Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bebny nie schodza..Please Help!

Featured Replies

Napisano

Czesc..wymieniam wlasnie szczeki hamulcowe w Astrze II Kombi..a wlasciwie proboje wink.gif...bo za cholere nie chca bebny zejsc...macie jakis sprytny sposob???

Napisano

A masz spuszczony hamulec ręczny biglaugh.gif

Napisano

> Czesc..wymieniam wlasnie szczeki hamulcowe w Astrze II Kombi..a

> wlasciwie proboje ...bo za cholere nie chca bebny zejsc...macie

> jakis sprytny sposob???

Mi zawsze pomagało opukiwanie młotkiem bębna, tak w godzinę 10-ą, 14-ą, 16-ą, 20-ą

Napisano

co prawda ja mam F ale Popuść lekko śróbke którą się odpowietrza p podważaj bębny z dwuch stron wkrętakami pukając lekko po bębnach młotkiem.Gdzieś mam fotki chyba jak wymieniałem (poszukam)A sróbke kolega odkręcił od bębna?

Napisano
  • Autor

aaa..reczny..musze sprawdzic..haha..ale tak powaznie..to opukiwanie nic nie pomaga..wale mocno a nie drgnie ani milimetr..wiem ze z tylu jest jakis otwor co odblokowuje szczeki..czy cos tam..tez probowalem..dupa blada za przeproszeniem..nic nie dziala

ps..srobka tak odkrecona..

Napisano

Wg etzolda:

Wymontowanie i zamontowanie

bębna hamulca tylnego

Wymontowanie

Oznaczyć farbą wzajemne ustawienie ob

ręczy (tzw. felgi) i piasty. Dzięki temu wyrównoważone

koło będzie można zamontować

w poprzednim położeniu.

Poluzować śruby mocujące tarcze kół tylnych.

Samochód musi jeszcze wtedy stać na kołach.

Unieść tył samochodu i ustawić na podstaw

kach. Zdjąć koła, patrz rozdział „Podnoszenie

samochodu".

Zwolnić hamulec awaryjny.

Wykręcić śrubę mocującą bęben hamulca

Jeżeli bęben nie da się zdjąć z piasty,

oznacza to, że ma już próg na powierzchni

roboczej, o który zaczepiają szczęki hamulca.

W takim przypadku należy wyciągnąć korek

z tyłu w tarczy nośnej i nacisnąć wkrętakiem

na dźwignię hamulca awaryjnego. W ten spo

sób umożliwi się cofnięcie sprężyny ściągającej

szczęki i zdjęcie bębna (patrz rys. B 9804).

Jeżeli potrzeba, poluzować linkę hamulca

awaryjnego przy zaczepie środkowym, peł

niącym rolę kompensatora długości.

Napisano

Ja meczyłem bebny cały dzien prawie i masakra nic nie pomagało jaby je ktos przyspawał:/

Na końcu wpdłem na taki pomysł:

Poszukałem sobie płaskownika o szerk. 0.5 - 1cm i o grubosci ok 2-3mm no zeby nie był giętki.

Nastepnie delikatnie wbijałem go w otwór (szczelinie na sruby) miedzy beben a piaste...w kazdym razie pomogło, ale nerwów co nie miara:/ To był dla mnie jedyny skuteczny pomysł. Próbuj!:]

Napisano
  • Autor

ok..sproboje tego..bo wg ksiazki to probowalem z tym otworem..beben sie kreci gladziuchno..nic nie chaczy..a i tak za cholere nie idzie..no sproboje z tym plaskownikiem

Napisano

ja zrobiłem to tak równomiernie pokałem we wszystkich 4 otworach po skosie pomiędzy piaste a bęben 277408169-ZmianarozmiaruZmianarozmiaruPICT1001.JPG

post-69057-14352473468159_thumb.jpg

Napisano

a jak kolega zdejmie to niech zeszlifuje ten rant bo przy nastepnej wymianie bedzie jeszcze gorzej (zwykłą ręszną szlifierką) 277408198-ZmianarozmiaruZmianarozmiaruPICT1005.JPG

post-69057-14352473468752_thumb.jpg

Napisano

> Mi zawsze pomagało opukiwanie młotkiem bębna, tak w godzinę 10-ą,

> 14-ą, 16-ą, 20-ą

Ale to w lecie bo w zimie to już ciemno zakrecony.gifrotfl.gif

Napisano

Jak już nie idzie to należy od tyłu przy pomocy ostrych szczypiec ściąć łepki bolców które trzymają szczęki - wówczas bęben zejdzie z szczękami - jedynie to należy kupić nowe bolce (kilka złotych) Ja jeszcz robiłem tak - że chwytałem łepek tego bolca w kombinerki i kręciłem nim - to nie raz szczęka się wyhaczy.

----------------

Astra F X16Sz 95 lpg

Napisano

3 tygodnie temu sprawdzalem stan szczek, i pomogl tylko mlotek i plaski srobokret do podwarzania+ cierpliwosc grinser006.gif

Napisano
  • Autor

dzieki wszystkim za pomoc..udalo sie..uff..kurde ciezko bylo ale poszlo...ale nadal slaba skutecznosc recznego jest..linki chyba nie zapieczone bo widac jak zaciagaja...powiedzcie czy jest jakas w miare dostepna regulacja naciagu linki?? (moze to pomoze)..bo cos slyszalem ze w okolicach tlumika srodkowego..ale jak tam dojsc???

Napisano

> dzieki wszystkim za pomoc..udalo sie..uff..kurde ciezko bylo ale

> poszlo...

I jaka metode kolega zastosowal?

Napisano

WD40 w miejsce gdzie sie łaczy piasta z bebnem odczekac z 15 min i walic młotem albo siekiera ,, nie bac sie !!! to nie plastik walniesz z 3-4 razy i samo schodzi zeby.GIF tylko wiecej wiary w Oploski materiał to sie nei rozpadnie !!! zeby.GIF

Napisano

Wczoraj też męczyłem się z bębnami , zastosowałem taką metodę , ściołem te bolce z tyłu , dobrze przyłożyć śrubokręt i porządnie walnąć , potem opukiwałem bęben troche ruszył, potem po koleli w otworach po skosie pomiędzy piastą a bębnem . Jak już tak zszedł do połowy to skubany zaparł się na rancie , wtedy złapałem za bęben i zaczołem nim obkręcać ( trzeba użyć dużo siły , najlepiej w dwie osoby) jak już się zacznie ruszać , kręcić dalej ciągnąc lekko do siebie , zszedł bez problemu. Cała operacja zajeła mi około godziny . Może komuś się przyda ten sposób.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.