Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ca Waszym zadniem lepsze? Astra F czy Marea?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Chcę kupić samochód, w dobrym stanie, nie psujący się, dobrze znoszący LPG, wygodny, koniecznie 5 D lub kombi. Wszystko to w cenie około 10-11 tys PLN. Prawdopodobnie skończy się na jakimśz sprowadzonym z Niemiec.

Zastanawiałem się nad Astrą 1.4 8v lub 1.6 8v z klimą itd., ale trafiła się Marea weekend 1.6 16v z 98 z pełnym wyposażeniem.

Macie może jakieś porównanie? Poradźcie coś i podzielcie się doświadczeniem, chodzi o cenę części, przystosowanie i dobre znoszenie LPG (II gen) awaryjność itp. Szczerze mówiąc to na rzecz Astry przemawia dostępność części, a na korzyśćFiata ocynkowana blacha (jeżdżę Uno i mam dosyć rdzy) i nowocześniejsza konstrukcja.

Proszę o opinie i rady.

Każda będzie cenna.

Temat dla mnie ważny i dość pilny. Trochę już śledziłem Wasze forum, stąd też wybór silnika pod LPG...

Pozdrawiam.

Napisano

Piszesz w kąciku Astry więc chyba nie znajdzie się odważny twierdzić, że Marea jest lepsza 270751858-jezyk.gif

Jednopunktowe wtryski mają prostszą instalkę LPG, a więc tańszą i (zwykle) mniej podatną na usterki.

Z dwóch silników wymienionych przez ciebie wybrałbym 1.6 8V, zaślepił EGR i cieszył się z jazdy smile.gif

Nawet będąc bezstronnym wybrałbym Astrę (kombi) bo jest ładniejsza.

Napisano

ceny części we fiacie będą większe np amory itp (amory do astry f do przodu sa tansze od amodów do fiata cc !!)

Napisano

czesc

jezeli marea i astra miala by miec podobne wyposazenie typu poduszki abs klima i elektryka i najwazniejsze podobne przebiegi. to wybral bym fiata marea. jest to duzo nowwsza konstrukcja, w srodku wieksza lepiej wygladajaca. astra to juz dinozaur na wymarciu dopoki nie zje jej rdza ( na ma ocynku) to zawsze beda fani tego samochodu,

Napisano
  • Autor

> Piszesz w kąciku Astry więc chyba nie znajdzie się odważny twierdzić,

> że Marea jest lepsza

Wiem :-) ale może ktośma porównanie i mógłby coś napisać o swoich odczuciach, nie tylko o sympatiach.

> Jednopunktowe wtryski mają prostszą instalkę LPG, a więc tańszą i

> (zwykle) mniej podatną na usterki.

> Z dwóch silników wymienionych przez ciebie wybrałbym 1.6 8V, zaślepił

> EGR i cieszył się z jazdy

Co to jest EGR ?

> Nawet będąc bezstronnym wybrałbym Astrę (kombi) bo jest ładniejsza.

Dzięki.

Napisano

Znajomy ma Mareę i mowi że one dużo palą. Tak samo jak Sieny (chyba ten sam silnik). Ale za to mowi ze są wytrzymałe.

> Co to jest EGR ?

Zawór recyrkulacji spalin - takie cuś żeby auto spełniało normy ekologiczne smile.gif

Napisano

> Witam,

> Chcę kupić samochód, w dobrym stanie, nie psujący się, dobrze

> znoszący LPG, wygodny, koniecznie 5 D lub kombi. Wszystko to w

> cenie około 10-11 tys PLN. Prawdopodobnie skończy się na jakimśz

> sprowadzonym z Niemiec.

> Zastanawiałem się nad Astrą 1.4 8v lub 1.6 8v z klimą itd., ale

> trafiła się Marea weekend 1.6 16v z 98 z pełnym wyposażeniem.

> Macie może jakieś porównanie? Poradźcie coś i podzielcie się

> doświadczeniem, chodzi o cenę części, przystosowanie i dobre

> znoszenie LPG (II gen) awaryjność itp. Szczerze mówiąc to na

> rzecz Astry przemawia dostępność części, a na korzyśćFiata

> ocynkowana blacha (jeżdżę Uno i mam dosyć rdzy) i

> nowocześniejsza konstrukcja.

> Proszę o opinie i rady.

> Każda będzie cenna.

> Temat dla mnie ważny i dość pilny. Trochę już śledziłem Wasze forum,

> stąd też wybór silnika pod LPG...

> Pozdrawiam.

Widzialem Twoj watek na forum BBM... Wielka zaleta Fiata jest jego ocynkowana buda. Moj tato ma Brave z 95 roku i wyglada lepiej niz moja AII w temacie korozji - na Fiacie poprostu jej nie ma! Dobre silniki 1,6 w benzynce i 2,4 jtd. W porownaniu z AI bierz Maree bez dwoch zdan... Jak sie przejedziesz pare razy AII nie bedziesz mogl patrzec na Fiata smile.gif

Oczywiscie nie ma rozy bez kolcow - silniki 1,6 sa dosyc paliwozerne choc bardzo trwale - dobrze znosza instalki gazowe. JAk sie trafi dobry egzemplarz to bedziesz zadowolony. Astra ma wyzszej jakosci materialy wewnatrz wedlug mnie. Komfort jazdy na plus dla Fiata.

W koncu Fiat ma konstrukcje 4 lata mlodsza od AI i 3 lata starsza od AII

Napisano

Ja moze dodam tak oprócz swojej asterki w pracy mamy fiata siene i opla astre którymi jezdze i astra mimo ze jest starsza 2 lata od sieny jest bezawaryjna a siedmioletnia siena przynajmniej raz w miesiacu widzi serwis. Dodam jeszcze iz siena ma przekulane 190kkm a astra 260kkm!!! Dlatego z wlasnego doswiadczenia fiatom mówię nie!!!

