Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po regeneracji reduktora - problem (długie)

Featured Replies

Napisano

Witam,

Lanos 2000, Instalacja Bedini II gen. (160kkm), reduktor 132E, centralka Bedini ze złączem do urządzenia diagnostycznego Bedini LCS.

Problem:

Po regeneracji reduktora gazownicy założyli zamiast silnika krokowego regulację mechaniczną - śrubę - twierdząc że ,,pada centralka''. Oddali mi też silnik krokowy, który podparli wkrętem do metalu (!) aby nie zamykał się do końca.

Powiedziałem że nie satysfakcjonuje mnie takie rozwiązanie, poleciłem założyć silnik krokowy (bez podpórki) i szukać rozwiązania.

Objawy:

- W pracy z attuatorem, po ustawieniu składu mieszanki na biegu jałowym, przy otwarciu przepustnicy silnik zalewa się gazem (gazownicy myślą chyba że się zubaża bo założyli szerszy przelot na silniku krokowym wink.gif).

Ja zrobiłem test w domu i przy zamkniętym silniku krokowym zalewanie się jest wyraźnie mniejsze - silnik prawie płynnie wchodzi na obroty.

Na podstawie przeczytanych postów na forum obstawiam niepoprawnie wykonaną regenerację reduktora, który nie zapewnia poprawnej charakterystyki ciśnieniowej, ponieważ:

- centralka jest sprawna (po zamianie na inną układ zachowywał się w ten sam sposób),

- przed wymianą reduktora nie było problemów z pracą silnika, poza typowymi dolegliwościami padającego reduktora: zdarzające się gaśnięcie na biegu jałowym, zaolejenie zaworków (uruchamianie na ciepłym silniku = wymielenie LPG z kolektora).

- silnik pracuje poprawnie na benzynie,

- sonda lambda pracuje poprawnie na benzynie i LPG (wskaźnik LEDowy).

Poza tym reduktor 132E nie cieszy się dobrą opinią, ma tylko jedną śrubę regulacyjną za pomocą której ustawia się czułość membrany i skład mieszanki na biegu jałowym,

Czy moje przypuszczenia są słuszne? Proszę o Wasze opinie.

Paweł

PS. Gazownicy chcą mnie teraz naciągnąć na centralkę którą mogliby podłączyć do laptopa... Ale mnie to wkurza, że skopali coś i nie umieją tego naprawić. klnie.gifczerwona.gif

Napisano

PS. Gazownicy chcą mnie teraz naciągnąć na centralkę którą mogliby podłączyć do laptopa... Ale mnie to wkurza, że skopali coś i nie umieją tego naprawić.

Masz rację! Nie daj się naciągnąć, walcz o swoje ok.gif

Napisano

> Witam,

> Lanos 2000, Instalacja Bedini II gen. (160kkm), reduktor 132E,

> centralka Bedini ze złączem do urządzenia diagnostycznego Bedini

> LCS.

> Problem:

> Po regeneracji reduktora gazownicy założyli zamiast silnika krokowego

> regulację mechaniczną - śrubę - twierdząc że ,,pada centralka''.

> Oddali mi też silnik krokowy, który podparli wkrętem do metalu

> (!) aby nie zamykał się do końca.

> Powiedziałem że nie satysfakcjonuje mnie takie rozwiązanie, poleciłem

> założyć silnik krokowy (bez podpórki) i szukać rozwiązania.

> Objawy:

> - W pracy z attuatorem, po ustawieniu składu mieszanki na biegu

> jałowym, przy otwarciu przepustnicy silnik zalewa się gazem

> (gazownicy myślą chyba że się zubaża bo założyli szerszy przelot

> na silniku krokowym ).

> Ja zrobiłem test w domu i przy zamkniętym silniku krokowym zalewanie

> się jest wyraźnie mniejsze - silnik prawie płynnie wchodzi na

> obroty.

> Na podstawie przeczytanych postów na forum obstawiam niepoprawnie

> wykonaną regenerację reduktora, który nie zapewnia poprawnej

> charakterystyki ciśnieniowej, ponieważ:

> - centralka jest sprawna (po zamianie na inną układ zachowywał się w

> ten sam sposób),

> - przed wymianą reduktora nie było problemów z pracą silnika, poza

> typowymi dolegliwościami padającego reduktora: zdarzające się

> gaśnięcie na biegu jałowym, zaolejenie zaworków (uruchamianie na

> ciepłym silniku = wymielenie LPG z kolektora).

> - silnik pracuje poprawnie na benzynie,

> - sonda lambda pracuje poprawnie na benzynie i LPG (wskaźnik LEDowy).

> Poza tym reduktor 132E nie cieszy się dobrą opinią, ma tylko jedną

> śrubę regulacyjną za pomocą której ustawia się czułość membrany

> i skład mieszanki na biegu jałowym,

> Czy moje przypuszczenia są słuszne? Proszę o Wasze opinie.

> Paweł

> PS. Gazownicy chcą mnie teraz naciągnąć na centralkę którą mogliby

> podłączyć do laptopa... Ale mnie to wkurza, że skopali coś i nie

> umieją tego naprawić.

Ewidentnie złe ustawienie reduktora.

Napisano

A możesz powiedzieć gdzie to robiłeś? Wydaje mi się że godnym polecenia przy tego typu instalacjach jest BREWEL na Burakowskiej (boczna Powązkowskiej). Kiedyś robili mi czyszczenie reduktora, przy okazji koleś wymienił mi tam troche zaworków i sprężynek na nowe i wyglądało że robi to dobrze.

Wszystko wstawił sobie w układ pneumatyczny, na dźwigience stawiał różne ciężarki i sprawdzał jak się zachowuje reduktor.

