Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektrody świec zapłonowych czarne jak węgiel...

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich użytkowników forum. Problem który postaram się opisać powinien przez chwilę zastanowić nawet najbardziej doświadczonych elektryków/mechaników. Mam problem z silnikiem w fiacie Bravo 1.6 16V. Elekrody w świecach zapłonowych są czarne jak węgiel. Dodam tylko że świece są NOWE orginalne fiatowskie. NOWE są też przewody oraz cewka zapłonowa. Układ elektryczy został sprawdzony w całym samochodzie w serwisie tj. sonda lambda, czujnik temperatury, czujnik na wale, mapsensor, potencjometr na przepustnicy, przy okazji silnik krokowy itd... Nie ma żadnych przebić, skaczących iskierek itp. podczas pracy silnika można śmiało wziąć w rękę przewody zapłonowe i nikt nie zginie wink.gif Wszystkie czujniki, centralka sterująca wtryskiem itp. zostały sprawdzone i działają ok. Nigdy nie mam problemów z zapaleniem samochodu nawet jak jest zimny, szybko odpala jakby z pierwszego przekręcenia wału korbowego i pracuje równiutko jak nowy samochód. Problem pojawia się przy dodawaniu gazu wtedy się dusi przez chwilę po czym dopiero wchodzi w obroty. Podczas jazdy czuć doła przez chwilę przy zmianach biegów lub przy przyspieszaniu po czym zaczyna normalnie jechać. Przy okazji słychać z silnika metaliczny odgłos przy obrotach około 1000-1600/ min jeśli wyjdzie w szybsze dźwięk ustaje. Dodam może tylko żę ciśnienie w cylindrach ma po 12 atm. i jak go kupiłem miał założony filtr stożkowy wizualnie dość stary niczym nie okryty - założony nadal. Rozrząd na 100% dobrze ustawiony na znakach. Examiner w serwisie pokazywał że troszkę zbyt długi ma czas wtryskiwania paliwa około 0.7 ms przy zimnym silniku i ok. 0.35 - 0.40 ms na rozgrzanym ale oczywiście żadnych błędów - czy to może być przyczyna tego filtra stożkowego? Problem pojawia się przy zimnym silniku jak i przy ciepłym choć na gorącym efekt dławienia jest mniejszy. Jazda tym samochodem przypomina jazdę autem z opóźnieonym zapłonem. Co to może być?

Napisano

Witaj ,

jeśli sonda lambda działa prawidłowo , to najbardziej podejrzany jest filtr powietrza , może byc mocno zabrudzony i stąd brakuje powietrza , wymień go na nowy albo zrób krótką próbę na zdjętym

Napisano
  • Autor

> Witaj ,

> jeśli sonda lambda działa prawidłowo , to najbardziej podejrzany jest

> filtr powietrza , może byc mocno zabrudzony i stąd brakuje

> powietrza , wymień go na nowy albo zrób krótką próbę na zdjętym

Sonda lambda pracuje (jak pokazuje komputer) na ujemnych wartościach co podobno świadczy o zbyt dużej ilości powietrza w mieszance. Dlatego zaczęli sprawdzać mi cały układ w samochodzie właśnie od sondy lambda, bo nie wiedzieli czy źle pokazuje bo jest wadliwa czy po prostu tak jest i pokazuje dobrze. Ja raczej myślę o przytkaniu trochę rury dolotowej powietrza. jak już wspomniałem w opisie mam założony filtr stożkowy dzięki któremu bierze powietrza ile chce. Trochę to pokręcone... zobaczę w poniedziałek po południu

Napisano

sonde wymień

jesli pokazuje zero...

przytkanie rury dolotowej? czym? papierem toaletowym?

Napisano

> Sonda lambda pracuje (jak pokazuje komputer) na ujemnych wartościach

> co podobno świadczy o zbyt dużej ilości powietrza w mieszance.

jakbyś miał za dużo powietrza to świece nie byłyby czarne ,

chodzi o to że masz za mało pwietrza ,

możliwe przyczyny są wymienione powyżej

Napisano
  • Autor

> jakbyś miał za dużo powietrza to świece nie byłyby czarne ,

> chodzi o to że masz za mało pwietrza ,

> możliwe przyczyny są wymienione powyżej

Jakoś nie chce mi się trochę w to wierzyć. Po ściągnięciu filtra stożkowego mam gołą rurę dolotu powietrza i silnik pracuje jak w moim pierwszym opisie czyli zupełnie bez zmian. Więc jak ja mam mu dać jeszcze więcej powietrza?

Moja teza jest taka: Dzięki badziewnemu filtrowi stożkowemu silnik zasysa sobie większą ilość powietrza przez co komputer dostosowuje mu większą dawkę paliwa (stąd ten długi czas wtrysku - przez co więcej pali). Świece nie spalają wszystkiego jak należy, są wręcz zalewane paliwem - stąd są czarne.... Co wy na to? Dlatego myślałem o założeniu jakiegoś oryginalnego filtra powietrza a nie to gówno co mam teraz...

Napisano
  • Autor

> sonde wymień

> jesli pokazuje zero...

> przytkanie rury dolotowej? czym? papierem toaletowym?

Jak wspomniałem sonda pracuje na wartościach ujemnych a nie pokazuje zera... jakbyś się chwilę skupił znalazłbyś lepszy sposób niż papie toaletowy, no ale jak widać szybciej piszesz niż myślisz

pozdrawiam

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Po długich oczekiwaniach na kasę zdecydowałem się w końcu rozkręcić silnik i oto co było przyczyną:

1. Wytarty wałek rozrządu (wydechowy) na 3 krzywkach

2. Poprzedniemu właścicielowi prawdopodobnie pękł pasek rozrządu i poleciały mu zawory. Wymienił nowe zawory w stare gniazda zaworów bez obrabiania głowicy i dopasowywania tych elementów

3. Do wymiany 3 popychacze zaworów właśnie tych na wytartych krzywkach

Zastanawia mnie tylko co mogło być przyczyną tego że wałek był wytarty tylko na na 3 krzywkach a na pozostałych nie widać zupełnie żadego zużycia. Może Popychacze zaworów przestały się kręcić i dlatego wałek zaczął go srobać? jeśli tak to dlaczego olej niby wszędzie był smarowanie na tych elementach było. Co o tym sądzicie?

Napisano
  • Autor

Zastanawia mnie jeszcz czy przypadkiem jakiś kanałek doprowadzający olej nie jest lekko przypchany i nie dostarcza odpowiedniej ilości oleju do miejsc tarcia. Tylko czy da sięto sprawdzićbez wyciągania drugiej części silnika tzn. bloku z tłokami? Może od pompy gdzieś się strumień oleju gubi?

Napisano

> Zastanawia mnie jeszcz czy przypadkiem jakiś kanałek doprowadzający

> olej nie jest lekko przypchany i nie dostarcza odpowiedniej

> ilości oleju do miejsc tarcia. Tylko czy da sięto sprawdzićbez

> wyciągania drugiej części silnika tzn. bloku z tłokami? Może od

> pompy gdzieś się strumień oleju gubi?

zacznij od pomiaru cisnienia oleju na zimnym silniku i na rozgrzanym spineyes.gif

pozniej wyczysc wszytkie kanaly olejowe nawet mozesz sobie nie zdawac sprawy ja bardzo sa zwezone przez brudy i stary olej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.