Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

znowu uszczelka?

Featured Replies

Napisano

Ostatnio zauważyłem że dosyc szybko nawet jak na c14nz łapie temperaturę, a w zbirniczu wyrównawczym cisnienie jak w kotle lokomotywy, olej raczej w normie, przewody miękkie gorące, nie kopci na biało, a może pompa??? już nie mam siły do tego auta oslabiony.gif było wszysko dobrze, dopóki nie zacząłem robić po kilka, a nawet więcej tkm na miesiąc robione jużbyło chyba wszysko prócz pompy właśnie

Napisano

> Ostatnio zauważyłem że dosyc szybko nawet jak na c14nz łapie

> temperaturę, a w zbirniczu wyrównawczym cisnienie jak w kotle

> lokomotywy, olej raczej w normie, przewody miękkie gorące, nie

> kopci na biało, a może pompa??? już nie mam siły do tego auta

> było wszysko dobrze, dopóki nie zacząłem robić po kilka, a nawet

> więcej tkm na miesiąc robione jużbyło chyba wszysko prócz pompy

> właśnie

Ale dlaczego wogóle podejrzewasz UPG. Jeśli płynu nie ubywa, przewody są miękie a z ruzy nie wydobywają się kłęby białych spalin to masz ją wporządku. Nie pisz też, że w zbiorniczku wyrównawczym jest duże ciśnienie a na węzech jast małe, bo w całym układzie panuje jednakowe ciśnienie

Jaką temperaturę silnik utrzymuje w czasie jazdy?

Napisano

> Ostatnio zauważyłem że dosyc szybko nawet jak na c14nz łapie

> temperaturę, a w zbirniczu wyrównawczym cisnienie jak w kotle

Ale co znaczy że dość szybko łapie temperature? Po jakim przejechanym dystansie, i do jakiej temperatury podnosi sie wskazówka? No i przy jakiej temperaturze otoczenia?

Napisano
  • Autor

> Ale co znaczy że dość szybko łapie temperature? Po jakim przejechanym

> dystansie, i do jakiej temperatury podnosi sie wskazówka? No i

> przy jakiej temperaturze otoczenia?

w czasie lipcowych upalów na trsie mialem ok 93 a w miescie 100 i wlacxzał sie wiatrak, a dziś na dworze 15 st. C temp na trasie w granicach 100, po mieście starałem sie nie jeżdzic temperature łapie po kilku km, co do cisnienia to akurat nie wiem czy takie samo panuje w całym układzie, natomiast w zbirniczku najlepiej to widac, aż syczy spod korka natomiast na trójnikach przy parowniku, gdzie przeważnie zawsze coś się soczyło suchutko

Napisano

Temperature 92-95*C ma łapać po kilku km (3-5). Ciśnienie w zbiorniku ma być, natomiast jak ostygnie silnik ciśnienie powinno spaść. Co do instalki gazowej to nie wiem. Może termostat nie otwiera się całkowicie? Możesz sprobowac jak rozgrzewa się silnik na benzynie, bo może dostaje za bogatą mieszankę na gazie? (strzelam). Nie pali za dużo gazu?

Napisano
  • Autor

> Temperature 92-95*C ma łapać po kilku km (3-5). Ciśnienie w zbiorniku

> ma być, natomiast jak ostygnie silnik ciśnienie powinno spaść.

> Co do instalki gazowej to nie wiem. Może termostat nie otwiera

> się całkowicie? Możesz sprobowac jak rozgrzewa się silnik na

> benzynie, bo może dostaje za bogatą mieszankę na gazie?

> (strzelam). Nie pali za dużo gazu?

po kilku km mam 100st C na trasie!, ciśnienia takiego nigdy nie bylo, gaz w nornie bierze

Napisano

> po kilku km mam 100st C na trasie!, ciśnienia takiego nigdy nie bylo,

> gaz w nornie bierze

Wydaje mi się że w Twoim silniku można dość łatwo wykręcić termostat. Wykręć go i spróbuj ugotować w garnku z wodą. Obserwuj kiedy następuje pełne rozwarcie ( biglaugh.gif ). Powinno być w temperaturze ok. 107*C, ale przy wrzącej wodzie powinien być znaczny otwór. Jeśli duży otwór pojawi się zanim pójdą pęcherzyki w wodzie, to do wymiany jest termostat.

Napisano
  • Autor

> Wydaje mi się że w Twoim silniku można dość łatwo wykręcić termostat.

> Wykręć go i spróbuj ugotować w garnku z wodą. Obserwuj kiedy

> następuje pełne rozwarcie ( ). Powinno być w temperaturze ok.

> 107*C, ale przy wrzącej wodzie powinien być znaczny otwór. Jeśli

> duży otwór pojawi się zanim pójdą pęcherzyki w wodzie, to do

> wymiany jest termostat.

no jest trochę roboty,

Napisano

> no jest trochę roboty,

Ale trzeba sciagac rozrząd czy nie?

Napisano
  • Autor

> Ale trzeba sciagac rozrząd czy nie?

trzeba, ale robiłem test "macejewa" górny przewód rozgrzewa się stopniowo i przy 90 st C jest już gorący, tylko skoro termostat jest otwarty to dlaczego się grzeje tak szybko powinien byc raczej niedogrzany chyba że się myle

Napisano

> trzeba, ale robiłem test "macejewa" górny przewód rozgrzewa się

> stopniowo i przy 90 st C jest już gorący, tylko skoro termostat

> jest otwarty to dlaczego się grzeje tak szybko powinien byc

> raczej niedogrzany chyba że się myle

Przewod powinien zrobic sie nagle gorący przy ok 90*C (tylko jeden). Jesli rozgrzewa się tylko jeden przewód przy otwartym termostacie to możesz mieć gdzieś przytkaną chłodnice. To by tłumaczyło duże ciśnienie w układzie, o ile gorący jest ten przewód od strony pompy wody i termostatu.

A termostat może się otwierać za mało, i stąd nie ma dostatecznego przepływu cieczy. Trochę to dziwne wszystko... Może pompa ma jednal coś z tym wspólnego?

Napisano

> po kilku km mam 100st C na trasie!, ciśnienia takiego nigdy nie bylo,

> gaz w nornie bierze

Temperatura za wysoka. Przy wysokiej temp. będzie też większe ciśnienie, lecz gruby przewód powinien dać się ścisnąć ręka przynajmniej do połowy i nie powinien twardnieć zaraz po uruchomieniu zimnego silnika.

Powodów twojej usterki może byc kilka: termostat, pompa wody, niedrożna chłodnica. Najlepiej zacząć chyba od termostatu, bo i przy okazji będzie można zweryfikować stan pompy.

pozdr.

Napisano

Odkręć troszkę czujnik temp. dla zegarów. W ten sposób odpowietrzysz układ (bo chyba jest zapowietrzony).

Napisano

> Przy wysokiej temp. będzie też większe

> ciśnienie, lecz gruby przewód powinien dać się ścisnąć ręka

> przynajmniej do połowy i nie powinien twardnieć zaraz po

> uruchomieniu zimnego silnika.

To jest bardzo trafna uwaga, u siebie podejrzewałem pad UPG ale nie mam twardych węży na zimnym silniku.

Mysle ze najmniejszym kosztem mozna przepłukać chłodnice jakimś środkiem czyszczącym do chłodnic.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.