki,szczuply kierownik? tuk.gif

Teraz tylko chyba oni zostali w kiecach?

Napisano
  • Autor

> Teraz tylko chyba oni zostali w kiecach?

Ano zobaczymy jak będą dalej się sprawować. Jakby co po gwarancji przerzuce się na majchrów, o których pisał stilo_kielce.

Napisano

a mi po przeglądzie 80k km na luzie zaczeły obroty falować...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.