Jeżdże po tym już z 7tys. km i autko chodzi doskonale ale zdaje się że też mi lekko podparł krokowca wkrętem-też mi się to nie spodobało no ale skoro chodzi dobrze to już nie wnikam.

Napisano
  • Autor

> A możesz powiedzieć gdzie to robiłeś? Wydaje mi się że godnym

> polecenia przy tego typu instalacjach jest BREWEL na

> Burakowskiej (boczna Powązkowskiej). Kiedyś robili mi

> czyszczenie reduktora, przy okazji koleś wymienił mi tam troche

> zaworków i sprężynek na nowe i wyglądało że robi to dobrze.

> Wszystko wstawił sobie w układ pneumatyczny, na dźwigience stawiał

> różne ciężarki i sprawdzał jak się zachowuje reduktor.

> Jeżdże po tym już z 7tys. km i autko chodzi doskonale ale zdaje się

> że też mi lekko podparł krokowca wkrętem-też mi się to nie

> spodobało no ale skoro chodzi dobrze to już nie wnikam.

W BrewEl'u (teraz Burakowska, dawniej Rakowiecka) robię (robiłem wink.gif) wszystko z instalacją: oni ją zakładali w 2000 roku i u nich była serwisowana. Przeżyłem też u nich jedną regenerację reduktora wink.gif

Tym razem, po wymianie reduktora stwierdzili że trzeba wymienić centralkę. Tylko dlaczego, skoro przed było ok?

BTW, u mnie też próbowali podpierać krokowca, ale się im to nie udało - koleś na moje żądanie oddał mi mojego krokowca z podpartego wkrętem. Ponieważ dalej nie mogli zestroić instalacji wstawili sterowanie ręczne - śrubę.

Niepokoi mnie jedno: gazownicy w ogóle nie dotykają mojej centralki w sensie strojenia - nie umieją tego robić. Z historii pamiętam jak w BrewEl'u pracowało kilku młodych chłopaków którzy z powodzeniem kręcili potencjometrami przy centrali (przy której brak interfejsu do PC'ta).

Dzisiaj kazałem założyć nowy reduktor, ale instalacja dalej nie pracuje poprawnie. Wydaje mi się że po takich zabiegach należy przeprowadzić regulację (lub przynajmniej reset) układu sterującego i zestroić go z nowym elementem pneumatycznym.

Ponieważ nic już z gazowników nie wyduszę (sensowne działania) mój plan jest następujący:

- telefon do Włoch do Bedini - prośba o udostępnienie szczegółów technicznych które chyba są na ich stronie (www.bedinigas.com) w Restricted Area; maila już wysłałem wink.gif,

- budowa sterownika którym mogę zadawać dowolne położenie silnika krokowego: chcę ustawić instalację na sterowaniu ręcznym

- zbudować analizator stanu silnika krokowego (wskazanie pozycji) ,

- sprawdzić jak zachowuje się silnik w czasie pracy,

- założyć elementy kryzujące lub zestroić centralkę (kręcąc ,,na czuja'' potencjometrami).

Pracy sporo i pewnie było by taniej/prościej kupić inną centralkę, ale fun zupełnie nie ten.

maras77 => dzięki - też obstawiałem reduktor, ale to wszystko wskazuje na to że to rozjechany układ regulacji.

Poza tym wydaje mi się że gazownicy ,,odwrotnie ustawiają instalację'': najpierw ustawiają mieszankę na biegu jałowym a potem próbują go wkręcać na obroty (co się nie udaje bo silnik się zalewa); albo też ten typ instalacji ustawia się w taki właśnie sposób

Pozdrawiam,

Paweł

Napisano

A co fakt to fakt-ja byłem u nich dopiero raz-właśnie na tym czyszczeniu i pozytywne wrażenie ale regulowali instalke na podstawie analizatora spalin-czyli nic nie robili przy centralce tak jak piszesz. Być może nie zawsze jest taka potrzeba ale jakże lepiej by się człowiek czuł wierząc że regulacja polegała nie tylko na skorygowaniu o pół obrotu czułości membrany zeby.GIF

Jeśli tak można to mogę sobie u siebie w firmie co jakiś czas podłączyć analizator i skorygować ustawienia.

Jeśli będziesz miał jakieś patenty na BEDINIEGO to dawaj-chętnie dowiem się czegoś więcej o tym niedocenianym wynalazku:D

Napisano

Najtaniej ci chyba będzie i najprościej wrzucić jakąś normalną, programowalną centralkę.

Napisano
  • Autor

> Najtaniej ci chyba będzie i najprościej wrzucić jakąś normalną,

> programowalną centralkę.

Pewnie w sumie wyszło by najtaniej.

Gaziarze chcą za to 350 PLN mad.gif - ale jest to z usługą ,,jak nie działa to robić żeby było dobrze''.

Gdybym widział jak sygnały wyprowadzone są na złącza centralki Bedini to pewnie sam spróbował bym jakąś inną (AL-700) założyć.

Teraz spróbuję się trochę pobawić Bedinim - mam nadzieję że się uda.

Napisano

> Pewnie w sumie wyszło by najtaniej.

> Gaziarze chcą za to 350 PLN - ale jest to z usługą ,,jak nie działa

> to robić żeby było dobrze''.

> Gdybym widział jak sygnały wyprowadzone są na złącza centralki Bedini

> to pewnie sam spróbował bym jakąś inną (AL-700) założyć.

> Teraz spróbuję się trochę pobawić Bedinim - mam nadzieję że się uda.

Wiesz co . Weź sprawę w swoje ręce, widac kumaty jesteś. Kup jakiegoś bingo albo innego ALa i sam sobie zamontuj. Instalowanie proste a i satysfakcji będzie więcej i pewnie mniej problemów w przyszłości.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.