Napisano

Zapomniałem dodać iż ów siena jest 99rocznik i ma silnik 1.6 16v czyli bedzie to ta sama konstrukcja silnika co w marei o ktorej mowa, a kazdy mechanik do ktorego jezdzimy siena i widzi ten silnik kiwa głową ze to najwiekszy niewypał Fiata nawet w ASO Fiata!!!

Napisano

> Zapomniałem dodać iż ów siena jest 99rocznik i ma silnik 1.6 16v

> czyli bedzie to ta sama konstrukcja silnika co w marei o ktorej

> mowa, a kazdy mechanik do ktorego jezdzimy siena i widzi ten

> silnik kiwa głową ze to najwiekszy niewypał Fiata nawet w ASO

> Fiata!!!

Najwiekszy niewypal Fiata to byl silnik 1,4... z daleka, oj z daleka...

Moze mechanicy nie teges sa?...

Napisano

> Witam,

> Każda będzie cenna.

> Pozdrawiam.

Żadnego Fiata. Uciekaj z tym.

A w dodatku nie lubia gazu.

Napisano

Oj tu bym sie z kolega kłócił kolega z pracy jezdzi 1.4 i nic mu sie nie dzieje a ta moja słuzbówka to juz dawno polałbym benzyna i spałił. Mało tego zre paliwo jak czołg 10-11 litrów na silnik 1.6!!!! Zbiera sie dosc dynamicznie to trzeba mu przyznac ale dopiero powyzej 3-3.5 tys obrotów. A jakbym mial wymienic co w niej było robione to pewnie połowe rzeczy juz bym nie pamietał. Jednym słowem straszny silnik nie polecam. Moze sie myle moze taki egzemplarz trafilismy, ale to juz by musiał kolega Klaudio popytać na forum fiata

Napisano

> Oj tu bym sie z kolega kłócił kolega z pracy jezdzi 1.4 i nic mu sie

> nie dzieje a ta moja słuzbówka to juz dawno polałbym benzyna i

> spałił. Mało tego zre paliwo jak czołg 10-11 litrów na silnik

> 1.6!!!! Zbiera sie dosc dynamicznie to trzeba mu przyznac ale

> dopiero powyzej 3-3.5 tys obrotów. A jakbym mial wymienic co w

> niej było robione to pewnie połowe rzeczy juz bym nie pamietał.

> Jednym słowem straszny silnik nie polecam. Moze sie myle moze

> taki egzemplarz trafilismy, ale to juz by musiał kolega Klaudio

> popytać na forum fiata

Ma szczescie chlopak z 1,4 12V motorkiem - zaczynajac od padajacych walkow rozrzadu, przez klopoty z praca na biegu jalowym i konczac na regularnych zerwaniach paskow rozrzadu. Na szczescie Fiat w pore wycofal go z produkcji i wrzucil silnik 1,2 16V. Silnik 1,6 16V siedzi juz w Fiatach przeszlo 10 lat i mimo paliwozernosci jest bardzo trwaly. Technologicznie silniki Fiata sa nowoczesne - gorzej z materialami uzytymi do ich produkcji. I innymi materialami do produkcji reszty tez smile.gif. Bezapelacyjnie Fiat wygrywa z AI i z Vectrami A walke z rdza... Takie sa fakty smile.gif I tak sie nie zamienie na moja AII smile.gif W Fiacie jak w wozie drabiniastym sie czuje... zawiecha jest tragiczna...

Napisano

Ano ja mysłałem o silniku 1.4 16v tak to moze sie zgadzac a co do 1.6 to w nowszych fiatach sa te silniki juz mniej zawodne ale to powyzej 2000 roczników

Napisano

> Żadnego Fiata. Uciekaj z tym.

> A w dodatku nie lubia gazu.

Zgadzam sie z kolegą jak widze znaki Deawoo lub Fiat Odstraszają mnie zlosnik.gif

Napisano

> Witam,

> Każda będzie cenna.

> Pozdrawiam.

Jako zadowolony użytkownik drugiego Fiata Uno (którym jeździłem 3 lata i nic się nie zepsuło) kupiłem sobie Fiata Bravo (To samo co marea tylko 3d). Cieszyłe się nim przez 2 tygodnie - potem jak się zaczął psuć to miałem dość. Przykład - padła uszczelka pod deklem zaeworów i obroty szalały raz gasł raz miał za wysokie po czym ni stąd ni z owąd gasł.Miałem Astre która miała wlanetą uszczelke pod głowicą i zorientowałem się że coś jest nie tak jak płynu chłodzenia brakło -chodziła oki bez żadnych objawów. Poza tym w Astrze F jest przyjemniej -Fiat to taki plastikowy i plastiki przynajmniej w moim trzeszczały mimo iz był bezwypadkowy.W Astrze była cisza zero trzsków i skrzypień. Dlatego zdecydowanie nie polecam Fiata Bravo/Brava/Marea - Uno to i owszem prosta konstrukcja nie ma się co psuć .

W zasadzie wszystki silniki opla dobrze znoszą gaz. O 1,4 8V bym na Twoim miejscu zapomniał to zdecydowanie za słabe szczególnie do kombi. Ja miałem 1,4 16V (X14XE) i jest to fajny silniczek 90 KM a spalanie jak ten 1,4 8V (14NZ). Instalka gazowa II gen spoko tam pasuje (znam takich co mieli I gen i chodziło - tylko trzeba było porządnie zamontować i dobrze wyregulować).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.